Kok-konsten som vetenskap och konst
Inbundna böcker. Carlsson. 1 uppl. 2015. 1006 sidor.
Han kallades för Hötorgskungen, där han under decennier
bodde med utsikt över torgets salustånd och torgmadamer
i huvudstaden. Han betraktade haren som de öppna fältens fyrbenta filosof. Han visste hur en grävling skulle
tillagas och han uppskattade högt den smakliga kalkonen.
Charles-Emil Hagdahl (18091897) var och har förblivit
ett kunskapsorakel och en föregångare genom sitt verk Kok-konsten som vetenskap och konst. Efter tio års möda
utkom första upplagan av denna tusensidiga klassiker
1879, med 3 000 recept, 350 illustrationer och miniessäer
om föda, drycker, bordsskick, redskap, kostsammansättning,
djurhållning och allt annat som har att göra
med vår mat. Hans credo var »renlighet, renlighet«. Allt
kryddat med försvarliga nypor av bildning och humor,
skrivet av en världsman som ville skapa en motsvarighet
till de stora franska matskribenternas verk Carême,
Brillat Savarin, Dumas.
I denna nya utgåva får läsaren en initierad och fyllig
bakgrund till Hagdahl och hans matuniversum liksom till de många upplagornas historia. Matforskaren tillika preses i Måltidsakademien Håkan Jönsson skriver i sin inledande text: » hans kokbok har det som mycket av måltidslitteraturen saknar, nämligen ett innehåll som tilltalar intellektet och inte bara tillhandahåller manualer att kopiera«.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789173317214
- Titel
- Kok-konsten som vetenskap och konst
- Författare
- Hagdahl, Charles Emil
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 1006 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 167 x 243 mm Ryggbredd 54 mm
- Vikt
- 1580 g
- Språk
- Svenska