Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Karolinska kvinnoöden

Karolinska kvinnoöden

Inbunden bok. Natur & Kultur. Första uppl. 1999. 170 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Inbunden i förlagets pappband med skyddsomslag.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 64 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127077616
Titel
Karolinska kvinnoöden
Författare
Alf Åberg
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1999
Bandtyp
Inbunden
Vikt
435 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När den svenska armén kapitulerade efter slaget vid Poltava 1709 var det förutom alla soldater 1 600 kvinnor och barn som blev ryssarnas fångar. Flera hundra andra kvinnor blev fångar när de tre fästningsstäderna Narva, Riga och Viborg föll. Det finns inte mycket uppgifter om kvinnornas öden under Karl XII:s krig. Karolinerna har inte berättat mycket om sina fruar. Det vanliga var ju att kvinnor och barn stannade hemma medan männen drog i fält.
Men till arméns ständiga följeslagare hörde marketenterskorna. Med i trossen följde också bagerskor, tvätterskor och kökspigor. Många hustrur och barn tvingades också följa med sina män i kriget. Medan fruarna till de indelta soldaterna kunde stanna hemma på soldattorpen hade hustrurna till männen i livgardet och andra värvade regementen ingenstans att ta vägen, eftersom Karl XII drog in hyran till deras inkvartering så snart de lämnade Sverige. Det var dessa kvinnor som följde männen till fångenskapen i Ryssland och Sibirien.
Alf Åberg har genom sin forskning följt dessa kvinnor i fångenskapen. Med soldathustrurna var det praktiskt taget omöjligt på grund av bristen på uppgifter, men han har lyckats registrera över 200 officersfruar och änkor och skildrar deras öden i fånglägren och efter hemkomsten. Han berättar också om de svåra problem som uppstod i Stockholm dit 12 000 flyktingar, kvinnor mest, flydde från Finland och Balticum.

Alf Åberg är professor och tidigare chef för Krigsarkivet i Stockholm. Han har medverkat i TV- och radioprogram och skrivit tidningsartiklar och ett stort antal böcker i historiska ämnen.