-
Vad är pengar? [allt du velat veta om världse...
Pocketbok. Natur & Kultur. 2015. 172 + [1] sidor.
Mycket gott skick. Boken har bruks och lagerspår. Inlagan i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur 9789127133754 -
Vad gör en bank?
Pocketbok.
Nära nyskick. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 2018 190sid. (Bild med högre upplösning kan erhållas på begäran.) Välkommen med Din beställning!
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127155541
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
9789127155541 -
Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradi...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2022. 254 sidor.
Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127176171
- Titel
- Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 254 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 153 x 235 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 510 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022
"Jag blev vansinnigt förtjust i Cervenka. Bra läsning är det."
Leif GW Persson
"Med just min yrkesbakgrund hade jag mycket svårt att tro att jag skulle kunna drivas till gränsen för galenskap av att läsa en bok."
Jan Guillou
"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen
Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.
I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?
"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten
"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter
"Girig-Sverige skakar om mig"
Svenska Dagbladet
"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127176171 -
Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradi...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2022. 254 sidor.
Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127176171
- Titel
- Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 254 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 153 x 235 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 510 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022
"Jag blev vansinnigt förtjust i Cervenka. Bra läsning är det."
Leif GW Persson
"Med just min yrkesbakgrund hade jag mycket svårt att tro att jag skulle kunna drivas till gränsen för galenskap av att läsa en bok."
Jan Guillou
"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen
Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.
I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?
"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten
"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter
"Girig-Sverige skakar om mig"
Svenska Dagbladet
"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127176171 -
Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradi...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2022. 254 sidor.
Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127176171
- Titel
- Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 254 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 153 x 235 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 510 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022
"Jag blev vansinnigt förtjust i Cervenka. Bra läsning är det."
Leif GW Persson
"Med just min yrkesbakgrund hade jag mycket svårt att tro att jag skulle kunna drivas till gränsen för galenskap av att läsa en bok."
Jan Guillou
"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen
Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.
I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?
"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten
"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter
"Girig-Sverige skakar om mig"
Svenska Dagbladet
"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127176171 -
Vad är pengar? : allt du velat veta om världs...
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 2013. 172 sidor.
Gott skick. HAnteringsspår på pärmen. Brytveck på pärmens baksida. Aningen skavda kanter. Fin inlaga. [rum 2]
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur Allmänlitteratur 9789127133754 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2017. 190 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Datum ("31/1") bokens första tomma sida. Inlaga i övr. i nyskick. Rec.ex.. Omslag u.a..
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127150812 -
Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradi...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2022. 254 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127176171
- Titel
- Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 254 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 153 x 235 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 510 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022
"Jag blev vansinnigt förtjust i Cervenka. Bra läsning är det."
Leif GW Persson
"Med just min yrkesbakgrund hade jag mycket svårt att tro att jag skulle kunna drivas till gränsen för galenskap av att läsa en bok."
Jan Guillou
"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen
Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.
I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?
"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten
"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter
"Girig-Sverige skakar om mig"
Svenska Dagbladet
"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127176171 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2017. 190 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127150812 -
Girig-Sverige : Så blev folkhemmet ett paradi...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2022.
Nyskick. Förlagsny. Oläst. /// Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar läs mer … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127176171
- Titel
- Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 254 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 153 x 235 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 510 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022
"Jag blev vansinnigt förtjust i Cervenka. Bra läsning är det."
Leif GW Persson
"Med just min yrkesbakgrund hade jag mycket svårt att tro att jag skulle kunna drivas till gränsen för galenskap av att läsa en bok."
Jan Guillou
"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen
Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.
I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?
"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten
"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter
"Girig-Sverige skakar om mig"
Svenska Dagbladet
"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127176171 -
FRI FRAKT inrikes
- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127150812 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 2017.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 9789127150812 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2017. 190 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. 21,5x14 cm. 400 g. Prislapp på omslagets baksida. sr/2
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127150812 -
Vad gör en bank?
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2018. 190 sidor.
Nyskick. Förlagsny och oläst. Flera ex i lager
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127155541
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127155541 -
Vad är pengar? Allt du velat veta om världsek...
Pocketbok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2012. 172 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur 1 9789127133754 -
Vad är pengar? : allt du velat veta om världs...
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2012. 172 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127133754 -
Vad är pengar? : allt du velat veta om världs...
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2012. 173 sidor sidor.
Nyskick. Ingen inskrift, ej namnad, ingen prisetiket. Oläst, slåt rygg inga läsveck.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127133754 -
Vad är pengar? : [allt du velat veta om värld...
Pocketbok.
Nyskick. Skyddsomslag saknas. Pocketbok, 172 sidor. Natur & kultur (Stockholm, 2012). Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
9789127133754 -
Vad är pengar? : allt du velat veta om världs...
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2012. 172 sidor.
Gott skick. En del överstrykningar
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127133754 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2017. 190 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127150812 -
Vad är pengar? : allt du velat veta om världs...
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2012. 172 sidor.
Nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127133754 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Cervenka, Andreas/Vad gör en bank?
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitt. 1 uppl. 2018.
Nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127155541
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitt. 1 9789127155541 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok.
Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Natur & Kultur. 2017. 190 s. 14 x 21,5cm.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
9789127150812 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
9789127150812 -
Vad är pengar? : allt du velat veta om världs...
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. Ny svensk upplaga i pocket uppl. 2012. 172 sidor.
Nyskick. 17,9 x 11 cm. 106 g
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur Allmänlitteratur Ny svensk upplaga i pocket 9789127133754 -
Vad är pengar? : allt du velat veta om världs...
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2012. 172 sidor.
Gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127133754
- Titel
- Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 172 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 112 x 178 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.
"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter
"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten
"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet
".såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127133754 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2017. 190 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Med en prislapp på 269 kr på baksidan. I övrigt nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127150812 -
Vad gör en bank?
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2017. 190 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Hekt ny.
Isbn 9789127150812
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150812
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 379 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127150812 -
Vad gör en bank?
Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitt. 1 uppl. 2018. 190 sidor.
Nyskick. Förlagsny. Oläst.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127155541
- Titel
- Vad gör en bank?
- Författare
- Cervenka, Andreas
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 110 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Natur & Kultur Allmänlitt. 1 9789127155541
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn