Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Drömmen om Vinland

Drömmen om Vinland

Inbunden bok Natur & Kultur. 1 uppl. 1996. 232 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9127063356
Titel
Drömmen om Vinland
Författare
Alf Åberg
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1996
Omfång
232 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
678 g
Språk
Svenska
Baksidestext
År 1655 gav svenskarna efter sjutton år upp sin nordamerikanska koloni vid Delawarefloden. Här berättar Alf Åberg om de svenskar som stannade kvar i det nya landet och om de landsmän som under 1700-talet, långt före den stora vågen av utvandring, djärvdes ge sig i väg över havet för att söka drömmen om Vinland.

Kolonin Nya Sverige kom först under holländskt och sedan under engelskt styre. De svenska kolonisterna stannade kvar vid floden Delaware och hade goda år i detta "kostligt fruktbärande land", som de själva skrev. De bodde i händelsernas centrum och upplevde på nära håll hur Philadelphia grundlades och blev landets ledande stad. Engelska blev snart deras språk, men det enande bandet mellan dem alla var den lutherska tron.

På deras bön började den svenska regeringen på 1690-talet sända ut präster till deras kyrkor. Under hela 1700-talet var det inalles ett 40-tal svenska präster som verkade i Delaware. Flera av dem skrev entusiastiska böcker om detta "märkligt sköna land". De var stolta över att tjänstgöra i det Vinland som nordborna upptäckte femhundra år före Columbus.

Det var inte många svenskar som utvandrade under 1700-talet, men de som kom blev starkt gripna av det märkliga landet. Mest känd är naturforskaren Per Kalm, som skrev ett berömt arbete om sin nordamerikanska resa kring 1750.

Intresset för Amerika stegrades under det nordamerikanska frihetskriget 1776-1783, då ett 70-tal svenska officerare deltog på Washingtons sida. Nordamerika var inte längre bara ett paradisiskt land. Under och efter kriget blev det också en symbol för frihet och människorätt. Upplysningsmän och frihetsmän beundrade Amerika. Marken var väl förberedd när den stora utvandringen började på 1850-talet av svenskar som också sökte drömmen om Vinland i väster.

Alf Åberg är professor och tidigare chef för Krigsarkivet i Stockholm. Han är känd och uppskattad för sina radio och TV-program, tidningsartiklar och många böcker i historiska ämnen. På Natur och Kultur har han tidigare givit ut bl a Vår svenska historia (1978), När svenskarna upptäckte världen (1981), Fångars elände (1991), Svenskarna under stjärnbaneret (1994) och Kampen om Skåne (1995).