Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar

Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar

Inbunden bok. Hjalmarson & Högberg Bokförlag. 1 uppl. 2007. 293 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Etiketten på bilden är inte fäst på boken.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789172240292
Titel
Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar
Författare
Björkman, Leif
Förlag
Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Utgivningsår
2007
Omfång
293 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 225 mm Ryggbredd 13 mm
Vikt
600 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det fanns stora finska förväntningar om en svensk militär insats både på Åland och i norra delen av Finland, i händelse av en sovjetisk militär aggression. Den finska regeringen får dock ett blankt nej till att svenska krigsförband lämnar Sverige. Vad som behövs då är istället frivilliga svenska soldater och flygare, samt givetvis pengar och krigsmateriel.

Enorma belopp strömmar till, svenska materielförråd töms och cirka 4000 svenskar tar värvning. Två av dem är flygofficerarna Sterner och Jung. Under sitt första anfall mot sovjetiska förband i norra Finland krockar de i luften och blir tillfångatagna av en sovjetisk patrull!
I maj 1940 landar Sterner och Jung på Bromma. De får omedelbart skriva under en 40-årig tystnadsförbindelse och uppmanas att skriva ner sina minnen från fångenskapen - minnesanteckningar som överlämnas till Stig Wennerström (överste och sedermera känd spion).
I boken får vi ta del av deras egen berättelse där det i Sterners redogörelse saknas en livsavgörande upplysning: För att rädda sitt eget liv har han undertecknat en förbindelse att bli rysk spion.
Vid vinterkrigets utbrott blir Sverige Finlands skyddsstat och företräder diplomatiskt Finland i förhållande till Sovjetunionen. Efter vinterkrigets utbrott växer det fransk-engelska intresset för att öppna en front i norr genom en truppinsats i Finland via transitering genom Sverige. Deras uppenbara biavsikt är att ockupera norra Sverige och stoppa malmexporten till Tyskland.
Det öppnar i sin tur risken för ett tyskt anfall för att försvara intressen i Sverige. Sverige är klämt mellan stormakterna och riskerar att dras in i kriget.
Vägen ut är att tvinga Finland att sluta fred med Sovjet och att stärka deras eget försvar för att minska deras intresse för en allierad insats i Finland. Med två dagars marginal undgår Sverige att lämna ett ja eller nej till de allierades transiteringsbegäran, då Finland och Sovjet plötsligt kan enas om eld upphör!
Sverige var 48 timmar från att dras in i andra världskriget.