Tunnbrödet : en läcker historia
Böcker. Tunnbrödsakademin. 1 uppl. 2019. 207 sidor.
GOURMAND AWARDS 2019. ÅRETS SVENSKA MÅLTIDSLITTERATUR 2019.Den svenska tunnbrödskulturen är rik och unik – och nu är den äntligen dokumenterad! Tunnbrödsakademin presenterar det första samlade verket om Sveriges tunnbrödskultur: Tunnbrödet – en läcker historia.Boken har förord av bagar- och konditormästaren Jan Hedh och är en kartläggning i text och bild, en resa genom Tunnbrödssverige med exempel på hur tunnbröd bakas och äts, från Karesuando i Lappland till Malmö i Skåne. Boken har fått priset Gourmand Awards 2019 - Winner Sweden, i kategorin Food Heritage (matarv) och dessutom silver i Gourmand Awards International 2020 i samma kategori, samt utmärkelsen Årets Svenska Måltidslitteratur 2019, i kategorin Matbröd.Berättelsen om tunnbrödet är en skildring av Sveriges utveckling. Från tider då det tunna brödet var basföda i självhushållet till idag då det ofta äts som en delikatess. Det är en berättelse om nostalgi och entreprenörskap, bagare och bagerier – på landsbygden och i storstaden. Boken skildrar det rika utbudet av tunnbrödsvarianter som klådda, kavelgris, gáhkku och ljusugnsbröd. Läsaren får även tydliga recept och råd om hur man kan baka sitt eget tunnbröd, både i bagarstugans vedeldade ugn och på elhäll eller i hushållsugnen hemma i köket. De nödvändiga bakredskapen presenteras, liksom hur olika råvaror påverkar tunnbrödets karaktär. Dessutom avslutas boken med härliga recept för hur tunnbrödet kan avnjutas på bästa sätt.Tunnbrödet – en läcker historia är en hyllning till den svenska brödtraditionen och en påminnelse om lyckan att äta nybakat tunnbröd med en klick smör!Baka, smaka, njut!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789151909882
- Titel
- Tunnbrödet : en läcker historia
- Författare
- Berg, Anki
- Förlag
- Tunnbrödsakademin
- Utgivningsår
- 2019
- Omfång
- 207 sidor
- Bandtyp
- Klotband
- Mått
- 231 x 240 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 888 g
- Språk
- Svenska