Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Retoriska övningar – Afthonios' progymnasmata

Retoriska övningar – Afthonios' progymnasmata

Inbunden bok. Bokförlaget Nya Doxa. 2002. 217 sidor.

Mycket gott skick. Afthonios' retoriska övningar översatta och kommenterade av Anders Eriksson. Boken innehåller även en fyllig inledning av Eriksson.
"Hur blir man en god talare? Enligt retoriken krävs, förutom teoretiskt kunnande och en naturlig fallenhet, övning och åter övning. Ända sedan antiken har man i de västerländska skolorna övat sin framställningsförmåga med hjälp av en serie retoriska övningar kallade progymnasmata. I dessa "för-övningar" fick eleverna lära sig att återberätta fabler, förlänga och förkorta berättelser, berätta roliga historier, finna tesen i en text och utlägga dess betydelse. De övade sig i att argumentera för och emot, prisa och smäda, göra livfulla beskrivningar och att karaktärisera personer genom inlevelse i olika roller."

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9157804044
Titel
Retoriska övningar : Afthonios’ progymnasmata
Författare
Anders Eriksson
Förlag
Bokförlaget Nya Doxa
Utgivningsår
2002
Omfång
160 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
162 x 231 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
490 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Hur blir man en bra talare? Redan de gamla grekerna insåg att det inte bara är en fråga om talang man måste öva, öva, öva. Nu kommer retorikövningarna av Afthonios från Antiochia, den antike retorikern och pedagogen som präglade språkundervisningen i skolorna långt in i vår tid, för första gången i svensk översättning, med fyllig introduktion och kommentar. Det är levande texter med tydliga och pedagogiska exempel på retorikens grundbultar: fabel, berättelse, kria, sentens, vederläggning, bekräftelse, allmänplats, lovtal, smädelse, jämförelse, karaktärisering, beskrivning, tes och lagförslag. Översättningen, introduktionen och den utförliga kommentaren är gjord av retorikforskaren och teologen Anders Eriksson vid Lunds universitet.