Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Siden

Siden

Inbunden bok

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Stockholm : Natur och kultur/LT, 1999 (Italien) 168s. Ill. (huvudsakligen i färg) 24,5 x 22 cm. ISBN: 9127349926 ; Inbunden bok, med skyddsomslag. Nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127349926
Titel
Siden
Författare
Eva Bergström - Peter Öhrlén
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1999
Omfång
168 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
763 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Denna vackra bok förmedlar myter och fakta om silkefjärilslarvens fantastiska tråd och vilka möjligheter den ger att framställa tyger med speciell glans, mönstring och följsamhet – ett ständigt lika aktuellt material.
Här ges också fascinerande glimtar ur sidenets historia, vägen från Kina till Europa och den svenska sidenindustrins korta men intensiva blomstring hos bl a K A Almgrens sidenväveri på Södermalm i Stockholm – i dag ensamt kvar sedan de övriga lagts ner kring 1900.

En len ami om halsen, en utsökt sidenslips, en skimrande vit brudklänning, en förgylld karmstol klädd med tjockt matt siden, en magnifik kröningsdräkt från 1700-talet … Listan kan göras oändlig på vad som kan tillverkas av silkefjärilslarvens sagolika tråd.
Sidenet är drottningen i textiliernas värld. Inget tyg tål att jämföras med detta, det mest exklusiva. Med sin torra glatta grönskimrande yta utstrålar det en förtrollande magi som inte kan beskrivas utan måste upplevas. Det är ett material med oändliga möjligheter vars like ännu ingen lyckats efterlikna på konstgjord väg.
Under femtusen år har det fascinerat människor, lockat till äventyrliga handelsresor och ekonomiska satsningar för att tjäna pengar på mänsklig fåfänga och lust efter maktsymboler. Först av det kinesiska hovet för kretsarna runt kejsaren och så småningom, många sekler senare, av svenska sidenfabrikanter för både kungligheter och vanliga dödliga. Även i dag är siden och silke mycket omtyckta och älskade, oslagbara material.
Särskilt intressant för
textilutbildningar av olika slag, kulturhistoriskt intresserade, museer, tygaffärer m fl.Eva Bergström är etnolog, folklivsforskare och författare av ett flertal skrifter inom det kulturhistoriska området. Hon har tidigare varit intendent vid Torekällbergets museum i Södertälje.
Peter Öhrlén är journalist och har bl a skrivit artiklar om svenskt konsthantverk.