
Den religiösa människan : En introduktion till religionspsykologin
Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1999. 442 sidor.
Mycket gott skick.
/nära nyskick.......................// Hur ska man på ett vetenskapligt sätt kunna förstå och diskutera religiösa upplevelser? Varför uppkommer religiösa föreställningar över huvud taget? Och hur nära hör religiösa upplevelser ihop med den kultur där de förekommer? Religionspsykologins uppgift är att beskriva människans religiösa upplevelser och beteenden i ett psykologiskt perspektiv. Den religiösa människan är indelad i två delar: en del som beskriver olika teoretiska perspektiv och människan som en sökande varelse, och en del som är tematiskt uppbyggd och tillämpar de olika perspektiven på områden som till exempel religiösa visioner i vår tid, den moderna människans behov av andlighet samt religionens roll i hanteringen av kriser. Denna andra del tar också upp fallstudier från Sverige och Syrien.
Den religiösa människan är en väl etablerad grundbok för studenter i religionsvetenskap på universitet och högskola. Den vänder sig även till lärare i religionskunskap på grundskolan och gymnasiet, samt till personal inom psykiatrin.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9127074994
- Titel
- Den religiösa människan : En introduktion till religionspsykologin
- Författare
- Antoon Geels - Owe Wikström
- Förlag
- Natur & Kultur
- Utgivningsår
- 1999
- Omfång
- 442 sidor
- Bandtyp
- Kartonnage
- Mått
- 160 x 235 mm Ryggbredd 33 mm
- Vikt
- 786 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Hur beskriver man människans religiösa erfarenheter och beteenden i ett psykologiskt perspektiv? Det är den övergripande fråga som ställs inom religionspsykologin, ett universitetsämne som befinner sig i stark utveckling. I denna klassiker som nu utkommer i en kraftigt omarbetad utgåva, presenteras de senaste forskarrönen på området. Här finns också nyskrivna kapitel om nyandlighet (new age), mystik och meditativa tekniker.
I bokens första del undersöks bland annat människans religiösa upplevelser i relation till den sociokulturella miljön. Här beskrivs också förhållandet mellan religion och olika psykologiska perspektiv, till exempel djuppsykologi, kognitiv psykologi och personlighetspsykologi.
Andra delen är mer tematiskt uppbyggd. Bland annat beskrivs intensiva religiösa erfarenheter och den senaste forskningen kring nya religiösa rörelser. I flera kapitel ställs frågor kring religion och psykisk hälsa. Här återfinns också bidrag från tre medförfattare: Jan Hermansson, teol. dr i religionspsykologi, skriver om personlighetspsykologi och religion, Ulf Sjödin, fil.dr i religionshistoria, presenterar ett aktuellt material om ungdomars religiösa värderingar och Petra Junus, teol. dr. i religionspsykologi, beskriver den religionspsykologiska kvinnoforskningen.
Den religiösa människan är en självklar grundbok för nybörjarstudenter i religionsvetenskap på universitet och högskola. Den vänder sig också till lärare i religionskunskap i grundskolan och på gymnasiet, samt till psykologer, psykoterapeuter och personal inom den psykiatriska vården.
Boken utkom första gången 1985. Från och med denna utgåva tar Natur och Kultur över den från Antoon Geels eget förlag Plus Ultra.
Ny reviderad utgåva
Antoon Geels är bitr. professor i religionshistoria med religionspsykologi Lunds universitet. Han har publicerat ett tiotal böcker om mystik i olika religiösa traditioner.
Owe Wikström är teol. dr och professor i religionspsykolgi vid Uppsala universitet. Han är författare till ett tiotal böcker.