-
Fräscha sallader
Inbunden bok. Höganäs : Bra böcker. 1995. 128 sidor.
Gott skick. Något nötta pärmhörn och ryggslut. Försättsblad avrivet (påverkar inte bokens innehåll). I övrigt är det en fin inlaga. Rikt illustrerad.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789171197450
- Titel
- Fräscha sallader
- Författare
- Fredholm, Elisabet - Nilsson, Eja - Time-Life Books
- Förlag
- Höganäs : Bra böcker
- Utgivningsår
- 1995
- Språk
- Svenska
Höganäs : Bra böcker 9789171197450 -
Amerikansk kokbok - Guldgrävaromelett & Vilda...
Inbunden bok. Bok & Bild. 1969. 95 sidor.
Mycket gott skick. Format 19 x 12,5 cm Vikt 225 g.
Inbundet laminatband, illustrerad med sv/v teckningar, plats för egna anteckningar. Ur baksidestexten: I den här kokboken lär vi oss laga soppa på musslor och bacon, kycklingsallad, bovetepannkaka, skinka i Coca Cola, paj läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKBok & Bild -
Vegetarisk gourmet
Inbunden bok. Stockholm : Wahlström & Widstrand. 1986. 130 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789146152712
- Titel
- Vegetarisk gourmet
- Författare
- Lauterbach, Erwin - Nilsson, Eja
- Förlag
- Stockholm : Wahlström & Widstrand
- Utgivningsår
- 1986
- Språk
- Svenska
Stockholm : Wahlström & Widstrand 9789146152712 -
Vardagskök med svenska smaker
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2009. 110 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag saknas. (L-Ba-3)
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155254858
- Titel
- Vardagskök med svenska smaker
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 110 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 217 x 217 mm Ryggbredd 12 mm
- Vikt
- 497 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Har du lite tid men ändå lust att laga god, närodlad och klimatsmart mat till vardags? I denna inspirerande bok bjuder Eja Nilsson, journalist och författare, på mängder av enkla recept som bygger på svenska smaker. Här finns allt från läckert småplock medan maten blir klar till lättlagade bjudrätter som imponerar.Tänk på solvarma lingon och blåbär, knaprigt knäckebröd med Västerbottensost som biter på tungan, nystekt skogsvamp, hjortronsylt på pannkakorna, nyklippt dill på den varma potatisen, pepparrot till fisken För att inte tala om köttbullar med lingonsylt. Visst finns smaken av Sverige!Med enkla knep förnyas de klassiska rätterna. Woka färskpotatis med salladslök, bred dillpesto på laxen eller smaksätt köttbullarna med citron och parmesan. Och som pricken över i servera en ljuvlig efterrätt som inte tar många minuter att göra. Dessutom massor av praktiska tips om hur man sparar tid i köket. En härlig bok som förgyller och förenklar vardagen för dig som vill tänka på vårt klimat!
Bokförlaget Semic 9789155254858 -
Rätt & Läckert: Sallader på smalt och läckert...
Inbunden bok. Höganäs : Bokorama. 1989. 144 sidor.
Mycket gott skick. Rikt illustrerad.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789170245862
- Titel
- Sallader på smalt och läckert sätt
- Författare
- Comet, Renée - Fredholm, Elisabet - Nilsson, Eja - Time-Life Books
- Förlag
- Höganäs : Bokorama
- Utgivningsår
- 1989
- Språk
- Svenska
Höganäs : Bokorama 9789170245862 -
Lätt & Läckert : Härliga desserter
Inbunden bok. Höganäs : Bra böcker. 1995. 127 sidor.
Nyskick. Fyra fantastiska matböcker ingår i vår serie Lätt & Läckert. I varje bok finner du ett hundratal lättlagade recept, alla illustrerade med frestande färgbilder.
Med HÄRLIGA DESSERTER kan du alltid laga desserten som blir den perfekta avslutningen på en läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789171197474
- Titel
- Härliga desserter
- Författare
- Fredholm, Elisabet - Nilsson, Eja - Time-Life Books
- Förlag
- Höganäs : Bra böcker
- Utgivningsår
- 1995
- Språk
- Svenska
Höganäs : Bra böcker 9789171197474 -
Pannkaka, plättar och galetter : förrätt, huv...
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2010. 77 sidor.
Mycket gott skick. L1
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155256272
- Titel
- Pannkaka, plättar och galetter : förrätt, huvudrätt, dessert
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2010
- Omfång
- 77 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 217 x 217 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 420 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Pannkakor har människor lagat i alla tider – och i hela världen. Vi äter pannkakor till ärtsoppan på torsdagar och pannkakstårta med bär och vispgrädde på somrarna. Men det finns mycket mer pannkaksinspiration att hämta ute i världen. Vad sägs om ryska blinier, franska crêpes och galettes, amerikanska frukostpannkakor och mexikanska majspannkakor med kycklingstuvning? Med den här boken kan du resa runt i världen i ditt eget kök med din pannkakslagg – och du får också berättelsen om pannkakans historia, från de gamla romarna till idag och från Kina till Mexiko.
Bokförlaget Semic 9789155256272 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789129549270
- Titel
- Visst kan du laga mat!
- Författare
- Nilsson, Eja - Beckman, Pia
- Utgivningsår
- 2019
- Språk
- Svenska
9789129549270 -
Vardagsmat utan stress
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2006. 96 sidor.
Mycket gott skick. Hanteringsspår på pärmen. Fin inlaga. [rum 2]
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155233815
- Titel
- Vardagsmat utan stress
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2006
- Omfång
- 96 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- En bok som hjälper dig att göra vardagen både enklare och mycket roligare - utan stress!Med den här boken till hjälp blir vardagsmatlagningen trevlig och lättsam - och maten garanterat läcker! Den är en oumbärlig hjälpreda när det drar ihop sig till middag till vardags. Soppor, fågel, köttfärs, fisk, pasta och vegetariskt... Med den här boken till hands kan man också bjuda in gäster - utan alltför mycket besvär! Här hittar du mängder av fiffiga genvägar och tips och förstås massor av läcker och lättlagad mat. Du sparar både tid, pengar och energi. Med många härliga och frestande färgbilder.Eja Nilsson är journalist, matskribent och författare till ett flertal kokböcker. Hon är mycket intresserad av kulturhistoria och resor. På Bokförlaget Semic gav hon 2005 ut Sill, ägg och nubbe.
Bokförlaget Semic 9789155233815 -
Julia Childs köksskola - Råvaror, redskap, re...
Inbunden bok. Stockholm : Wahlström & Widstrand. 1991. 506 sidor.
Mycket gott skick. Hanteringsspår samt skavda hörn och kanter på omslaget. Fin inlaga. Stort format. [rum 2]
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789146160731
- Titel
- Julia Childs köksskola
- Författare
- Child, Julia - Nilsson, Eja
- Förlag
- Stockholm : Wahlström & Widstrand
- Utgivningsår
- 1991
- Språk
- Svenska
Stockholm : Wahlström & Widstrand 9789146160731 -
Sill, ägg och nubbe
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2005. 92 sidor.
Mycket gott skick. Smärre hanteringsspår på pärmen. Spår av ett hundöra. I övrigt fin inlaga.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155232849
- Titel
- Sill, ägg och nubbe
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 92 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 167 x 234 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 354 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Både till jul, påsk och midsommar är sill och ägg något av det allra viktigaste på bordet. I denna fräscha och moderna bok om sill och ägg bjuds både på traditionella och nya spännande sill- och äggrätter. Vad sägs om iransk våromelett, gratinerade strömmingsrullar eller skånsk äggakaka..? Förutom matrecept finns här olika sätt att göra hemkryddat brännvin. Och dessutom snapsvisorna - som hör till alla svenska sillkalas! Cirka 80 recept.Eja Nilsson är journalist och författare, och de läckra bilderna är tagna av matfotografen Holger Edström.
Bokförlaget Semic 9789155232849 -
Buffé och mingelmat : för hela året
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2012. 109 sidor.
Mycket gott skick. Hanteringsspår på pärmen. Fin inlaga. [rum 12]
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155258085
- Titel
- Buffé och mingelmat : för hela året
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 109 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 201 x 268 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 550 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Småplock, tilltugg, finger food och mingelmat. Nästan alltid när det ska lagas extra festlig mat är bästa lösningen en buffé.Under ett år kan det bli många tillfällen att bjuda till fest. Det kan vara sonen som tar studenten, eller maken som fyller år. Kanske brunchmingel i december, eller så är det dags för en riktig skördefest i augusti när alla är tillbaka från semestern? Hur som helst finns det alltid en anledning att fira något tillsammans med vänner. Men vad ska du bjuda på? Och hur slipper du stressa och jäkta i köket?I Buffé och mingelmat ger dig Eja Nilsson hundratals bufférecept, och dessutom goda tips och råd kring hur du ska tänka när du bjuder många på samma gång. Här finns tapas och småplock, matiga sallader, marockanska läckerheter, festliga soppor till soppkalaset, påskbuffé, vinterbrunch och självklart en diger dessertbuffé på slutet – allt som behövs för att festbordet ska digna!
Bokförlaget Semic 9789155258085 -
Vardagskök med svenska smaker
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2009. 110 sidor.
Mycket gott skick. Hanteringsspår på pärmen. Fin inlaga. [rum 24]
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155254858
- Titel
- Vardagskök med svenska smaker
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 110 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 217 x 217 mm Ryggbredd 12 mm
- Vikt
- 497 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Har du lite tid men ändå lust att laga god, närodlad och klimatsmart mat till vardags? I denna inspirerande bok bjuder Eja Nilsson, journalist och författare, på mängder av enkla recept som bygger på svenska smaker. Här finns allt från läckert småplock medan maten blir klar till lättlagade bjudrätter som imponerar.Tänk på solvarma lingon och blåbär, knaprigt knäckebröd med Västerbottensost som biter på tungan, nystekt skogsvamp, hjortronsylt på pannkakorna, nyklippt dill på den varma potatisen, pepparrot till fisken För att inte tala om köttbullar med lingonsylt. Visst finns smaken av Sverige!Med enkla knep förnyas de klassiska rätterna. Woka färskpotatis med salladslök, bred dillpesto på laxen eller smaksätt köttbullarna med citron och parmesan. Och som pricken över i servera en ljuvlig efterrätt som inte tar många minuter att göra. Dessutom massor av praktiska tips om hur man sparar tid i köket. En härlig bok som förgyller och förenklar vardagen för dig som vill tänka på vårt klimat!
Bokförlaget Semic 9789155254858 -
Julia Childs köksskola
Inbunden bok. Stockholm : Wahlström & Widstrand. 1991. 506 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Skyddsomslag med en reva ca 2 cm, samt lite smutsigt.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789146160731
- Titel
- Julia Childs köksskola
- Författare
- Child, Julia - Nilsson, Eja
- Förlag
- Stockholm : Wahlström & Widstrand
- Utgivningsår
- 1991
- Språk
- Svenska
Stockholm : Wahlström & Widstrand 9789146160731 -
Skånska pärlor : (och några danska) : [en bok...
Inbunden bok. Malmö : Sydsvenskan. 1989. 114 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789197099943
- Titel
- Skånska pärlor : (och några danska) : [en bok om restauranger, mat och människor]
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Malmö : Sydsvenskan
- Språk
- Svenska
Malmö : Sydsvenskan 9789197099943 -
Buffé och mingelmat : för hela året
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2012. 109 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155258085
- Titel
- Buffé och mingelmat : för hela året
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 109 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 201 x 268 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 550 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Småplock, tilltugg, finger food och mingelmat. Nästan alltid när det ska lagas extra festlig mat är bästa lösningen en buffé.Under ett år kan det bli många tillfällen att bjuda till fest. Det kan vara sonen som tar studenten, eller maken som fyller år. Kanske brunchmingel i december, eller så är det dags för en riktig skördefest i augusti när alla är tillbaka från semestern? Hur som helst finns det alltid en anledning att fira något tillsammans med vänner. Men vad ska du bjuda på? Och hur slipper du stressa och jäkta i köket?I Buffé och mingelmat ger dig Eja Nilsson hundratals bufférecept, och dessutom goda tips och råd kring hur du ska tänka när du bjuder många på samma gång. Här finns tapas och småplock, matiga sallader, marockanska läckerheter, festliga soppor till soppkalaset, påskbuffé, vinterbrunch och självklart en diger dessertbuffé på slutet – allt som behövs för att festbordet ska digna!
Bokförlaget Semic 9789155258085 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789146152712
- Titel
- Vegetarisk gourmet
- Författare
- Lauterbach, Erwin - Nilsson, Eja
- Förlag
- Stockholm : Wahlström & Widstrand
- Utgivningsår
- 1986
- Språk
- Svenska
Stockholm : Wahlström & Widstrand 9789146152712 -
Vegetarisk gourmet
Inbunden bok. Stockholm : Wahlström & Widstrand. 1986. 130 sidor.
Gott skick. Liten skada på ryggen. Kantstötta hörn.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9146152717
- Titel
- Vegetarisk gourmet
- Författare
- Lauterbach, Erwin - Nilsson, Eja
- Förlag
- Stockholm : Wahlström & Widstrand
- Utgivningsår
- 1986
- Språk
- Svenska
Stockholm : Wahlström & Widstrand 9146152717 -
Fisk- & grönsaksgourmet
Inbunden bok. Stockholm : Wahlström & Widstrand. 1988. 165 sidor.
Gott skick. Namn+namnetikett.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789146155454
- Titel
- Fisk- & grönsaksgourmet
- Författare
- Lauterbach, Erwin - Buusmann, Jes - Nilsson, Eja
- Förlag
- Stockholm : Wahlström & Widstrand
- Utgivningsår
- 1988
- Språk
- Svenska
Stockholm : Wahlström & Widstrand 9789146155454 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789151839080
- Titel
- Den goda julmaten
- Författare
- Eja Nilsson
- Förlag
- Prisma
- Utgivningsår
- 2001
- Omfång
- 80 sidor
- Bandtyp
- Kartonnage
- Vikt
- 399 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Jul, jul fröjdefull jul! Ljusen i advent, lussekatter, förväntan, den glittrande granen, sillen, skinkan, revbensspjället, köttbullarna och all julgodis!
I Den goda julmaten har Eja Nilsson samlat de bästa recepten för en trivsam, smakfull och god juletid.
Bland recepten finns både de traditionella måstena och nya spännande varianter som det kan vara roligt att pröva. Låt tradition möta förnyelse! Alltså kakor och saffransbullar, julbröd, julgodis och allt annat klassiskt gott som hör helgernas helg till i fråga om kött, korv och pastejer. Dessutom den nya julmaten, som kryddade lammbullar, grönkål med smält getost och ansjovispiroger... För den stressade nutidsmänniskans finns också räddningen i ett kapitel om Den snabba julen. Om hur man fixar en trevlig jul utan ansträngning, med enkla och snabba tips och lata recept.
Eja Nilsson skriver också om julens historia och om våra älskade jultraditioner. Makternas spel som skulle besvärjas med magi och lussekatter, om varför det heter julklapp, om grötrim, gran, adventskalender m.m.
Prisma 1 9789151839080 -
Buffé och mingelmat : för hela året
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2012. 109 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155258085
- Titel
- Buffé och mingelmat : för hela året
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 109 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 201 x 268 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 550 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Småplock, tilltugg, finger food och mingelmat. Nästan alltid när det ska lagas extra festlig mat är bästa lösningen en buffé.Under ett år kan det bli många tillfällen att bjuda till fest. Det kan vara sonen som tar studenten, eller maken som fyller år. Kanske brunchmingel i december, eller så är det dags för en riktig skördefest i augusti när alla är tillbaka från semestern? Hur som helst finns det alltid en anledning att fira något tillsammans med vänner. Men vad ska du bjuda på? Och hur slipper du stressa och jäkta i köket?I Buffé och mingelmat ger dig Eja Nilsson hundratals bufférecept, och dessutom goda tips och råd kring hur du ska tänka när du bjuder många på samma gång. Här finns tapas och småplock, matiga sallader, marockanska läckerheter, festliga soppor till soppkalaset, påskbuffé, vinterbrunch och självklart en diger dessertbuffé på slutet – allt som behövs för att festbordet ska digna!
Bokförlaget Semic 9789155258085 -
Skånska matmästare : : hälsningar från Malmö...
Inbunden bok. Bra Böcker. 2002. 144 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789171338297
- Titel
- Skånska matmästare : : hälsningar från Malmö källarmästarklubb
- Författare
- Eja Nilsson
- Förlag
- Bra Böcker
- Utgivningsår
- 2002
- Omfång
- 144 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Vikt
- 916 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- De skånska krogarna har det väl beställt med alla de fina råvaror som förknippas med provinsen: nypotatis och tidiga Bjäregrönsaker, jordgubbar, äpplen, sill och annan fisk, kött från gårdsgrisar och charolais, småvilt, vildsvin och mycket annat.
Matskribenten Eja Nilsson har gjort en rundresa i Malmö med omnejd, träffat krögare och tecknat ner deras välsmakande recept. Många av krogarna som presenteras i Skånska Matmästare har gamla anor och en spännande historia, andra är unga och moderna. I boken berättar nestorn bland Malmös krögare, Lars Lendrop, om tiden då krogen var herrarnas domän och hur reglerna så småningom luckrades upp och det blev tillåtet för kvinnorna att med väninnor gå ut och äta "plockmat". Sten Broman har en given plats i avsnittet om Grand Hotel i Lund, där skapade han egna favoriträtter som t ex Bromans whiskyköttbullar. Det moderna representeras av t ex Mello Yello, det unga Malmös vattenhål vid idylliska Lilla Torg och Salt&Brygga, nyöppnad finkrog i fashionabla Västra Hamnen.
Skånska Matmästare är illustrerad med foton i färg och svart-vitt av Tine Guth Linse. Boken innehåller ett sextiotal recept men även krögarnas smarta tips för hemmamatlagaren.
Eja Nilsson är en flitig kokboksförfattare och välkänd matskribent som regelbundet medarbetar i Sydsvenskan.
Varsågoda och smaka på Malmö och Skåne - smaklig spis!
Bra Böcker 9789171338297 -
Sallader på smalt och läckert sätt
Inbunden bok. Höganäs : Bokorama. 1989.
Mycket gott skick. Lagerplats V7
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789170245862
- Titel
- Sallader på smalt och läckert sätt
- Författare
- Comet, Renée - Fredholm, Elisabet - Nilsson, Eja - Time-Life Books
- Förlag
- Höganäs : Bokorama
- Utgivningsår
- 1989
- Språk
- Svenska
Höganäs : Bokorama 9789170245862 -
Desserter på smalt och läckert sätt
Inbunden bok. Höganäs : Bokorama. 1989. 143 sidor.
Mycket gott skick. illustrerat förlagskartonnage, stort format, illustrerad inlaga
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789170245992
- Titel
- Desserter på smalt och läckert sätt
- Författare
- Comet, Renée - Fredholm, Elisabet - Nilsson, Eja - Time-Life Books
- Förlag
- Höganäs : Bokorama
- Utgivningsår
- 1989
- Språk
- Svenska
Höganäs : Bokorama 9789170245992 -
Nordafrikansk mat från Kairo till Casablanca
Inbunden bok. Bokförlaget Forum. 2002. 128 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789137120379
- Titel
- Nordafrikansk mat från Kairo till Casablanca
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Forum
- Utgivningsår
- 2002
- Omfång
- 128 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 218 x 250 mm Ryggbredd 16 mm
- Vikt
- 721 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Solen steker när jag går in i gränderna i soukens utkant. Hettan dallrar i luften. Färgerna är starka och det lyser skarpt i ögonen. Ibland känner man suset från forna tider och anar att så här har soukkvarteren sett ut i hundratals år. Nyslaktade lammkroppar med pälsen kvar hänger utanför slaktarens lilla dörr, garn i starka färger hänger till tork i vindor, oliver i alla de färger från mörkbruna till rödlila ligger i färgglada plastbaljor och kryddorna är som lysande små kullar i rött, orange, gult och brunt på kryddförsäljarnas vagnar. Ett ljuvligt sammelsurium av dofter letar sig in i näsborrarna. Jag sniffar och försöker urskilja kanel, nejlika, spiskummin, saffran, kryddpeppar, torkade rosenblad, apelsinblommor. Detta är upptakten till Nordafrikansk mat där Eja Nilsson förmedlar både synintryck och smaksensationer genom texten och bilderna. Och inte minst historien bakom dagens rika mat berättar hon om. Nordafrikansk mat går tillbaka till nomadernas kosthåll. Dadlar, kamelkött, kamelmjölk och enkla platta bröd har i många tusen år varit basvarorna. Ett enkelt kök som sedan påverkats från många håll fenicier, greker, romare, araber och under senare tid turkar, fransmän och italienare. Marockanskt, algeriskt, libyskt, tunisiskt, egyptiskt det finns många likheter (couscous är basmaten i hela Nordafrika) och ibland kan det vara svårt att veta ursprunget till en maträtt. Vissa typiska särdrag kan man emellertid urskilja. Det marockanska anses som störst, mest utvecklat och förfinat. Där äts ofta couscous med grönsaksröra och kanske kött tillagat i en tajine. Och saltinlagda citroner förekommer ofta liksom kombinationen kött och frukt. Och kryddorna är mycket viktiga, den häftiga blandningen ras el hanout finns ofta med. *Tunisiskt, algeriskt och libyskt kök skiljer sig inte mycket från varandra. Den tunisiska maten är rustik: enkla grönsaksstuvningar med eller utan lammkött och hett kryddat med harissa, chilipepparpasta, som är typisk för Tunisien. Det fiskas mycket längs kusten och fiskrätterna är följaktligen många. Det egyptiska köket avviker lite från de övriga eftersom det influerats av övriga Mellanöstern. Maten är mildare i kryddningen; här används mynta, koriander, citron, lök och vitlök samt tahina, sesampasta. Rika prov på all denna härliga mat skänker oss Eja Nilsson i omkring 85 recept på förrätter, smårätter, soppor, sallader, kött och kyckling, fisk, vegetariska rätter, kryddor och tillbehör, matbröd, bakverk och desserter. Eja Nilsson är journalist och matskribent i Sydsvenska Dagbladet. Hon intresserar sig för matens kulturhistoria och har i flera böcker skrivit om denna, sina resor och matminnen från inte minst området runt Medelhavet.
Bokförlaget Forum 9789137120379 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789155232849
- Titel
- Sill, ägg och nubbe
- Författare
- Nilsson, Eja
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 92 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 167 x 234 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 354 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Både till jul, påsk och midsommar är sill och ägg något av det allra viktigaste på bordet. I denna fräscha och moderna bok om sill och ägg bjuds både på traditionella och nya spännande sill- och äggrätter. Vad sägs om iransk våromelett, gratinerade strömmingsrullar eller skånsk äggakaka..? Förutom matrecept finns här olika sätt att göra hemkryddat brännvin. Och dessutom snapsvisorna - som hör till alla svenska sillkalas! Cirka 80 recept.Eja Nilsson är journalist och författare, och de läckra bilderna är tagna av matfotografen Holger Edström.
Bokförlaget Semic 9789155232849 -
Skånska pärlor (och några danska) - En bok om...
Inbunden bok.
Mycket gott skick. Sydsvenskan 1989. 113s. Fotoillustrerad i färg.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK -
Julia Childs köksskola
Inbunden bok. Stockholm : Wahlström & Widstrand. 1991. 506 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Lätta bruksspår i skyddsomslagets kanter, ett par små fläckar försättsbladets kant och i snittet. I övrigt inlaga i mycket fint skick - rikt illustrerad … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789146160731
- Titel
- Julia Childs köksskola
- Författare
- Child, Julia - Nilsson, Eja
- Förlag
- Stockholm : Wahlström & Widstrand
- Utgivningsår
- 1991
- Språk
- Svenska
Stockholm : Wahlström & Widstrand 9789146160731 -
Mammas persiska kök
Inbunden bok. Lava Förlag. 1 uppl. 2016. 124 sidor.
Gott skick. En fläck på framsida pärm. Bruksslitage.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789187941733
- Titel
- Mammas persiska kök
- Författare
- Eja Nilsson - Rozbeh Javid - Amir Akhound
- Förlag
- Lava Förlag
- Utgivningsår
- 2016
- Omfång
- 124 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 200 x 270 mm Ryggbredd 18 mm
- Vikt
- 740 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Det persiska köket ett av världens största och flödar av smaker, dofter och färger. Det bygger på utsökta ingredienser som saffran, granatäpple, tamarind, valnötter och lime, för att inte tala om örtkryddor som koriander, mynta och bockhornsklöver. Smakkombinationerna är oändliga!När Rozbeh Javid och Amir Akhoond kom till Sverige i tonåren förde de med sig det persiska kökets fantastiska traditioner.De öppnade sedermera restaurang Shahrzad mitt i Stockholm för att förmedla sin matkultur både till svenskar och hitflyttade landsmän. Som en garanti för att rätterna ska smaka som hemma i Iran har de mamma Ehteram Salahi i köket. Hon håller ett vakande öga på tillagningen och rör själv i grytorna.Det persiska köket har flera tusen år gamla rötter och många länder har hämtat inspiration härifrån.Boken innehåller ett 50-tal recept samt ett kapitel om Irans vinkultur och -historia. Dessutom finns en översikt över det persiska kökets mest karaktäristiska ingredienser, som rosenvatten, sumak och kashk (ett slags yoghurt).Välkommen till det underbara persiska köket!
Ytterligare författare: Nilsson, Eja
Ytterligare fotografer: Cederquist, Simon
Ytterligare designers: Kusoffsky, Cecilia
Ytterligare redaktörer: Nyberg, Andreas
Ytterligare fotografer: Danielsson, Hampus
Ytterligare fotografer: Møller, Thorkild
Ytterligare författare: Javid, Rozbeh
Ytterligare författare: Akhound, Amir
Lava Förlag 1 9789187941733 -
Köpenhamn. Utvikskarta och guide - Allt i ett
Inbunden bok. Dagens nyheter. 2004. 48 sidor.
Nyskick. .Ett resmål att upptäcka med kartan i handen. Praktiska råd .. och lättlästa kartor, kvarter för kvarter. Välj bland enastående sevärdheter, utvalda adresser till restauranger, värdshus, hotell, delikatessbutiker, konditorier, konserthus, hantverskbodar, läs mer … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789175885179
- Titel
- Köpenhamn : praktisk kartguide i fickformat
- Författare
- Nilsson, Eja - Charvet, Marie - Lagrange-Leader, Florence - Griftved, Jesper - Dagens nyheter
- Förlag
- Bokförlaget DN
- Utgivningsår
- 2004
- Omfång
- 48 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 125 x 176 mm Ryggbredd 10 mm
- Vikt
- 147 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- ÖPPNA ... Ett resmål att upptäcka med kartan i handen. Praktiska råd ... VIK UPP ... och lättlästa kartor, kvarter för kvarter. UPPTÄCK! Välj bland enastående sevärdheter, utvalda adresser till restauranger, värdshus, hotell, delikatessbutiker, konditorier, konserthus, hantverskbodar, marknader ... tips för alla smaker och prisklasser för att få ut det mesta av ditt resmål.
Dagens nyheter 9789175885179
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn