Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Sommarnöjen vid vattnet

Sommarnöjen vid vattnet

Inbunden bok Albert Bonniers Förlag. 2002. 256 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100569844
Titel
Sommarnöjen vid vattnet
Författare
Ann Katrin Pihl Atmer
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2002
Omfång
256 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
260 x 259 mm Ryggbredd 28 mm
Vikt
1535 g
Språk
Svenska
Baksidestext


"När sommaren nalkas, slår stockholmarens nomadnatur ut i blom. Att lämna stadens hank och stör blir då ett livsbehov, att behöva stanna kvar ett syndastraff. Och så har den säregna institution som kallas sommarnöje kommit till."
(Lotten Dahlgren, 1924)Att bo på sommarnöje har en lång tradition i Sverige. Under den andra hälften av 1800-talet började de svenska städernas borgerlighet: grosshandlare, hantverksmästare och tjänstemän men även arkitekter och konstnärer bygga sig sommarnöjen, gärna villor och helst vid vattnet.
 Ann Katrin Pihl Atmer och Jan Tham har rest längs kusten från Bohuslän till Norrbotten och med hjälp av bevarade miljöer från 1860-talet till 1920-talets slut skildrar de i ord och bild det kulturella fenomen som det klassiska svenska sommarnöjet utgör. Här får vi se unika miljöer som fortfarande andas sekelskifte och som aldrig tidigare visats: Storartade och personliga hus skapade av konstnärer men också enklare villor byggda av och för familjer med många barn och med drömmar om ett liv på landet.
 Ann Katrin Pihl Atmer, fil doktor och docent i konstvetenskap med arkitekturhistoria som specialitet, berättar om sommarnöjets utveckling, om trädgårdsidéer, snickarglädje och sommarliv med fiske, bad och båtar. Hon porträtterar kända och okända arkitekter och berättar om många av de människor som en gång skapade dessa villor och vars livshistorier ofta är fascinerande och oväntade. Hon har tidigare bl a givit ut Livet som lever där måste smaka vildmark (1998) och Sommarnöjet i skärgården (1987).
 Jan Tham är en av Sveriges främsta inredningsfotografer med uppdrag för olika inredningstidskrifter. Sommarnöjen vid vattnet är illustrerad med ca 300 nytagna foton, historiska foton och ritningar och den för oss till miljöer som aldrig tidigare visats. Det är en för Sverige och Norden speciell företeelse som här för första gången presenteras i samlad form.