Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Sundsvallsstrejken 1879 : samtida dokument och historisk belysning

Sundsvallsstrejken 1879 : samtida dokument och historisk belysning

Inbunden bok Sundsvalls museum. 1979. 297 sidor.

Gott skick. 23,5x15,5 cm, 637 g. Illustrerad. BAKSIDESTEXT: "I äro tusenden, jag är blott en" Så talade landshövding Treffenberg 1879 till de strejkande arbetarna i Sundsvalls sågverksdistrikt. Men vid landshövdingens sida stod kungen, militären, sågverkägarna och grosshandlarna och de kunde alla luta sig mot Sveriges lag. Sågverksarbetarna strejkade som protest mot att deras löner sänkts till vad som inte var möjligt att leva av. De kuvades, men deras strejk, den första stora strejken i landet, utlöste en demaskering av samhällskrafterna i 1879 års Sverige; kungen var inte arbetarnas kung, frikyrkans ledare stod på herrarnas sida, lagen kunde vändas mot arbetarna, det fria arbetsavtalet var en frihet för patronerna. Denna bok innehåller drygt 200 sidor samtidsdokument med anknytning till sundsvallsstrejken, dess för- och efterspel. Avsikten med att publicera dessa tidningsartiklar, telegram, brev, förhörsprotokoll, riksdagsdebatter m.m. är att ge varje läsare möjlighet att inte bara ta del av dokumentens faktiska uppgifter utan också själv få uppleva deras dramatik och nyanser, själv kunna ställa frågor inför dem, själv göra jämförelser och dra slutsatser. Bland bokens dokument finns också exempel på hur Sundsvallsstrejken använts som myt och argument inom arbetarrörelsen.
Dokumenten kompletteras av en ekonomisk-historisk belysning av Sundsvalls sågdistrikt på 1870-talet. Utvecklingslinjerna i sågverksarbetarnas anställnings- och lönevillkor och deras fackliga organisation dras upp fram till 1920-talet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen