Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Lena Cronqvist

Lena Cronqvist

Sveriges Allmänna Konstförening. Wahlström & Widstrand. 2003 - årsbok. 191 sidor i mycket välbevarat skick. År 2003 handlar vår medlemsbok om Lena Cronqvists konstnärskap. Hon blir den tredje kvinnan i konstföreningens serie monografier sedan starten 1892. Hennes föregångare är Siri Derkert (1974) och Vera Nilsson (1986). Det är hög tid kan man tycka att de 109 männens dominans nu äntligen bryts. Särskilt roligt är, att det just är Lena Cronqvist som med sitt starka, egensinniga, expressiva, berättande uttryck i både måleri, skulptur, textil och teckning, de senaste tjugo åren trollbundit en allt större publik.

Hon debuterade 1965 i Stockholm. Med rötterna fast i den svenska måleriska traditionen och med inflytande från internationella föregångare som Francis Bacon och Frieda Kahlo tillhör hon världen och samtiden.

Med utgångspunkt i sina egna upplevelser och erfarenheter har hon noggrant borrat sig igenom lager för lager, tills hon nått ner till ? känslans likhet -. Hon har utlämnat sina svåraste ögonblick till bearbetning och betraktande ända tills de lämnat ifrån sig sina privata delar och blivit allmänna. Med sig själv som huvudperson har hon med skärpa och humor formulerat livets existentiella frågor och svåra roller som att bli mor, hustru, dotter och inte minst konstnär. Med koloristisk kraft och en säregen skönhet har hon framkallat minnet av en barndoms somrar vid vattnet, där leken lika hastigt som vinden kunnat vända från glädje till total utsatthet.
Övre plan.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789146203049
Titel
Lena Cronqvist
Författare
Mårten Castenfors
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2003
Omfång
192 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext


Lena Cronqvist är en av Sveriges främsta nu levande konstnärer. Hon har varit verksam sedan mitten av 1960-talet och rönt uppmärksamhet både i Sverige och utomlands som en konstnär som bryter konventioner, som vågar skildra det privata och ibland obehagliga, som ställer verklighetens komplexitet på sin spets och utmanar vår syn på omvärlden.
 Konstkritikern och författaren Mårten Castenfors ger i denna monografi ett mycket personligt porträtt av Lena Cronqvist. Han lyfter fram sambanden mellan liv och konst, mellan omvärld och konstnär och skapar en djupare förståelse av Cronqvists unika måleri och skulpturkonst, liksom av människan bakom konsten. Till detta bidrar också författaren Eva Ströms samtal med Cronqvist - de talar om barndom, psykoser, inspiration och drivkrafter. Boken innehåller även en nyskriven diktsvit av poeten Eva Runefelt och en äldre dikt av Göran Tunström.
 Men hjärtat i boken är förstås Lena Cronqvists konst. Boken innehåller över 170 illustrationer i färg - målningar, skulpturer, vävar och skisser.
 En helt enastående bok om en av våra mest framstående konstnärer!