Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. [DE 1-13], Fjärilar. Käkmalar - säckspinnare : Lepidoptera : Micropterigidae - Psychidae
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789188506610
Titel
Fjärilar : käkmalar - säckspinnare. Lepidoptera : micropterigidae - sychidae
Författare
Bengtsson, Bengt Å
Förlag
ArtDatabanken SLU
Utgivningsår
2008
Omfång
646 sidor
Bandtyp
Halvfranskt
Mått
230 x 285 mm Ryggbredd 50 mm
Vikt
2860 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Kan alla fjärilar flyga? Nej, faktiskt inte. De flesta fullvuxna säckspinnarhonor saknar vingar och kan alltså inte flyga. Fjärilsfamiljerna som presenteras här är mycket olika med specifika levnadssätt! Här finns allt från Sveriges minsta fjäril till forna dagars tålamodsprövande klädesmal.

De här små fjärilsfamiljerna räknas som de evolutionärt mest ursprungliga. Det betyder att de har behållit många drag från fjärilarnas tidigaste utvecklingshistoria. En del ser ut som metallglänsande smycken i naturen. Eller har färgsprakande vingar och ett härligt rufsigt hår . Andra är mera alldagliga. Käkmalarna har som namnet antyder käkar och istället för att suga i sig nektar skrapar de pollen från växter. De är aktiva under dagen och ofta kan man se många fjärilar söka föda i samma blomma. Säckspinnarna däremot kan flyga under hela dygnet, hanarna vill säga, honorna hos de flesta arter har inga vingar! De vinglösa honorna lever sitt liv i en säck tillverkad bland annat av inspunna växtdelar och flyger alltså aldrig.

Flera av arternas larver lever inuti blad. De kan ofta artbestämmas med hjälp av de spår de lämnar, så kallade bladminor. Att på hösten samla blad med bladminor är ett bra sätt för den som vill lära sig mer om de här fjärilarna.