Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

9789163741951

Din sökning gav ingen träff. Spara sökningen som en Bevakning  
Visa endast

Just nu finns inte titeln du söker på Bokbörsen. Skapa ett användarkonto eller logga in om du vill skapa en bevakning. Klicka sedan på knappen nedan. Du aviseras via e-post så snart artikeln kommer in igen.
Urban Tao : kinesisk visdom på vanlig svenska

Urban Tao : kinesisk visdom på vanlig svenska

Inbundna böcker. Bildande. 1 uppl. 2013. 75 sidor.

Varje uppslag i Urban Tao är uppbyggd av tre delar som tillsammans bildar en helhet. En vers, en
kommentar och en bild.

Verserna är min översättning och tolkning av olika, äldre, engelska översättningar. I tillägg till varje vers finns en kommentar på ett mer vardagligt språk som erbjuder ytterligare stimulans till läsarens förståelse av versen. Bilden är i sin ordlöshet en bärande och central del av boken. Min vän och samarbetspartner Björn Therkelson har gjort de vackra bilderna i Urban Tao. Deras enkla ärlighet är enligt min mening vardagstaoism när den är som bäst.

Tao Te Ching är en av världens mest översatta och tolkade texter. Några få av dessa översättningar är skrivna utifrån uttolkarens egen upplevda erfarenhet av vad texterna handlar om. Urban Tao hör till dessa. De utgör ett försök att med ord ge uttryck för en verklighet som egentligen inte går att beskriva. Inte för att bygga upp en intellektuell filosofi utan för att peka mot tillvarons naturliga enkelhet innan orden kom och filtrerade verkligheten.

Texterna i Tao Te Ching är över 2000 år gamla och ingen kan med säkerhet säga vem som skrev det
ursprungliga verket. Mycket lutar åt att det var en man vid namn Lao Tzu som levde i Kina ca 500 år före Kristus. Även om texterna är ålderdomliga så är min upplevelse att de ger uttryck för sanningar som är lika verkliga nu som då. I alla tider, oberoende av religion och kultur, har det funnits människor som genom egen erfarenhet återupptäckt alltings innersta natur. Vi har alla glimtar av detta även om vi inte lägger märke till det. Vad vi kanske lägger märke till är friden och avslappningen när vi är i naturen eller den totala närvaron när vi gör något vi älskar.

Det är min förhoppning att Urban Tao ska inspirera till att uppleva fler sådana stunder av enkelhet och lycka.

En av avsikterna med Urban Tao är att vara trogen äldre texter och deras andemening samtidigt som jag och Björn har försökt hitta moderna uttryckssätt som gör innebörden tydligare. Vi väljer medvetet att beskriva den visa som en kvinna eftersom vi tycker det ger en uppfriskande omväxling till mannen som symbol i äldre texter.

Urban Tao har vuxit fram som ett bokprojekt på urbantao.org på internet under ett drygt år. Tandläkaren Magnus Almgren är en av dem som följt och kommenterat processen. Han säger:

”Lao-Tse har varit en följeslagare för mig i 45 år. Jag har läst väldigt många översättningar/tolkningar, och alltid kommit tillbaka till Henrikssons svenska tolkning. Jag har helt enkelt aldrig hittat en bättre.
Tills nu.
Jag tycker detta är sensationellt bra. Texten ger tom mig som nästan kan boken utantill, nya tankar med en underbar tomhet, och teckningarna är ju bara helt rätt till! Stort tack!”

Rickard Krusell

Förlagsfakta

ISBN
9789163741951
Titel
Urban Tao : kinesisk visdom på vanlig svenska
Författare
Krusell, Richard - Therkelson, Björn - Laozi, f. ca 600 f.Kr.
Förlag
Bildande
Utgivningsår
2013
Omfång
75 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
265 x 281 mm Ryggbredd 13 mm
Vikt
814 g
Språk
Svenska