-
Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2020. 402 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Skyddsomslag slitet, liten reva på baksidans nederkant. Fin inlaga. Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orla läs mer … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127157903
- Titel
- Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 402 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 736 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ”Lysande, Hilton.”
Borås Tidning
”Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. /…/ Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.”
Svenska Dagbladet
”Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok”
Dagens Nyheter
Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.
Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.
Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.
”Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. /…/ Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.”
BTJ 5/5
”det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla /…/ imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation”
Göteborgs-Posten
”Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage”
Expressen
”Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress /…/ Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. /…/ Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.”
P1 Kultur
”en vackert mänsklig bok”
Aftonbladet
”Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. /…/ Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.”
Jönköpings-Posten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127157903 -
Monster i garderoben : en bok om Anthony Perk...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2015. 335 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127134300
- Titel
- Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 335 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 145 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 500 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
"Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!"
Jonas Gardell på Twitter
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
Johan Hilton (född 1977) är journalist, författare och förlagschef på Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben är hans första bok på Natur & Kultur.
"En biografi över skådespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet. Varför blev fjollan en skräckkliché? Läs och njut, förslagsvis på en läsvänlig divan."
Jenny Lindh, M-magasin
"Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, där förutom kommunistskräck också judehat och rashat brukar ligga nära tillhands. Detta är hans ena stora projekt i boken. Det andra är Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kändisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det här är essäistik av bästa sort. Hilton lägger Anthony Perkins biografi jämte Psycho, och queerläser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lång verkan. Till sin hjälp har han ett stort källmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmåga. Monster i garderoben är en viktig bok, skrämmande, gripande och i bästa mening upplysande."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet
"En nyansrik essä om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella män under efterkrigstiden. Både skakad och rörd lägger jag ifrån mig Johan Hiltons essä ... Monster i garderoben är också en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som är sällsynt i vårt språkområde."
Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten
"Dubbelexponeringen av Bates och Perkins är effektfull, men Hilton stannar inte där … Bland bokens talrika förtjänster finns viljan att följa arvet efter Psycho ända in i nuet. Stereotyper strålar starkt och har lång halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tänker, det vi skapar. Ingen kommer undan, säger Norman Bates, vi befinner oss alla i fällor. Bra dagar vill jag säga emot honom. Att klösandet har en mening, att fällor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad."
Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt
"En bok med stora anspråk … Ni förstår, allt hänger ihop ... En fascinerande, välskriven, spretande och initierad historia som behövde berättas."
Daniel Björk, Svenska Dagbladet
"En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben är lika spännande som en Hitchcock-film."
Tim Andersson, Upsala Nya Tidning
"Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta ... Om Youtube hade funnits hade någon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben är en välkomponerad och angelägen bok som dessutom höjs flera snäpp av författarens förmåga att hushålla och krydda med dramatiska detaljer som får magen att knyta ihop sig på exakt rätt ställen. Av ilska, sorg och gapskratt."
Tor Billgren, Sydsvenskan
"Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skådespelaren bakom skräckfiguren Norman Bates. Det är också ett välskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig på helhetsbilden är den rik på insikter. Att den är så saklig och i stort sett saknar spekulationer är en god förutsättning för att ge oss en balanserad bild av sitt ämne."
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
"Monster i garderoben är en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvärlden och omvärldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dåtidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. Ändå är den föredömligt lättgenomtränglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras när vi sammanfattar årets bästa fackböcker i slutet av året. Oavsett om man är intresserad av film, hbt-frågor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att läsa ett schysst reportage finns mycket att hämta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat."
Mikael R Karlsson, Borås Tidning
"Hiltons bok är i många avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmän som förstörde livet för unga homosexuella män och skuldbelade deras mödrar. Och här kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skådespelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer än så; han ger tillbaka värdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. När jag slår igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates är läskig längre – däremot är tidsandan den avspeglar skräckinjagande."
Rasmus Landström, Arbetarbladet
"Boken är en studie i skräck och sorg, en skildring av hur den till synes så osäkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriär i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA präglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en räcka av psykoanalytiker, läkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjälp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstått, eliminera homosexualiteten från samhället ... Monster i garderoben är, förutom tragisk närtidshistoria, en nyttig påminnelse om hur farligt det är att låta sina politiska övertygelser gå före källkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhällen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins."
Erik Helmerson på ledarsidan i DN
"Hans nya, lika angelägna som intressanta och välskrivna, bok är också den en kritisk granskning av samhällets syn på homosexualitet... Hilton beskriver lättfattligt och intresseväckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden."
Olof Eliasson, BTJ
Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben på Augustgalan:
"När det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det går ut på att snabbt åka på räls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och på det sättet skapar man svindel eller allmänt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den här boken. Vi kommer alldeles nära skådespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utåt. Det här är folkbildning i sin renaste och finaste form, det är en viktig bok, läsningen svindlar och det blir också obehagligt när Hilton lyser på hur mycket det är som går igen än i dag, mer än 50 år senare. Det är otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Lycka till i kväll!"
Johan Hilton, varför ville du skriva boken?
– Därför att ödet Anthony Perkins är en sådan fruktansvärt bra historia. I hans liv återspeglas i stort sett hela den västliga moderna gayhistoriska utvecklingen. Men också för att jag blev fascinerad av hur spåren efter hans mest kända roll, Norman Bates i Psycho, genljöd i ett homofobiskt samhällsklimat i stort.
Vad förvånade dig under arbetets gång?
– Hur levande inte minst myterna om den perversa och mammabundna mördaren är än i dag. Att läsa vissa artiklar om Breivik är, till exempel, som att läsa en regelrätt karakteristika av Norman Bates.
Vem bör läsa den?
– Alla som har det minsta intresse av hur politik, populärkultur och samhällelig paranoia löper in och ut ur varandra.
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127134300 -
Monster i garderoben : en bok om Anthony Perk...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2015. 335 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127134300
- Titel
- Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 335 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 145 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 500 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
"Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!"
Jonas Gardell på Twitter
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
Johan Hilton (född 1977) är journalist, författare och förlagschef på Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben är hans första bok på Natur & Kultur.
"En biografi över skådespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet. Varför blev fjollan en skräckkliché? Läs och njut, förslagsvis på en läsvänlig divan."
Jenny Lindh, M-magasin
"Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, där förutom kommunistskräck också judehat och rashat brukar ligga nära tillhands. Detta är hans ena stora projekt i boken. Det andra är Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kändisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det här är essäistik av bästa sort. Hilton lägger Anthony Perkins biografi jämte Psycho, och queerläser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lång verkan. Till sin hjälp har han ett stort källmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmåga. Monster i garderoben är en viktig bok, skrämmande, gripande och i bästa mening upplysande."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet
"En nyansrik essä om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella män under efterkrigstiden. Både skakad och rörd lägger jag ifrån mig Johan Hiltons essä ... Monster i garderoben är också en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som är sällsynt i vårt språkområde."
Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten
"Dubbelexponeringen av Bates och Perkins är effektfull, men Hilton stannar inte där … Bland bokens talrika förtjänster finns viljan att följa arvet efter Psycho ända in i nuet. Stereotyper strålar starkt och har lång halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tänker, det vi skapar. Ingen kommer undan, säger Norman Bates, vi befinner oss alla i fällor. Bra dagar vill jag säga emot honom. Att klösandet har en mening, att fällor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad."
Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt
"En bok med stora anspråk … Ni förstår, allt hänger ihop ... En fascinerande, välskriven, spretande och initierad historia som behövde berättas."
Daniel Björk, Svenska Dagbladet
"En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben är lika spännande som en Hitchcock-film."
Tim Andersson, Upsala Nya Tidning
"Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta ... Om Youtube hade funnits hade någon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben är en välkomponerad och angelägen bok som dessutom höjs flera snäpp av författarens förmåga att hushålla och krydda med dramatiska detaljer som får magen att knyta ihop sig på exakt rätt ställen. Av ilska, sorg och gapskratt."
Tor Billgren, Sydsvenskan
"Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skådespelaren bakom skräckfiguren Norman Bates. Det är också ett välskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig på helhetsbilden är den rik på insikter. Att den är så saklig och i stort sett saknar spekulationer är en god förutsättning för att ge oss en balanserad bild av sitt ämne."
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
"Monster i garderoben är en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvärlden och omvärldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dåtidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. Ändå är den föredömligt lättgenomtränglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras när vi sammanfattar årets bästa fackböcker i slutet av året. Oavsett om man är intresserad av film, hbt-frågor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att läsa ett schysst reportage finns mycket att hämta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat."
Mikael R Karlsson, Borås Tidning
"Hiltons bok är i många avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmän som förstörde livet för unga homosexuella män och skuldbelade deras mödrar. Och här kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skådespelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer än så; han ger tillbaka värdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. När jag slår igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates är läskig längre – däremot är tidsandan den avspeglar skräckinjagande."
Rasmus Landström, Arbetarbladet
"Boken är en studie i skräck och sorg, en skildring av hur den till synes så osäkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriär i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA präglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en räcka av psykoanalytiker, läkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjälp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstått, eliminera homosexualiteten från samhället ... Monster i garderoben är, förutom tragisk närtidshistoria, en nyttig påminnelse om hur farligt det är att låta sina politiska övertygelser gå före källkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhällen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins."
Erik Helmerson på ledarsidan i DN
"Hans nya, lika angelägna som intressanta och välskrivna, bok är också den en kritisk granskning av samhällets syn på homosexualitet... Hilton beskriver lättfattligt och intresseväckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden."
Olof Eliasson, BTJ
Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben på Augustgalan:
"När det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det går ut på att snabbt åka på räls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och på det sättet skapar man svindel eller allmänt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den här boken. Vi kommer alldeles nära skådespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utåt. Det här är folkbildning i sin renaste och finaste form, det är en viktig bok, läsningen svindlar och det blir också obehagligt när Hilton lyser på hur mycket det är som går igen än i dag, mer än 50 år senare. Det är otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Lycka till i kväll!"
Johan Hilton, varför ville du skriva boken?
– Därför att ödet Anthony Perkins är en sådan fruktansvärt bra historia. I hans liv återspeglas i stort sett hela den västliga moderna gayhistoriska utvecklingen. Men också för att jag blev fascinerad av hur spåren efter hans mest kända roll, Norman Bates i Psycho, genljöd i ett homofobiskt samhällsklimat i stort.
Vad förvånade dig under arbetets gång?
– Hur levande inte minst myterna om den perversa och mammabundna mördaren är än i dag. Att läsa vissa artiklar om Breivik är, till exempel, som att läsa en regelrätt karakteristika av Norman Bates.
Vem bör läsa den?
– Alla som har det minsta intresse av hur politik, populärkultur och samhällelig paranoia löper in och ut ur varandra.
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127134300 -
Den siste teaterdirektören : berättelsen om B...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2024. 423 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127175495
- Titel
- Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2024
- Omfång
- 423 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 30 x 234 mm Ryggbredd 162 mm
- Vikt
- 774 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "Hiltons bok är ett kraftprov. Bildande, berörande, viktig. Den skänker en smula värdighet åt ett kapitel i svensk offentlighet som innehållit allt annat än det."
Karin Olsson, Expressen
"Det är en exceptionellt välskriven bladvändare."
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"Hans bok är både lärostycke och tragedi – och har potential att nå en stor publik – precis som Benny Fredriksson."
Ingrid Elam, Aftonbladet
"Gastkramande tragedi som blir njutningsfull läsning med många bottnar genom all research och ett sagolikt vackert språk."
Kerstin Särnö, M-magasin
"Detta är en av de starkaste samtidsskildrande böcker jag läst."
Per Andersson, Kulturnyheterna SVT
"välskrivet och laddat drama med fem akter."
Boel Gerell, Sydsvenskan
"Denna kombination av politiskt sprängstoff och personliga tragedier inbyggt i materialet, är jag djupt imponerad av Johan Hiltons bok Den siste teaterdirektören"
Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC
"Johan Hiltons bok är en stark, noggrann och viktig uppgörelse."
Henric Tiselius, Borås tidning
I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.
När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.
Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset – att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.
Den siste teaterdirektören skildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.
Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.
Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag – men som på flera punkter även förändrade svensk teater i grunden.
"Välskriven, med ett driv och ett engagemang, som gör den spännande, angelägen och drabbande."
Margaretha Levin Blekastad, Norrtelje Tidning
"Johan Hiltons välskrivna bok är besjälad av viljan att ge Benny Fredriksson upprättelse. Den väcker starka känslor."
Karin Helander, Göteborgs-Posten
"Knivskarpt klarspråk om Benny Fredrikssons död"
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"intressant läsning för alla som är intresserade av kulturvärldens speciella arbetsvillkor."
BTJ
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127175495 -
No tears for queers : ett reportage om män, b...
Pocketbok. Bokförlaget Atlas. 2006. 322 sidor.
Nära nyskick. Oläst.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173892230
- Titel
- No tears for queers : ett reportage om män, bögar och hatbrott
- Författare
- Johan Hilton
- Förlag
- Bokförlaget Atlas
- Utgivningsår
- 2006
- Omfång
- 322 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 178 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 262 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Johan Hilton belönades med priset för 2005 års bästa bok både av QX och Nöjesguiden Göteborg för sin debutbok No tears for queers, ett reportage om hatbrott, manlighet och homofobi.
No tears for queers är en bok om bögar, homofobi och det brutala våld bögar utsätts för. Den handlar också om män och det våld män anser sig ha rätt att bruka för att markera gränsen mellan man och bög (och kvinna). Johan Hilton har skrivit ett kriminalreportage om morden på Matthew, Johan och Josef, tre homosexuella män som raggade på fel killar.
Fler pressröster om No tears for queers:
"Johan Hiltons bok om hatbrott är en oerhört genomarbetad och nästan outhärdlig redogörelse för mekanismerna bakom våldet mot homosexuella." (Journalisten)
"Johan Hiltons No tears for queers visar på samma hemlösa manlighetsmyt som till exempel Stephan Mendel-Enks Med uppenbar känsla för stil eller Susan Faludis Ställd." (Expressen)
"En stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det." (Aftonbladet)
"Johan Hilton har skrivit en brinnande, engagerande bok som osar av tillbakahållen ilska." (Göteborgs-Posten)
"No tears for queers stora styrka är att den lyfter sig över alla generaliserande förklaringar och samtidigt som den blottlägger vissa genomgående mönster ändå ser vars och ens individualitet i sammanhanget." (Dagens Nyheter)
"Om regeringen tar sina så kallade krafttag mot hatbrott på allvar borde de göra No tears for queers obligatorisk på varenda gymnasielinje." (Borås Tidning)
"Johan Hilton har gjort ett storslaget journalistiskt arbete boken är ett dokument över oss och vår värld, som vi alla bör läsa och ta till oss." (Situation Stockholm)
"Johan Hilton har på ett skickligt sätt vävt ihop tre fruktansvärda mord och återberättat verkligheten på ett spännande och ärligt sätt." (Nerikes Allehanda)
"Hilton är skicklig på att gestalta och fånga läsarens intresse. Det är allt annat än ett torrt reportage."( Eskilstuna-Kuriren)
Bokförlaget Atlas 9789173892230 -
Den siste teaterdirektören : berättelsen om B...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2024. 423 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Ett välvårdat ex utan namn, vik eller anteckningar.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127175495
- Titel
- Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2024
- Omfång
- 423 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 30 x 234 mm Ryggbredd 162 mm
- Vikt
- 774 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "Hiltons bok är ett kraftprov. Bildande, berörande, viktig. Den skänker en smula värdighet åt ett kapitel i svensk offentlighet som innehållit allt annat än det."
Karin Olsson, Expressen
"Det är en exceptionellt välskriven bladvändare."
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"Hans bok är både lärostycke och tragedi – och har potential att nå en stor publik – precis som Benny Fredriksson."
Ingrid Elam, Aftonbladet
"Gastkramande tragedi som blir njutningsfull läsning med många bottnar genom all research och ett sagolikt vackert språk."
Kerstin Särnö, M-magasin
"Detta är en av de starkaste samtidsskildrande böcker jag läst."
Per Andersson, Kulturnyheterna SVT
"välskrivet och laddat drama med fem akter."
Boel Gerell, Sydsvenskan
"Denna kombination av politiskt sprängstoff och personliga tragedier inbyggt i materialet, är jag djupt imponerad av Johan Hiltons bok Den siste teaterdirektören"
Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC
"Johan Hiltons bok är en stark, noggrann och viktig uppgörelse."
Henric Tiselius, Borås tidning
I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.
När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.
Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset – att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.
Den siste teaterdirektören skildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.
Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.
Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag – men som på flera punkter även förändrade svensk teater i grunden.
"Välskriven, med ett driv och ett engagemang, som gör den spännande, angelägen och drabbande."
Margaretha Levin Blekastad, Norrtelje Tidning
"Johan Hiltons välskrivna bok är besjälad av viljan att ge Benny Fredriksson upprättelse. Den väcker starka känslor."
Karin Helander, Göteborgs-Posten
"Knivskarpt klarspråk om Benny Fredrikssons död"
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"intressant läsning för alla som är intresserade av kulturvärldens speciella arbetsvillkor."
BTJ
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127175495 -
Den siste teaterdirektören : berättelsen om B...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2024. 423 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. En liten reva i skyddsomslagets nedre del på framsidan.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127175495
- Titel
- Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2024
- Omfång
- 423 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 30 x 234 mm Ryggbredd 162 mm
- Vikt
- 774 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "Hiltons bok är ett kraftprov. Bildande, berörande, viktig. Den skänker en smula värdighet åt ett kapitel i svensk offentlighet som innehållit allt annat än det."
Karin Olsson, Expressen
"Det är en exceptionellt välskriven bladvändare."
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"Hans bok är både lärostycke och tragedi – och har potential att nå en stor publik – precis som Benny Fredriksson."
Ingrid Elam, Aftonbladet
"Gastkramande tragedi som blir njutningsfull läsning med många bottnar genom all research och ett sagolikt vackert språk."
Kerstin Särnö, M-magasin
"Detta är en av de starkaste samtidsskildrande böcker jag läst."
Per Andersson, Kulturnyheterna SVT
"välskrivet och laddat drama med fem akter."
Boel Gerell, Sydsvenskan
"Denna kombination av politiskt sprängstoff och personliga tragedier inbyggt i materialet, är jag djupt imponerad av Johan Hiltons bok Den siste teaterdirektören"
Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC
"Johan Hiltons bok är en stark, noggrann och viktig uppgörelse."
Henric Tiselius, Borås tidning
I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.
När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.
Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset – att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.
Den siste teaterdirektören skildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.
Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.
Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag – men som på flera punkter även förändrade svensk teater i grunden.
"Välskriven, med ett driv och ett engagemang, som gör den spännande, angelägen och drabbande."
Margaretha Levin Blekastad, Norrtelje Tidning
"Johan Hiltons välskrivna bok är besjälad av viljan att ge Benny Fredriksson upprättelse. Den väcker starka känslor."
Karin Helander, Göteborgs-Posten
"Knivskarpt klarspråk om Benny Fredrikssons död"
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"intressant läsning för alla som är intresserade av kulturvärldens speciella arbetsvillkor."
BTJ
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127175495 -
No tears for queers : ett reportage om män, b...
Pocketbok. Bokförlaget Atlas. 2006. 322 sidor.
Mycket gott skick. Hanteringsspår på pärmen. Fin inlaga. [rum 12]
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173892230
- Titel
- No tears for queers : ett reportage om män, bögar och hatbrott
- Författare
- Johan Hilton
- Förlag
- Bokförlaget Atlas
- Utgivningsår
- 2006
- Omfång
- 322 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 178 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 262 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Johan Hilton belönades med priset för 2005 års bästa bok både av QX och Nöjesguiden Göteborg för sin debutbok No tears for queers, ett reportage om hatbrott, manlighet och homofobi.
No tears for queers är en bok om bögar, homofobi och det brutala våld bögar utsätts för. Den handlar också om män och det våld män anser sig ha rätt att bruka för att markera gränsen mellan man och bög (och kvinna). Johan Hilton har skrivit ett kriminalreportage om morden på Matthew, Johan och Josef, tre homosexuella män som raggade på fel killar.
Fler pressröster om No tears for queers:
"Johan Hiltons bok om hatbrott är en oerhört genomarbetad och nästan outhärdlig redogörelse för mekanismerna bakom våldet mot homosexuella." (Journalisten)
"Johan Hiltons No tears for queers visar på samma hemlösa manlighetsmyt som till exempel Stephan Mendel-Enks Med uppenbar känsla för stil eller Susan Faludis Ställd." (Expressen)
"En stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det." (Aftonbladet)
"Johan Hilton har skrivit en brinnande, engagerande bok som osar av tillbakahållen ilska." (Göteborgs-Posten)
"No tears for queers stora styrka är att den lyfter sig över alla generaliserande förklaringar och samtidigt som den blottlägger vissa genomgående mönster ändå ser vars och ens individualitet i sammanhanget." (Dagens Nyheter)
"Om regeringen tar sina så kallade krafttag mot hatbrott på allvar borde de göra No tears for queers obligatorisk på varenda gymnasielinje." (Borås Tidning)
"Johan Hilton har gjort ett storslaget journalistiskt arbete boken är ett dokument över oss och vår värld, som vi alla bör läsa och ta till oss." (Situation Stockholm)
"Johan Hilton har på ett skickligt sätt vävt ihop tre fruktansvärda mord och återberättat verkligheten på ett spännande och ärligt sätt." (Nerikes Allehanda)
"Hilton är skicklig på att gestalta och fånga läsarens intresse. Det är allt annat än ett torrt reportage."( Eskilstuna-Kuriren)
Bokförlaget Atlas 9789173892230 -
No tears for queers : Ett reportage om män, b...
Inbunden bok. Bokförlaget Atlas. 1 uppl. 2005. 331 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173891646
- Titel
- No tears for queers : Ett reportage om män, bögar och hatbrott
- Författare
- Johan Hilton
- Förlag
- Bokförlaget Atlas
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 331 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 147 x 215 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 514 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Johan Hilton har skrivit ett kriminalreportage om morden på Matthew, Johan och Josef, tre homosexuella män som raggade på fel killar:
Matthew misshandlas brutalt av två 20-åriga killar, bästa kompisarna Aaron och Russel i Laramie, Wyoming.
Johans kropp upphittas i en brunn med byxorna nerdragna och halsen avskuren i Katrineholm.
Josef möter sina banemän, satanisterna Nemesis och Tom, en sen natt i centrala Göteborg, Sveriges okrönta böghatarstad. Hilton gör en djupdykning i satanisternas och dödsmetallmusikens mörka och homosociala värld.
"Hilton river obarmhärtigt revor i melodifestivalsrefängerna som vindlar i vårvindarna, som får oss att tro att det är trallvänligt att vara homsexuell." (Aftonbladet)
"en stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det." (Aftonbladet)
Bokförlaget Atlas 1 9789173891646 -
No tears for queers : Ett reportage om män, b...
