Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Lyrikvännen nr 1 2018

Lyrikvännen nr 1 2018

Tidning, tidskrift Ellerströms förlag. 2018. 80 sidor.

Nyskick. Medverkande: Lars Gustaf Andersson, Jonas Brun, Annelie Bränström Öhman, Kiki Dimoula, Mark Doty, Ulla Ekblad-Forsgren, Agnes Gerner, Gunnar Högnäs, Åsa Maria Kraft, Agnes Lidbeck, Filip Lindberg, Ann Lingebrandt, Anna Lundvik, Friederike Mayröcker, Clara Möller, Oscar Rossi, Evelina Stenbeck, Jan Henrik Swahn, Björner Torsson.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789172475144
Titel
Lyrikvännen 1(2018)
Förlag
Lyrikvännen
Utgivningsår
2018
Omfång
80 sidor
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska
Baksidestext
Kära Elsa,

jag skulle skriva en ledare men det blev ett brev. Det blir lätt så när det handlar om dig – dina dikter ger dig fortfarande anförvanter och bundsförvanter. De öppnar för förtrolighet, igenkänning och tröst. Men också för gapskratt, vemod och ilska. Jag undrar om det finns någon poet som bättre har beskrivit kärlekens raseri och moderskapets vånda än du gör i ”Djävlar”: ”barn, varför gav du mig / dessa vargtänder / dessa vässade klor / jag ville aldrig visa dig dem / men du tvingade mig / att veta / att jag bar tänder i bröstet”. Vore det inte för den dikten vore jag inte den (vargmamma) jag är.

Det här numret av Lyrikvännen handlar om dig och din poesi. Du skulle fyllt 100 i år och det ska såklart firas och uppmärksammas med nyutgåvor av dina verk, tidskriftsnummer och annat festligt, men egentligen vill jag uppmärksamma dig varje dag. Du som gick din egen väg redan från debuten med Inkräktare 1943 och som fortsatte vara egen genom hela ditt författarskap: i arton diktsamlingar, fem prosaböcker och ett tiotal dramer. Du som skrev om fläsk, navelsträngar, spenar, spindlar och skräck som ingen annan, vilket fick många (manliga) kritiker att tro att du skrev utifrån ”en modern kvinnlig problematik”. Men riktigt så enkelt var det ju inte, Elsa. ”Hon låter sin trojanska ponnyhäst trava in och charma de manliga kritikerna med sina konster medan den feministiska kritiken sipprar ner i bjälklaget”, skriver litteraturvetaren Annelie Bränström-Öhman i den personliga hyllning till dig som inleder numret. Knivskarpt, och stundtals vansinnigt roligt, berättar hon om genus-Tourettes, dockhemsk verklighet och din pseudonym Androgyna Dämona Gravida-Grave. Men framför allt skriver hon om dig, Elsa – poeten Elsa Grave på tvärs med genuskontraktet.

Det finns fler som vill tala ansikte mot ansikte med dig i det här numret. Författaren Agnes Lidbeck träffar dig över en imaginär kopp kaffe och drar sig för att fråga dig om det som verkligen bränner. Det blir ett litet kammarspel, helt i ditt årsbarn Ingmar Bergmans anda. Även poeten Åsa Maria Kraft har inspirerats av dig, och i synnerhet din kortpjäs Fläsksabbat, och skrivit en dikt utifrån den.

Och Elsa, innan jag sätter punkt så var det ju det här med nyutgåvor av verk lagom till jubileum. Norstedts har till din hundraårsdag gett ut tre urvalsvolymer med dina verk: Dikter, Pjäser och Prosa. En fantastisk födelsedagspresent till alla dina läsare! Poeten och kritikern Agnes Gerner har läst Dikter och hittat en poesi som inte vill vara till lags och som gör henne gråtfärdig av tacksamhet.

Åh Elsa, det har varit så roligt att få göra ett nummer av Lyrikvännen om dig, men den stora behållningen har varit att läsa dig och se hur din poesi visat sig vara en klangbotten för min tid – både i dikten och i livet.

Kära hälsningar,

Clara Möller

Ps. Som alltid innehåller Lyrikvännen även nyskriven och nyöversatt poesi och poesikritik. I detta nummer finns bland annat dikter av Mark Doty, Oskar Eskilsson, Kiki Dimoula, Oscar Rossi och Gunnar Högnäs. Det här numret innehåller dessutom en genomgång av 2017 års poesidebutanter av Ann Lingebrandt – en ny generation poeter i vardande.
Ytterligare redaktörer: Möller, Clara