Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Höra hemma : familj och social förändring i svensk radioserieteater från 1930-talet till 1990-talet

Höra hemma : familj och social förändring i svensk radioserieteater från 1930-talet till 1990-talet

Inbunden bok Makadam förlag. 1 uppl. 2010. 416 sidor.

Gott skick. Ljud-CD medföljer.
A.a. vid Språk-och litteraturcentrum vid Lunds Univ.
Under 1900-talet skapades och etablerades en lång och folkkär tradition av familjeserier -- radioteater i serieform om familjeliv. Avhandlingen belyser denna outforskade familjehistoria och berättar om familjeseriernas representationer av familjerelationer, intimitet och social förändring. Vissa drag hos serierna uppvisar en påtaglig kontinuitet från 1930-tal till 1990-tal. Det handlar bland annat om strategier som används för att få seriefamiljen att kännas välbekant för lyssnarna, som en grannfamilj man råkat få insyn i -- exempelvis genom att seriens tid synkroniseras med lyssnarens, eller genom ett familjärt tonfall i påannonseringen. Skildringarna av familjestrukturer och könsroller, liksom av familjernas relationer till samhället, förändras däremot tydligt under perioden.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789170610769
Titel
Höra hemma : familj och social förändring i svensk radioserieteater från 1930-talet till 1990-talet
Författare
Amelie Björck
Förlag
Makadam förlag
Utgivningsår
2010
Omfång
416 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
174 x 233 mm Ryggbredd 36 mm
Vikt
850 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När P1 under år 1997 sände Hundsjöviken, fem minuters daglig radioteater om en stockholmsfamilj som startade pensionat i Norrland, väckte det uppmärksamhet; nu hade TV-såpaformatet nått radion, sades det. Såpa eller ej, Lennart Jähkels och Ann Petréns vardagsgnabb i Hundsjöviken hade andra föregångare i etern. Under 1900-talet skapades och etablerades en lång och folkkär tradition av familjeserier -- radioteater i serieform om familjeliv. Här följdes ingenjörsfamiljen Björck av stora lyssnarskaror före och under andra världskriget, liksom Lilla Fridolf och Selma på 1950-talet. Livet på landet skildrades i Hällebäcks gård kring 1960, drömmen om kollektivboendet i Ett hus! Ett hus! i slutet av 1980-talet.

I Höra hemma frilägger litteraturvetaren Amelie Björck denna outforskade familjehistoria och berättar om familjeseriernas representationer av familjerelationer, intimitet och social förändring. Vissa drag hos serierna uppvisar en påtaglig kontinuitet från 1930-tal till 1990-tal. Det handlar bland annat om strategier som används för att få seriefamiljen att kännas välbekant för lyssnarna, som en grannfamilj man råkat få insyn i -- exempelvis genom att seriens tid synkroniseras med lyssnarens, eller genom ett familjärt tonfall i påannonseringen. Skildringarna av familjestrukturer och könsroller, liksom av familjernas relationer till samhället, förändras däremot tydligt under perioden.

Sedda ur fågelperspektiv tecknar 1900-talets familjeserier i
radio en historia där frågorna om hur man kan leva tillsammans, hur man bör leva tillsammans och vilka problem och glädjeämnen man kan förvänta sig av livet stöps om med tidens växlande krav på samhällsengagemang, självförverkligande och flexibilitet. Men behovet av föreställningar om familjen kvarstår, oavsett det sociala samlivets diversifiering -- liksom kärnfamiljens status som referensram.

Amelie Björck är litteraturvetare vid Lunds
universitet, kritiker och författare till den litterära
biografin Sonja Åkesson (2008). Höra hemma är
hennes doktorsavhandling.
Ytterligare författare: Björck, Amelie