Inbunden bok. Bokförlaget Atlas. 1 uppl. 2005. 331 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Skickas spårbart i wellpappkuvert.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173891646
- Titel
- No tears for queers : Ett reportage om män, bögar och hatbrott
- Författare
- Johan Hilton
- Förlag
- Bokförlaget Atlas
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 331 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 147 x 215 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 514 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Johan Hilton har skrivit ett kriminalreportage om morden på Matthew, Johan och Josef, tre homosexuella män som raggade på fel killar:
Matthew misshandlas brutalt av två 20-åriga killar, bästa kompisarna Aaron och Russel i Laramie, Wyoming.
Johans kropp upphittas i en brunn med byxorna nerdragna och halsen avskuren i Katrineholm.
Josef möter sina banemän, satanisterna Nemesis och Tom, en sen natt i centrala Göteborg, Sveriges okrönta böghatarstad. Hilton gör en djupdykning i satanisternas och dödsmetallmusikens mörka och homosociala värld.
"Hilton river obarmhärtigt revor i melodifestivalsrefängerna som vindlar i vårvindarna, som får oss att tro att det är trallvänligt att vara homsexuell." (Aftonbladet)
"en stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det." (Aftonbladet)
Bokförlaget Atlas 1 9789173891646 -
No tears for queers : Ett reportage om män, b...
Inbunden bok. Bokförlaget Atlas. 1 uppl. 2005. 331 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Försättsbladet bortrivet annars mycket gott skick
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173891646
- Titel
- No tears for queers : Ett reportage om män, bögar och hatbrott
- Författare
- Johan Hilton
- Förlag
- Bokförlaget Atlas
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 331 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 147 x 215 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 514 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Johan Hilton har skrivit ett kriminalreportage om morden på Matthew, Johan och Josef, tre homosexuella män som raggade på fel killar:
Matthew misshandlas brutalt av två 20-åriga killar, bästa kompisarna Aaron och Russel i Laramie, Wyoming.
Johans kropp upphittas i en brunn med byxorna nerdragna och halsen avskuren i Katrineholm.
Josef möter sina banemän, satanisterna Nemesis och Tom, en sen natt i centrala Göteborg, Sveriges okrönta böghatarstad. Hilton gör en djupdykning i satanisternas och dödsmetallmusikens mörka och homosociala värld.
"Hilton river obarmhärtigt revor i melodifestivalsrefängerna som vindlar i vårvindarna, som får oss att tro att det är trallvänligt att vara homsexuell." (Aftonbladet)
"en stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det." (Aftonbladet)
Bokförlaget Atlas 1 9789173891646 -
Monster i garderoben : en bok om Anthony Perk...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2015. 335 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Finns i antikvariatet
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127134300
- Titel
- Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 335 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 145 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 500 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
"Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!"
Jonas Gardell på Twitter
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
Johan Hilton (född 1977) är journalist, författare och förlagschef på Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben är hans första bok på Natur & Kultur.
"En biografi över skådespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet. Varför blev fjollan en skräckkliché? Läs och njut, förslagsvis på en läsvänlig divan."
Jenny Lindh, M-magasin
"Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, där förutom kommunistskräck också judehat och rashat brukar ligga nära tillhands. Detta är hans ena stora projekt i boken. Det andra är Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kändisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det här är essäistik av bästa sort. Hilton lägger Anthony Perkins biografi jämte Psycho, och queerläser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lång verkan. Till sin hjälp har han ett stort källmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmåga. Monster i garderoben är en viktig bok, skrämmande, gripande och i bästa mening upplysande."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet
"En nyansrik essä om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella män under efterkrigstiden. Både skakad och rörd lägger jag ifrån mig Johan Hiltons essä ... Monster i garderoben är också en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som är sällsynt i vårt språkområde."
Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten
"Dubbelexponeringen av Bates och Perkins är effektfull, men Hilton stannar inte där … Bland bokens talrika förtjänster finns viljan att följa arvet efter Psycho ända in i nuet. Stereotyper strålar starkt och har lång halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tänker, det vi skapar. Ingen kommer undan, säger Norman Bates, vi befinner oss alla i fällor. Bra dagar vill jag säga emot honom. Att klösandet har en mening, att fällor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad."
Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt
"En bok med stora anspråk … Ni förstår, allt hänger ihop ... En fascinerande, välskriven, spretande och initierad historia som behövde berättas."
Daniel Björk, Svenska Dagbladet
"En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben är lika spännande som en Hitchcock-film."
Tim Andersson, Upsala Nya Tidning
"Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta ... Om Youtube hade funnits hade någon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben är en välkomponerad och angelägen bok som dessutom höjs flera snäpp av författarens förmåga att hushålla och krydda med dramatiska detaljer som får magen att knyta ihop sig på exakt rätt ställen. Av ilska, sorg och gapskratt."
Tor Billgren, Sydsvenskan
"Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skådespelaren bakom skräckfiguren Norman Bates. Det är också ett välskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig på helhetsbilden är den rik på insikter. Att den är så saklig och i stort sett saknar spekulationer är en god förutsättning för att ge oss en balanserad bild av sitt ämne."
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
"Monster i garderoben är en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvärlden och omvärldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dåtidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. Ändå är den föredömligt lättgenomtränglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras när vi sammanfattar årets bästa fackböcker i slutet av året. Oavsett om man är intresserad av film, hbt-frågor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att läsa ett schysst reportage finns mycket att hämta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat."
Mikael R Karlsson, Borås Tidning
"Hiltons bok är i många avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmän som förstörde livet för unga homosexuella män och skuldbelade deras mödrar. Och här kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skådespelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer än så; han ger tillbaka värdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. När jag slår igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates är läskig längre – däremot är tidsandan den avspeglar skräckinjagande."
Rasmus Landström, Arbetarbladet
"Boken är en studie i skräck och sorg, en skildring av hur den till synes så osäkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriär i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA präglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en räcka av psykoanalytiker, läkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjälp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstått, eliminera homosexualiteten från samhället ... Monster i garderoben är, förutom tragisk närtidshistoria, en nyttig påminnelse om hur farligt det är att låta sina politiska övertygelser gå före källkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhällen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins."
Erik Helmerson på ledarsidan i DN
"Hans nya, lika angelägna som intressanta och välskrivna, bok är också den en kritisk granskning av samhällets syn på homosexualitet... Hilton beskriver lättfattligt och intresseväckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden."
Olof Eliasson, BTJ
Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben på Augustgalan:
"När det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det går ut på att snabbt åka på räls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och på det sättet skapar man svindel eller allmänt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den här boken. Vi kommer alldeles nära skådespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utåt. Det här är folkbildning i sin renaste och finaste form, det är en viktig bok, läsningen svindlar och det blir också obehagligt när Hilton lyser på hur mycket det är som går igen än i dag, mer än 50 år senare. Det är otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Lycka till i kväll!"
Johan Hilton, varför ville du skriva boken?
– Därför att ödet Anthony Perkins är en sådan fruktansvärt bra historia. I hans liv återspeglas i stort sett hela den västliga moderna gayhistoriska utvecklingen. Men också för att jag blev fascinerad av hur spåren efter hans mest kända roll, Norman Bates i Psycho, genljöd i ett homofobiskt samhällsklimat i stort.
Vad förvånade dig under arbetets gång?
– Hur levande inte minst myterna om den perversa och mammabundna mördaren är än i dag. Att läsa vissa artiklar om Breivik är, till exempel, som att läsa en regelrätt karakteristika av Norman Bates.
Vem bör läsa den?
– Alla som har det minsta intresse av hur politik, populärkultur och samhällelig paranoia löper in och ut ur varandra.
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127134300 -
No tears for queers : Ett reportage om män, b...
Inbunden bok. Bokförlaget Atlas. 1 uppl. 2005. 331 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173891646
- Titel
- No tears for queers : Ett reportage om män, bögar och hatbrott
- Författare
- Johan Hilton
- Förlag
- Bokförlaget Atlas
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 331 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 147 x 215 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 514 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Johan Hilton har skrivit ett kriminalreportage om morden på Matthew, Johan och Josef, tre homosexuella män som raggade på fel killar:
Matthew misshandlas brutalt av två 20-åriga killar, bästa kompisarna Aaron och Russel i Laramie, Wyoming.
