Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Lunds historia – Nyare tiden

Lunds historia – Nyare tiden

Inbunden bok. Lund : LiberLäromedel/Gleerup. 1978. 493 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. PRESENTSKICK.
I hägnet av mäktiga ärkebiskopar nådde Lund under medeltiden erkänd rang som Nordens andliga medelpunkt. Då och då hade staden även en central roll i spelet om de nordiska rikenas kungatroner. Kyrkor fanns det inte mindre än 27, fler än i någon annan nordisk stad, och därtill kom ett antal betydande klosteranläggningar.
’Om Lunds grundläggning under Knut den store, om kyrkofurstar och präster, om rådmän och borgmästare, om köpmän och hantverkare, om gator och hus, om händelser och hemsökelser under medeltiden berättas initierat i första delen av Lunds historia.
I denna andra del som fattar nyare tiden skildras ärkebiskopsdömets upplösning i reformationsstormen och den nedgång som sedan följde för staden. De upprepade svenska-danska krigen ledde till misär. Författaren ger en dramatisk bild av hur Lund som ringaktad småstad inlemmades i det svenska riket och visar hur lundaborna efter Karl XII-tidens hemsökelser fann sig fattigare än någonsin.
Läsaren får sedan följa, hur de efter olyckorna strävade vidare och hur staden under 1800-talet nådde fram till den mångsidiga utveckling som ännu pågår. Lundaborgarnas insatser för näringslivets uppsving ges stort utrymme. Hit hör stadens frammarsch som betydande industristad. En levande bild tecknas av demokratins genombrott, av arbetarrörelsen och andra folkrörelser och av de agerande personerna. Läsaren får veta, hur arvet från det medeltida domkapitlet förvaltas och hur universitetet jämte en rad andra utbildningsanstalter har återgett Lund något av värdigheten som andlig medelpunkt från den tid då de stora kyrkofurstarna residerade på Lundegård. Slutligen ges en sammanfattning av den andliga odlingens yttringar i de sköna konsterna. Här medräknas det konstverk som själva stadsbilden utgör och som läsaren fått glimtar av århundradena igenom.
OBS! Mindre reva på skyddsomslaget.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9140043916
Titel
Lunds historia
Författare
Blomqvist, Ragnar
Förlag
Lund : LiberLäromedel/Gleerup
Utgivningsår
1978
Språk
Svenska