Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vägskäl : pingströrelsens kursändring under 1950-talet

Vägskäl : pingströrelsens kursändring under 1950-talet

Häftad bok. Artos & Norma Bokförlag. 2015. 168 sidor.

Gott skick. Femtiotalet innebar ett vägskäl för den svenska Pingströrelsen. Den rörelse som byggts på ett starkt informellt ledarskap fick plötsligt pro­blem när ledaren Lewi Pethrus 1958, efter nästan ett halvsekel, lämnade sin formella position som föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Stock­holm. Dessutom var femtiotalet en tid av andlig förnyelse i Pingströrelsen. Efter ett fyrtiotal på tomgång kom nu »helandeväckelsen«, »särlaregns­ väckelsen« och »förnyelseväckelsen« att på olika sätt prägla och i vissa fall splittra rörelsen. I kalla krigets skugga kom dessa väckelsevågor, till­ sammans med ett stigande intresse för eskatologi, att förnya och förändra rörelsen på olika sätt.
Den här boken handlar om detta avgörande decennium i svensk pingst­rörelse. Bland kapitelförfattarna i denna antologi finns Torbjörn Aronson, Joel Halldorf och Olof Djurfedlt.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789175807461
Titel
Vägskäl : pingströrelsens kursändring under 1950-talet
Författare
Alvarsson, Jan-Åke - Stävare, Nils-Eije
Förlag
Artos & Norma Bokförlag
Utgivningsår
2015
Omfång
168 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
158 x 237 mm Ryggbredd 13 mm
Vikt
300 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Femtiotalet innebar ett vägskäl för den svenska Pingströrelsen. Den rörelse som byggts på ett starkt informellt ledarskap fick plötsligt pro­blem när ledaren Lewi Pethrus 1958, efter nästan ett halvsekel, lämnade sin formella position som föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Stock­holm. Frustrationen som uppstod när Pethrus inte längre hade tillgång till och kontroll över tidskrifter, förlag och konferenser drabbade inte bara honom utan hela rörelsen. Hur skulle den nu organiseras? Dessutom var femtiotalet en tid av andlig förnyelse i Pingströrelsen. Efter ett fyrtiotal på tomgång kom nu »helandeväckelsen«, »särlaregns­ väckelsen« och »förnyelseväckelsen« att på olika sätt prägla och i vissa fall splittra rörelsen. I kalla krigets skugga kom dessa väckelsevågor, till­ sammans med ett stigande intresse för eskatologi, att förnya och förändra rörelsen på olika sätt. Den här boken handlar om detta avgörande decennium i svensk pingst­rörelse. Den ger oss en bakgrund till kursändringen genom att skildra de dåtida samhällsförändringarna i Sverige. Den sätter också in händelserna i ett internationellt perspektiv. Särskilt skildras kontakterna mellan Sverige och USA. Den förser oss med speciella skildringar av de olika väckelse­ vågorna och vi får även en jämförelse mellan den teologi som predikades på femtiotalet och den som framfördes vid pingstväckelsens början. Slutligen sätts det dåtida maktskiftet i Pingströrelsen in i ett historiskt perspektiv. Artiklarna har fötts ur seminariearbetet vid Institutet för Pentekostala Studier i Uppsala. Författarna är, eller har varit, knutna till Uppsala uni­ versitet i ämnena kyrkohistoria eller kulturantropologi.