Johans kropp upphittas i en brunn med byxorna nerdragna och halsen avskuren i Katrineholm.
Josef möter sina banemän, satanisterna Nemesis och Tom, en sen natt i centrala Göteborg, Sveriges okrönta böghatarstad. Hilton gör en djupdykning i satanisternas och dödsmetallmusikens mörka och homosociala värld.
"Hilton river obarmhärtigt revor i melodifestivalsrefängerna som vindlar i vårvindarna, som får oss att tro att det är trallvänligt att vara homsexuell." (Aftonbladet)
"en stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det." (Aftonbladet)
Bokförlaget Atlas 1 9789173891646 -
Leif Pagrotsky (Filmkonst 97)
Häftad bok. Göteborg Film Festival. 2005. 32 sidor.
Mycket gott skick. Klammerhäftad. 15x10 cm.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789188282576
- Titel
- Leif Pagrotsky
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Göteborg : Filmkonst
- Språk
- Svenska
Göteborg Film Festival 9789188282576 -
Den siste teaterdirektören : Berättelsen om B...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2024. 380 sidor.
Nyskick. Förlagsny. Oläst. /// I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.
När Benny Fredri läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127175495
- Titel
- Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2024
- Omfång
- 423 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 30 x 234 mm Ryggbredd 162 mm
- Vikt
- 774 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "Hiltons bok är ett kraftprov. Bildande, berörande, viktig. Den skänker en smula värdighet åt ett kapitel i svensk offentlighet som innehållit allt annat än det."
Karin Olsson, Expressen
"Det är en exceptionellt välskriven bladvändare."
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"Hans bok är både lärostycke och tragedi – och har potential att nå en stor publik – precis som Benny Fredriksson."
Ingrid Elam, Aftonbladet
"Gastkramande tragedi som blir njutningsfull läsning med många bottnar genom all research och ett sagolikt vackert språk."
Kerstin Särnö, M-magasin
"Detta är en av de starkaste samtidsskildrande böcker jag läst."
Per Andersson, Kulturnyheterna SVT
"välskrivet och laddat drama med fem akter."
Boel Gerell, Sydsvenskan
"Denna kombination av politiskt sprängstoff och personliga tragedier inbyggt i materialet, är jag djupt imponerad av Johan Hiltons bok Den siste teaterdirektören"
Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC
"Johan Hiltons bok är en stark, noggrann och viktig uppgörelse."
Henric Tiselius, Borås tidning
I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.
När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.
Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset – att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.
Den siste teaterdirektören skildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.
Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.
Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag – men som på flera punkter även förändrade svensk teater i grunden.
"Välskriven, med ett driv och ett engagemang, som gör den spännande, angelägen och drabbande."
Margaretha Levin Blekastad, Norrtelje Tidning
"Johan Hiltons välskrivna bok är besjälad av viljan att ge Benny Fredriksson upprättelse. Den väcker starka känslor."
Karin Helander, Göteborgs-Posten
"Knivskarpt klarspråk om Benny Fredrikssons död"
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet
"intressant läsning för alla som är intresserade av kulturvärldens speciella arbetsvillkor."
BTJ
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127175495 -
Monster i garderoben. En bok om Anthony Perki...
Inbunden bok. N & K. 2015. 336 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Namnad.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKN & K -
Vi är Orlando en amerikansk tragedi
Inbunden bok.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Natur & Kultur. uppl.1. 2020. 402 s.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127157903
- Titel
- Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 402 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 736 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ”Lysande, Hilton.”
Borås Tidning
”Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. /…/ Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.”
Svenska Dagbladet
”Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok”
Dagens Nyheter
Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.
Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.
Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.
”Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. /…/ Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.”
BTJ 5/5
”det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla /…/ imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation”
Göteborgs-Posten
”Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage”
Expressen
”Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress /…/ Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. /…/ Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.”
P1 Kultur
”en vackert mänsklig bok”
Aftonbladet
”Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. /…/ Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.”
Jönköpings-Posten
9789127157903 -
Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2020. 402 sidor.
Gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Enda skönhetsfel är att den är läst.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127157903
- Titel
- Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 402 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 736 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ”Lysande, Hilton.”
Borås Tidning
”Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. /…/ Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.”
Svenska Dagbladet
”Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok”
Dagens Nyheter
Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.
Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.
Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.
”Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. /…/ Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.”
BTJ 5/5
”det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla /…/ imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation”
Göteborgs-Posten
”Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage”
Expressen
”Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress /…/ Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. /…/ Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.”
P1 Kultur
”en vackert mänsklig bok”
Aftonbladet
”Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. /…/ Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.”
Jönköpings-Posten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127157903 -
Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2020. 402 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127157903
- Titel
- Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 402 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 736 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ”Lysande, Hilton.”
Borås Tidning
”Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. /…/ Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.”
Svenska Dagbladet
”Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok”
Dagens Nyheter
Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.
Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.
Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.
”Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. /…/ Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.”
BTJ 5/5
”det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla /…/ imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation”
Göteborgs-Posten
”Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage”
Expressen
”Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress /…/ Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. /…/ Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.”
P1 Kultur
”en vackert mänsklig bok”
Aftonbladet
”Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. /…/ Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.”
Jönköpings-Posten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127157903 -
No tears for queers : ett reportage om män, b...
Pocketbok. Bokförlaget Atlas. 2006. 322 sidor.
Gott skick. Slutsåld! Passa på.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173892230
- Titel
- No tears for queers : ett reportage om män, bögar och hatbrott
- Författare
- Johan Hilton
- Förlag
- Bokförlaget Atlas
- Utgivningsår
- 2006
- Omfång
- 322 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 178 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 262 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Johan Hilton belönades med priset för 2005 års bästa bok både av QX och Nöjesguiden Göteborg för sin debutbok No tears for queers, ett reportage om hatbrott, manlighet och homofobi.
No tears for queers är en bok om bögar, homofobi och det brutala våld bögar utsätts för. Den handlar också om män och det våld män anser sig ha rätt att bruka för att markera gränsen mellan man och bög (och kvinna). Johan Hilton har skrivit ett kriminalreportage om morden på Matthew, Johan och Josef, tre homosexuella män som raggade på fel killar.
Fler pressröster om No tears for queers:
"Johan Hiltons bok om hatbrott är en oerhört genomarbetad och nästan outhärdlig redogörelse för mekanismerna bakom våldet mot homosexuella." (Journalisten)
"Johan Hiltons No tears for queers visar på samma hemlösa manlighetsmyt som till exempel Stephan Mendel-Enks Med uppenbar känsla för stil eller Susan Faludis Ställd." (Expressen)
"En stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det." (Aftonbladet)
"Johan Hilton har skrivit en brinnande, engagerande bok som osar av tillbakahållen ilska." (Göteborgs-Posten)
"No tears for queers stora styrka är att den lyfter sig över alla generaliserande förklaringar och samtidigt som den blottlägger vissa genomgående mönster ändå ser vars och ens individualitet i sammanhanget." (Dagens Nyheter)
"Om regeringen tar sina så kallade krafttag mot hatbrott på allvar borde de göra No tears for queers obligatorisk på varenda gymnasielinje." (Borås Tidning)
"Johan Hilton har gjort ett storslaget journalistiskt arbete boken är ett dokument över oss och vår värld, som vi alla bör läsa och ta till oss." (Situation Stockholm)
"Johan Hilton har på ett skickligt sätt vävt ihop tre fruktansvärda mord och återberättat verkligheten på ett spännande och ärligt sätt." (Nerikes Allehanda)
"Hilton är skicklig på att gestalta och fånga läsarens intresse. Det är allt annat än ett torrt reportage."( Eskilstuna-Kuriren)
Bokförlaget Atlas 9789173892230 -
Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2020. 402 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9127157903
- Titel
- Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 402 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 736 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ”Lysande, Hilton.”
Borås Tidning
”Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. /…/ Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.”
Svenska Dagbladet
”Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok”
Dagens Nyheter
Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.
Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.
Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.
”Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. /…/ Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.”
BTJ 5/5
”det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla /…/ imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation”
Göteborgs-Posten
”Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage”
Expressen
”Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress /…/ Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. /…/ Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.”
P1 Kultur
”en vackert mänsklig bok”
Aftonbladet
”Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. /…/ Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.”
Jönköpings-Posten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9127157903 -
Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2020. 402 sidor.
Nyskick. Förlagsny och oläst
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127157903
- Titel
- Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 402 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 736 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ”Lysande, Hilton.”
Borås Tidning
”Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. /…/ Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.”
Svenska Dagbladet
”Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok”
Dagens Nyheter
Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.
Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.
Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.
”Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. /…/ Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.”
BTJ 5/5
”det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla /…/ imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation”
Göteborgs-Posten
”Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage”
Expressen
”Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress /…/ Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. /…/ Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.”
P1 Kultur
”en vackert mänsklig bok”
Aftonbladet
”Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. /…/ Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.”
Jönköpings-Posten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127157903 -
Vi är i Orlando. En amerikansk tragedi
Inbunden bok. Natur & Kultur. 2020. 403 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Om masskjutningen i Orlando 2016, där 49 människor dog.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKNatur & Kultur -
Leif Pagrotsky
Häftad bok. Göteborg : Filmkonst. 32 sidor.
Mycket gott skick. Litet format. Klammerhäftad
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9188282570
- Titel
- Leif Pagrotsky
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Göteborg : Filmkonst
- Språk
- Svenska
Göteborg : Filmkonst 9188282570 -
Monster i garderoben : en bok om Anthony Perk...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2015. 335 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Oläst.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127134300
- Titel
- Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 335 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 145 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 500 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
"Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!"
Jonas Gardell på Twitter
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
Johan Hilton (född 1977) är journalist, författare och förlagschef på Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben är hans första bok på Natur & Kultur.
"En biografi över skådespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet. Varför blev fjollan en skräckkliché? Läs och njut, förslagsvis på en läsvänlig divan."
Jenny Lindh, M-magasin
"Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, där förutom kommunistskräck också judehat och rashat brukar ligga nära tillhands. Detta är hans ena stora projekt i boken. Det andra är Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kändisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det här är essäistik av bästa sort. Hilton lägger Anthony Perkins biografi jämte Psycho, och queerläser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lång verkan. Till sin hjälp har han ett stort källmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmåga. Monster i garderoben är en viktig bok, skrämmande, gripande och i bästa mening upplysande."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet
"En nyansrik essä om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella män under efterkrigstiden. Både skakad och rörd lägger jag ifrån mig Johan Hiltons essä ... Monster i garderoben är också en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som är sällsynt i vårt språkområde."
Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten
"Dubbelexponeringen av Bates och Perkins är effektfull, men Hilton stannar inte där … Bland bokens talrika förtjänster finns viljan att följa arvet efter Psycho ända in i nuet. Stereotyper strålar starkt och har lång halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tänker, det vi skapar. Ingen kommer undan, säger Norman Bates, vi befinner oss alla i fällor. Bra dagar vill jag säga emot honom. Att klösandet har en mening, att fällor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad."
Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt
"En bok med stora anspråk … Ni förstår, allt hänger ihop ... En fascinerande, välskriven, spretande och initierad historia som behövde berättas."
Daniel Björk, Svenska Dagbladet
"En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben är lika spännande som en Hitchcock-film."
Tim Andersson, Upsala Nya Tidning
"Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta ... Om Youtube hade funnits hade någon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben är en välkomponerad och angelägen bok som dessutom höjs flera snäpp av författarens förmåga att hushålla och krydda med dramatiska detaljer som får magen att knyta ihop sig på exakt rätt ställen. Av ilska, sorg och gapskratt."
Tor Billgren, Sydsvenskan
"Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skådespelaren bakom skräckfiguren Norman Bates. Det är också ett välskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig på helhetsbilden är den rik på insikter. Att den är så saklig och i stort sett saknar spekulationer är en god förutsättning för att ge oss en balanserad bild av sitt ämne."
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
"Monster i garderoben är en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvärlden och omvärldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dåtidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. Ändå är den föredömligt lättgenomtränglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras när vi sammanfattar årets bästa fackböcker i slutet av året. Oavsett om man är intresserad av film, hbt-frågor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att läsa ett schysst reportage finns mycket att hämta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat."
Mikael R Karlsson, Borås Tidning
"Hiltons bok är i många avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmän som förstörde livet för unga homosexuella män och skuldbelade deras mödrar. Och här kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skådespelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer än så; han ger tillbaka värdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. När jag slår igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates är läskig längre – däremot är tidsandan den avspeglar skräckinjagande."
Rasmus Landström, Arbetarbladet
"Boken är en studie i skräck och sorg, en skildring av hur den till synes så osäkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriär i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA präglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en räcka av psykoanalytiker, läkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjälp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstått, eliminera homosexualiteten från samhället ... Monster i garderoben är, förutom tragisk närtidshistoria, en nyttig påminnelse om hur farligt det är att låta sina politiska övertygelser gå före källkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhällen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins."
Erik Helmerson på ledarsidan i DN
"Hans nya, lika angelägna som intressanta och välskrivna, bok är också den en kritisk granskning av samhällets syn på homosexualitet... Hilton beskriver lättfattligt och intresseväckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden."
Olof Eliasson, BTJ
Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben på Augustgalan:
"När det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det går ut på att snabbt åka på räls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och på det sättet skapar man svindel eller allmänt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den här boken. Vi kommer alldeles nära skådespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utåt. Det här är folkbildning i sin renaste och finaste form, det är en viktig bok, läsningen svindlar och det blir också obehagligt när Hilton lyser på hur mycket det är som går igen än i dag, mer än 50 år senare. Det är otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Lycka till i kväll!"
Johan Hilton, varför ville du skriva boken?
– Därför att ödet Anthony Perkins är en sådan fruktansvärt bra historia. I hans liv återspeglas i stort sett hela den västliga moderna gayhistoriska utvecklingen. Men också för att jag blev fascinerad av hur spåren efter hans mest kända roll, Norman Bates i Psycho, genljöd i ett homofobiskt samhällsklimat i stort.
Vad förvånade dig under arbetets gång?
– Hur levande inte minst myterna om den perversa och mammabundna mördaren är än i dag. Att läsa vissa artiklar om Breivik är, till exempel, som att läsa en regelrätt karakteristika av Norman Bates.
Vem bör läsa den?
– Alla som har det minsta intresse av hur politik, populärkultur och samhällelig paranoia löper in och ut ur varandra.
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127134300 -
Monster i garderoben : en bok om Anthony Perk...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2015. 335 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Bokhandelsnytt exemplar i presentskick. Oläst.
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräck film. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127134300
- Titel
- Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 335 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 145 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 500 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
"Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!"
Jonas Gardell på Twitter
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
Johan Hilton (född 1977) är journalist, författare och förlagschef på Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben är hans första bok på Natur & Kultur.
"En biografi över skådespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet. Varför blev fjollan en skräckkliché? Läs och njut, förslagsvis på en läsvänlig divan."
Jenny Lindh, M-magasin
"Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, där förutom kommunistskräck också judehat och rashat brukar ligga nära tillhands. Detta är hans ena stora projekt i boken. Det andra är Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kändisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det här är essäistik av bästa sort. Hilton lägger Anthony Perkins biografi jämte Psycho, och queerläser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lång verkan. Till sin hjälp har han ett stort källmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmåga. Monster i garderoben är en viktig bok, skrämmande, gripande och i bästa mening upplysande."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet
"En nyansrik essä om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella män under efterkrigstiden. Både skakad och rörd lägger jag ifrån mig Johan Hiltons essä ... Monster i garderoben är också en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som är sällsynt i vårt språkområde."
Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten
"Dubbelexponeringen av Bates och Perkins är effektfull, men Hilton stannar inte där … Bland bokens talrika förtjänster finns viljan att följa arvet efter Psycho ända in i nuet. Stereotyper strålar starkt och har lång halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tänker, det vi skapar. Ingen kommer undan, säger Norman Bates, vi befinner oss alla i fällor. Bra dagar vill jag säga emot honom. Att klösandet har en mening, att fällor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad."
Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt
"En bok med stora anspråk … Ni förstår, allt hänger ihop ... En fascinerande, välskriven, spretande och initierad historia som behövde berättas."
Daniel Björk, Svenska Dagbladet
"En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben är lika spännande som en Hitchcock-film."
Tim Andersson, Upsala Nya Tidning
"Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta ... Om Youtube hade funnits hade någon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben är en välkomponerad och angelägen bok som dessutom höjs flera snäpp av författarens förmåga att hushålla och krydda med dramatiska detaljer som får magen att knyta ihop sig på exakt rätt ställen. Av ilska, sorg och gapskratt."
Tor Billgren, Sydsvenskan
"Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skådespelaren bakom skräckfiguren Norman Bates. Det är också ett välskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig på helhetsbilden är den rik på insikter. Att den är så saklig och i stort sett saknar spekulationer är en god förutsättning för att ge oss en balanserad bild av sitt ämne."
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
"Monster i garderoben är en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvärlden och omvärldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dåtidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. Ändå är den föredömligt lättgenomtränglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras när vi sammanfattar årets bästa fackböcker i slutet av året. Oavsett om man är intresserad av film, hbt-frågor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att läsa ett schysst reportage finns mycket att hämta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat."
Mikael R Karlsson, Borås Tidning
"Hiltons bok är i många avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmän som förstörde livet för unga homosexuella män och skuldbelade deras mödrar. Och här kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skådespelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer än så; han ger tillbaka värdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. När jag slår igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates är läskig längre – däremot är tidsandan den avspeglar skräckinjagande."
Rasmus Landström, Arbetarbladet
"Boken är en studie i skräck och sorg, en skildring av hur den till synes så osäkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriär i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA präglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en räcka av psykoanalytiker, läkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjälp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstått, eliminera homosexualiteten från samhället ... Monster i garderoben är, förutom tragisk närtidshistoria, en nyttig påminnelse om hur farligt det är att låta sina politiska övertygelser gå före källkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhällen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins."
Erik Helmerson på ledarsidan i DN
"Hans nya, lika angelägna som intressanta och välskrivna, bok är också den en kritisk granskning av samhällets syn på homosexualitet... Hilton beskriver lättfattligt och intresseväckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden."
Olof Eliasson, BTJ
Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben på Augustgalan:
"När det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det går ut på att snabbt åka på räls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och på det sättet skapar man svindel eller allmänt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den här boken. Vi kommer alldeles nära skådespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utåt. Det här är folkbildning i sin renaste och finaste form, det är en viktig bok, läsningen svindlar och det blir också obehagligt när Hilton lyser på hur mycket det är som går igen än i dag, mer än 50 år senare. Det är otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Lycka till i kväll!"
Johan Hilton, varför ville du skriva boken?
– Därför att ödet Anthony Perkins är en sådan fruktansvärt bra historia. I hans liv återspeglas i stort sett hela den västliga moderna gayhistoriska utvecklingen. Men också för att jag blev fascinerad av hur spåren efter hans mest kända roll, Norman Bates i Psycho, genljöd i ett homofobiskt samhällsklimat i stort.
Vad förvånade dig under arbetets gång?
– Hur levande inte minst myterna om den perversa och mammabundna mördaren är än i dag. Att läsa vissa artiklar om Breivik är, till exempel, som att läsa en regelrätt karakteristika av Norman Bates.
Vem bör läsa den?
– Alla som har det minsta intresse av hur politik, populärkultur och samhällelig paranoia löper in och ut ur varandra.
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127134300 -
Sodomsäpplet
Pocketbok. Norstedts Bokförlag. 2016. 245 sidor.
Nyskick. 17,8 cm x 11 cm. 138 gram. (låda20220716-2?0).
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789113077017
- Titel
- Sodomsäpplet
- Författare
- Martin, Bengt
- Förlag
- Norstedts
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 245 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 178 mm Ryggbredd 16 mm
- Vikt
- 138 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Sodomsäpplet handlar om Joakim, sexton år, som lever ett dubbelliv: det ensamma livet med modern som han hela tiden är på sin vakt inför, och livet med den tio år äldre Nick som tycker att Joakim är för komplicerad.
Joakim tvingas in i ohållbara lögner och känner sig ständigt iakttagen. I ett desperat försök att "bli normal" misslyckas han i ett närmande till flickan i gårdsrummet, Maria.
Sodomsäpplet utkom första gången 1968, under den tid då homosexualitet fortfarande klassades som en sjukdom. Nu ges den ut igen, med ett nyskrivet förord av Johan Hilton.
Norstedts Bokförlag 9789113077017 -
Monster i garderoben : en bok om Anthony Perk...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2015. 335 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127134300
- Titel
- Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 335 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 145 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 500 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
"Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!"
Jonas Gardell på Twitter
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
Johan Hilton (född 1977) är journalist, författare och förlagschef på Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben är hans första bok på Natur & Kultur.
"En biografi över skådespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet. Varför blev fjollan en skräckkliché? Läs och njut, förslagsvis på en läsvänlig divan."
Jenny Lindh, M-magasin
"Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, där förutom kommunistskräck också judehat och rashat brukar ligga nära tillhands. Detta är hans ena stora projekt i boken. Det andra är Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kändisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det här är essäistik av bästa sort. Hilton lägger Anthony Perkins biografi jämte Psycho, och queerläser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lång verkan. Till sin hjälp har han ett stort källmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmåga. Monster i garderoben är en viktig bok, skrämmande, gripande och i bästa mening upplysande."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet
"En nyansrik essä om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella män under efterkrigstiden. Både skakad och rörd lägger jag ifrån mig Johan Hiltons essä ... Monster i garderoben är också en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som är sällsynt i vårt språkområde."
Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten
"Dubbelexponeringen av Bates och Perkins är effektfull, men Hilton stannar inte där … Bland bokens talrika förtjänster finns viljan att följa arvet efter Psycho ända in i nuet. Stereotyper strålar starkt och har lång halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tänker, det vi skapar. Ingen kommer undan, säger Norman Bates, vi befinner oss alla i fällor. Bra dagar vill jag säga emot honom. Att klösandet har en mening, att fällor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad."
Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt
"En bok med stora anspråk … Ni förstår, allt hänger ihop ... En fascinerande, välskriven, spretande och initierad historia som behövde berättas."
Daniel Björk, Svenska Dagbladet
"En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben är lika spännande som en Hitchcock-film."
Tim Andersson, Upsala Nya Tidning
"Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta ... Om Youtube hade funnits hade någon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben är en välkomponerad och angelägen bok som dessutom höjs flera snäpp av författarens förmåga att hushålla och krydda med dramatiska detaljer som får magen att knyta ihop sig på exakt rätt ställen. Av ilska, sorg och gapskratt."
Tor Billgren, Sydsvenskan
"Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skådespelaren bakom skräckfiguren Norman Bates. Det är också ett välskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig på helhetsbilden är den rik på insikter. Att den är så saklig och i stort sett saknar spekulationer är en god förutsättning för att ge oss en balanserad bild av sitt ämne."
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
"Monster i garderoben är en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvärlden och omvärldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dåtidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. Ändå är den föredömligt lättgenomtränglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras när vi sammanfattar årets bästa fackböcker i slutet av året. Oavsett om man är intresserad av film, hbt-frågor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att läsa ett schysst reportage finns mycket att hämta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat."
Mikael R Karlsson, Borås Tidning
"Hiltons bok är i många avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmän som förstörde livet för unga homosexuella män och skuldbelade deras mödrar. Och här kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skådespelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer än så; han ger tillbaka värdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. När jag slår igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates är läskig längre – däremot är tidsandan den avspeglar skräckinjagande."
Rasmus Landström, Arbetarbladet
"Boken är en studie i skräck och sorg, en skildring av hur den till synes så osäkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriär i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA präglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en räcka av psykoanalytiker, läkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjälp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstått, eliminera homosexualiteten från samhället ... Monster i garderoben är, förutom tragisk närtidshistoria, en nyttig påminnelse om hur farligt det är att låta sina politiska övertygelser gå före källkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhällen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins."
Erik Helmerson på ledarsidan i DN
"Hans nya, lika angelägna som intressanta och välskrivna, bok är också den en kritisk granskning av samhällets syn på homosexualitet... Hilton beskriver lättfattligt och intresseväckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden."
Olof Eliasson, BTJ
Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben på Augustgalan:
"När det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det går ut på att snabbt åka på räls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och på det sättet skapar man svindel eller allmänt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den här boken. Vi kommer alldeles nära skådespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utåt. Det här är folkbildning i sin renaste och finaste form, det är en viktig bok, läsningen svindlar och det blir också obehagligt när Hilton lyser på hur mycket det är som går igen än i dag, mer än 50 år senare. Det är otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Lycka till i kväll!"
Johan Hilton, varför ville du skriva boken?
– Därför att ödet Anthony Perkins är en sådan fruktansvärt bra historia. I hans liv återspeglas i stort sett hela den västliga moderna gayhistoriska utvecklingen. Men också för att jag blev fascinerad av hur spåren efter hans mest kända roll, Norman Bates i Psycho, genljöd i ett homofobiskt samhällsklimat i stort.
Vad förvånade dig under arbetets gång?
– Hur levande inte minst myterna om den perversa och mammabundna mördaren är än i dag. Att läsa vissa artiklar om Breivik är, till exempel, som att läsa en regelrätt karakteristika av Norman Bates.
Vem bör läsa den?
– Alla som har det minsta intresse av hur politik, populärkultur och samhällelig paranoia löper in och ut ur varandra.
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127134300 -
Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2020. 402 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. (F)
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127157903
- Titel
- Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 402 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 736 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ”Lysande, Hilton.”
Borås Tidning
”Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. /…/ Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.”
Svenska Dagbladet
”Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok”
Dagens Nyheter
Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.
Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.
Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.
”Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. /…/ Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.”
BTJ 5/5
”det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla /…/ imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation”
Göteborgs-Posten
”Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage”
Expressen
”Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress /…/ Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. /…/ Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.”
P1 Kultur
”en vackert mänsklig bok”
Aftonbladet
”Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. /…/ Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.”
Jönköpings-Posten
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127157903 -
Monster i garderoben : en bok om Anthony Perk...
Inbunden bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2015. 335 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127134300
- Titel
- Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
- Författare
- Hilton, Johan
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 335 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 145 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 500 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
"Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!"
Jonas Gardell på Twitter
Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
Johan Hilton (född 1977) är journalist, författare och förlagschef på Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben är hans första bok på Natur & Kultur.
"En biografi över skådespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet. Varför blev fjollan en skräckkliché? Läs och njut, förslagsvis på en läsvänlig divan."
Jenny Lindh, M-magasin
"Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, där förutom kommunistskräck också judehat och rashat brukar ligga nära tillhands. Detta är hans ena stora projekt i boken. Det andra är Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kändisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det här är essäistik av bästa sort. Hilton lägger Anthony Perkins biografi jämte Psycho, och queerläser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lång verkan. Till sin hjälp har han ett stort källmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmåga. Monster i garderoben är en viktig bok, skrämmande, gripande och i bästa mening upplysande."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet
"En nyansrik essä om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella män under efterkrigstiden. Både skakad och rörd lägger jag ifrån mig Johan Hiltons essä ... Monster i garderoben är också en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som är sällsynt i vårt språkområde."
Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten
"Dubbelexponeringen av Bates och Perkins är effektfull, men Hilton stannar inte där … Bland bokens talrika förtjänster finns viljan att följa arvet efter Psycho ända in i nuet. Stereotyper strålar starkt och har lång halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tänker, det vi skapar. Ingen kommer undan, säger Norman Bates, vi befinner oss alla i fällor. Bra dagar vill jag säga emot honom. Att klösandet har en mening, att fällor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad."
Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt
"En bok med stora anspråk … Ni förstår, allt hänger ihop ... En fascinerande, välskriven, spretande och initierad historia som behövde berättas."
Daniel Björk, Svenska Dagbladet
"En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben är lika spännande som en Hitchcock-film."
Tim Andersson, Upsala Nya Tidning
"Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta ... Om Youtube hade funnits hade någon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben är en välkomponerad och angelägen bok som dessutom höjs flera snäpp av författarens förmåga att hushålla och krydda med dramatiska detaljer som får magen att knyta ihop sig på exakt rätt ställen. Av ilska, sorg och gapskratt."
Tor Billgren, Sydsvenskan
"Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skådespelaren bakom skräckfiguren Norman Bates. Det är också ett välskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig på helhetsbilden är den rik på insikter. Att den är så saklig och i stort sett saknar spekulationer är en god förutsättning för att ge oss en balanserad bild av sitt ämne."
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
"Monster i garderoben är en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvärlden och omvärldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dåtidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. Ändå är den föredömligt lättgenomtränglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras när vi sammanfattar årets bästa fackböcker i slutet av året. Oavsett om man är intresserad av film, hbt-frågor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att läsa ett schysst reportage finns mycket att hämta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat."
Mikael R Karlsson, Borås Tidning
"Hiltons bok är i många avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmän som förstörde livet för unga homosexuella män och skuldbelade deras mödrar. Och här kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skådespelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer än så; han ger tillbaka värdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. När jag slår igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates är läskig längre – däremot är tidsandan den avspeglar skräckinjagande."
Rasmus Landström, Arbetarbladet
"Boken är en studie i skräck och sorg, en skildring av hur den till synes så osäkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriär i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA präglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en räcka av psykoanalytiker, läkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjälp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstått, eliminera homosexualiteten från samhället ... Monster i garderoben är, förutom tragisk närtidshistoria, en nyttig påminnelse om hur farligt det är att låta sina politiska övertygelser gå före källkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhällen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins."
Erik Helmerson på ledarsidan i DN
"Hans nya, lika angelägna som intressanta och välskrivna, bok är också den en kritisk granskning av samhällets syn på homosexualitet... Hilton beskriver lättfattligt och intresseväckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden."
Olof Eliasson, BTJ
Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben på Augustgalan:
"När det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det går ut på att snabbt åka på räls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och på det sättet skapar man svindel eller allmänt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den här boken. Vi kommer alldeles nära skådespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utåt. Det här är folkbildning i sin renaste och finaste form, det är en viktig bok, läsningen svindlar och det blir också obehagligt när Hilton lyser på hur mycket det är som går igen än i dag, mer än 50 år senare. Det är otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Lycka till i kväll!"
Johan Hilton, varför ville du skriva boken?
– Därför att ödet Anthony Perkins är en sådan fruktansvärt bra historia. I hans liv återspeglas i stort sett hela den västliga moderna gayhistoriska utvecklingen. Men också för att jag blev fascinerad av hur spåren efter hans mest kända roll, Norman Bates i Psycho, genljöd i ett homofobiskt samhällsklimat i stort.
Vad förvånade dig under arbetets gång?
– Hur levande inte minst myterna om den perversa och mammabundna mördaren är än i dag. Att läsa vissa artiklar om Breivik är, till exempel, som att läsa en regelrätt karakteristika av Norman Bates.
Vem bör läsa den?
– Alla som har det minsta intresse av hur politik, populärkultur och samhällelig paranoia löper in och ut ur varandra.
Natur & Kultur Allmänlitteratur 1 9789127134300
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn