Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Arv och miljö : en kulturforskares expedition i naturen - tre års anteckningar i Linnés efterföljd

Arv och miljö : en kulturforskares expedition i naturen - tre års anteckningar i Linnés efterföljd

Inbunden bok. Brutus Östlings bokf Symposion. 1 uppl. 2009. 336 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789171398062
Titel
Arv och miljö : en kulturforskares expedition i naturen - tre års anteckningar i Linnés efterföljd
Författare
Daun, Åke
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Utgivningsår
2009
Omfång
336 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 230 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
606 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Åke Dauns tvärvetenskapliga bok "Arv och miljö" utgår från den vetenskapliga grundsatsen att människan är en naturvarelse. Allt som människan skapat, samhället och kulturen, har tillkommit på naturlig grund. Kultur är därför en naturprodukt.

Lika sant är dock att människan är en kulturvarelse. Hennes stora hjärna har tillåtit våra förfäder att utveckla vitt skilda kulturmiljöer, livsformer och tänkesätt. Ändå har naturvetenskaplig forskning om det gemensamma det biologiska arvet intill nyligen bedrivits med få kontakter med forskningen om det åtskiljande miljön. Båda sidor har varit ganska ointresserade av varandra.

Senare års framsteg i studiet av hjärnan har stimulerat fler kulturvetare och samhällsforskare att närma sig den nya biologin. Idag finns ett markant ökat intresse för kunskapsutbyte, för tvärvetenskapliga kontakter och en förhoppning om ett mer sammanhållet studium av människan. Ett uttryck för denna omsvängning är att forskarrön om den gåtfulla hjärnan numera är nyhetsstoff även i dagspressen. Bilden av människan är på väg att definitivt förändras.

Åke Daun är professor emeritus i etnologi vid Stockholms universitet. Med boken Upp till kamp i Båtskärsnäs (1969) introducerade han den deltagande observationsmetoden i svensk samhällsforskning. Med avhandlingen Förortsliv (1974) införde han nutidsstudiet i den historiskt orienterade folklivsforskningen. Därmed fick även storstadsforskning en plats i svensk etnologi.
Boken Svensk mentalitet (1989), översatt till flera språk och rankad som bästsäljare i USA, blev i sitt slag den första undersökningen av svensk kultur, en vidareutveckling av 1950-talets amerikanska culture and personality-studier.
Boken Arv och miljö ansluter sig, liksom Dauns tidigare bok Det allmänmänskliga och det kulturbundna (1999), till Carl von Linnés syn på människan som väsentligen en del av naturen en kulturskapande naturvarelse.