Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Sant eller sannolikt : Tankar kring matematik, statistik och sannolikheter

Sant eller sannolikt : Tankar kring matematik, statistik och sannolikheter

Inbunden bok Norstedts. 1 uppl. 2002. 310 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789113010724
Titel
Sant eller sannolikt : Tankar kring matematik, statistik och sannolikheter
Författare
Allan Gut
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2002
Omfång
310 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
0 x 220 mm
Vikt
556 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Sannolikhetsteorin börjar sin historia på 1600-talet när franska adeln spelade bort sanslösa summor på spel och dobbel. Teorin har i dag en enorm betydelse för vårt samhälle i allt från brobyggen och utbildningsplanering till V75.

Sannolikhet är för många bara en krånglig och tråkig matematisk term som på sin höjd kan användas för att klura ut hur nästa lottorad kommer att se ut, och det är ju lättare sagt än gjort. Men i själva verket är det inte särskilt krångligt, i sina grunder i alla fall, och absolut inte opraktiskt. Faktum är att vi har mer nytta av sannolikhetsteori än vi tror: försäkringspremier, syltburkens vikt och chansen att få ihop alla samlarbilder på idolerna från fotbolls-VM har alla beräknats med matematisk sannolikhetsteori. Dess historia började med att matematikerna Pascal och Fermat hjälpte en kollega att räkna ut hur han skulle vinna pengar på tärningsspel. Och vem minns inte Tage Danielssons klassiska monolog om kärnkraften?

Med klar och ledig stil visar matematikprofessorn Allan Gut från Uppsala hur fascinerande, användbart och rent av roligt det kan vara med sannolikhetskalkyler. Exemplen handlar om en massa saker vi kommer i kontakt med så gott som dagligen, som varuhuskassor, körsång och matsedlar såväl som opinionsundersökningar, trafikolyckor och hasardspel.

Allan Gut debatterar både mot vanligt folks överdrivna rädsla för matematik och mot onödig snobbism hos fackmän som inte vill förklara sitt ämne för oinvigda, och visar själv exempel på gott populärvetenskapligt författande.