Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ge oss bara redskapen

Ge oss bara redskapen

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1995. 144 sidor.

Gott skick. Stämpel. Utgallrat exemplar.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9127058271
Titel
Ge oss bara redskapen
Författare
Bauth, Ruth
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1995
Omfång
144 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
412 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Denna bok vill utmana det otänkbara och göra det tänkbart. Den vill väcka lusten att utsätta särskola och omsorgsverksamhet för sådana förändringar som teknikutvecklingen plötsligt gjort möjliga. Boken visar tekniska möjligheter i sitt sammanhang. Men resonemangen leder också vidare till nya tankar, exempelvis om rätten att få vara unik, om att göra kunskap synlig och om att avslöja och förändra gamla inrotade strukturer i omsorgsarbetet.

Bara för att något plötsligt blir möjligt att göra blir det därmed inte automatiskt gjort. Tankearvet lever kvar. De snävaste gränserna sätts ofta av fantasin. Om kompetens och fantasi kombineras med den nya tekniken kan man nå resultat som tidigare inte bara var omöjliga utan också otänkbara. Många av exemplen i boken utgår från resonemang som utvecklingen och provanvändningen av fickdatorn Isaac lyft fram. Isaac är en elektronisk personlig assistent för utvecklingsstörda och andra som tagits fram vid Centrum för rehabiliteringsteknik, Lunds tekniska högskola, dit författarna är knutna. Men läsaren behöver inte vara intresserad av teknik eller ha tillgång till Isaac för att kunna följa resonemangen och själv tänka vidare. Om utvecklingsstörda människor får de rätta verktygen leder detta till en utveckling mot ökat människovärde och oberoende.

Formen i boken är ofta samtalets. Förhoppningen är att boken i sin tur ska leda till fortsatta tankar, samtal och verksamhetsutveckling.

Boken riktar sig till skolledare och lärare i särskolan, till personal och arbetslag i omsorgsverksamheten, till grupper i utbildning och fortbildning, personliga assistenter, föreståndare, tjänstemän och politiker. Och givetvis till anhöriga och enskilda engagerade.

Om författarna

Ruth Bauth är pedagog och tidigare skolledare för en mångkulturell grundskola i Malmö.

Bodil Jönsson är fysiker och universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, och arbetar för närvarande främst med frågor kring rehabiliteringsteknik. Hon är projektledare för Isaac-projektet. Bodil Jönsson är även aktiv i frågor som rör skolutveckling inom den allmänna skolan, och är en flitigt anlitad föreläsare.

Arne Svensk är civilingenjör med 20 års erfarenhet av omsorgsarbete.