Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Just nu finns inte titeln du söker på Bokbörsen. Skapa ett användarkonto eller logga in om du vill skapa en bevakning. Klicka sedan på knappen nedan. Du aviseras via e-post så snart artikeln kommer in igen.
Meningsskapande och delaktighet : om vår tids socialpedagogik

Meningsskapande och delaktighet : om vår tids socialpedagogik

Häftade böcker. Bokförlaget Daidalos. 1 uppl. 2008. 264 sidor.

När socialpedagogiken utvecklades i Tyskland på 1800-talet, av bland andra filosofen Paul Natorp, betonades att allt lärande och all kunskap har en social sida. Det är också utgångspunkten för denna antologi. Socialpedagogiken är en social pedagogik.
Den svenska litteraturen på området har framför allt handlat om socialpedagogiken, dess kunskapsfält och historia. Det här är en bok i socialpedagogik. Författarna tar upp socialpedagogikens kärnfrågor, såsom delaktighet, utanförskap, identitet och makt. De utgår från den nyare forskning om människors meningsskapande, lärande och socialisation som brukar betecknas som socialkonstruktivism. Bokens inledning ger en presentation av det socialkonstruktivistiska perspektivet och dess tillämpning inom socialpedagogiken. De följande kapitlen ger exempel på aktuell svensk socialpedagogisk forskning.

»Socialpedagogiken är av tradition särskilt intresserad av utanförskap och underordning ? ofta kopplat till vad som betraktas som normalt och avvikande. Avvikelser beskrivs ibland som ?a-socialitet?, som om det skulle finnas människor som så att säga ?gått miste om hela eller delar av det sociala lärandet?. Det synsättet har vi inte i den här boken. Tvärtom ser vi även utanförskap, avvikelser och underordning som socialt konstruerade. En annan positionsbestämning är också viktig.
Länge har forskningen om avvikelse, underordning och utanförskap handlat om människor som är avvikande och onormala. I vår tids socialpedagogiska perspektiv har detta synsätt vänts uppochned.
Intresset riktas inte längre enbart mot avvikarna och vad som skiljer de så kallade ?normala? från ?de onormala?, utan i stället mot hur normalitet/avvikelse och delaktighet/utanförskap konstrueras i de komplexa socialisationsprocesser som pågår i ett samhälle.»
Ur Anders Gustavssons
inledning

Martin Molin är verksam vid Institutionen för individ och samhälle, Högskolan Väst.
Anders Gustavsson är verksam vid Pedagogiska institutionen, Stockholms universitet.
Hans-Erik Hermansson är verksam vid Institutionen för individ och samhälle, Högskolan Väst.

Förlagsfakta

ISBN
9789171732668
Titel
Meningsskapande och delaktighet : om vår tids socialpedagogik
Författare
Molin, Martin - Gustavsson, Anders, 1950-, pedagog - Hermansson, Hans-Erik
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
2008
Omfång
264 sidor
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska