Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Barockens anda

Barockens anda

Pocketbok Alhambra. 1 uppl. 1996. 128 sidor.

Mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789187680915
Titel
Barockens anda
Författare
Anne-Laure Angoulvent
Förlag
Alhambra
Utgivningsår
1996
Omfång
128 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
115 x 175 mm Ryggbredd 8 mm
Vikt
80 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Barockens anda behandlar de intellektuella och kulturella strömningarna i vid mening under barocktiden (1540-1700). Dessa står i viktiga avseenden i motsättning till den föregående renässansens ideal med dess förhärligande av den hedniska antiken.
Barocken kallas ofta den triumferande motreformationens konst och kan sägas ha kodifierats vid det av påvemakten anordnade, 1563 avslutade tridentinska kyrkomötet. Den hade emellertid som man kan förstå av sammanhanget medvetet betydligt vidare implikationer än de rent konstnärliga och författaren gör en vid exposé över filosofi (Descartes, Pascal, Spinoza), statsteorier (Campanella, Hobbes), naturvetenskap (Copernicus, Galilei, Newton), litteratur och musik förutom konst.

Författaren försöker finna gemensamma drag hos dessa yttringar av det tidigmoderna europeiska medvetandet och betonar sådana fenomen som balansen i rörelsen, illusion visavi verklighet, deismen (Gud är närvarande överallt därför att han inte finns på någon närmare bestämd plats). Ett tjugotal biografier om de behandlade personligheterna är inbakade i framställningen.

Anne-Laure Angoulvent är statsvetare och barnbarn till Collection Que sais-je?-grundare, Paul Angoulvent. Hon är för närvarande även förlagschef för den franska jätteserien.
Ytterligare författare: Angoulvent, Anne-Laure