Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sveriges väg mot demokrati, I döda politikers sällskap

Sveriges väg mot demokrati, I döda politikers sällskap

Häftad bok. Norlén & Slottner. 2022. 257 sidor.

Nyskick. Danskt band, sv/v fotoillustrerad.
isbn 9789189705012
Boken handlar om de pionjärer som kämpade för att Sverige skulle få demokrati. Det blev en lång resa kantad av motgångar. Vägen mot demokrati var krokig och inte alltid laglig. Demokratins apostlar blev illa behandlade, hånade, hotade, och bespottade. Många fick sitta i fängelse och fick sina liv förstörda, men flera hade kraften att nå målet.
På en urtima riksdag 1918 kom man i riksdagen överens om att genomföra en allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män. Beslutet fattades sedan formellt 1921. Sverige var det sista landet i Norden där kvinnor fick rösträtt

De politiska pionjärerna var August Palm, Hjalmar Branting, Kata Dalström och många fler. Boken handlar också om de personer som hade en avgörande roll för att förbättra villkoren för arbetare i det nya industriella samhället.
Det var framförallt Fredrik Sterky, som blev LO:s förste ordförande och Herman Lindqvist, som i många år samarbetade med Hjalmar Branting.
Demokrati är inte huggen i sten. Demokrati måste alltid försvaras och upprätthållas. Demokratin kan förvånansvärt enkelt förvandlas till diktatur, vilket det finns ett flertal exempel på.
Adolf Hitler kom till makten genom en skör demokrati.
Vi måste minnas att två demokratiska länder har aldrig någonsin krigat mot varandra. Därför måste vi ständigt värna demokratin.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 64 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789189705012
Titel
I döda politikers sällskap
Författare
Blomster, Kjell
Utgivningsår
2022
Omfång
256 sidor
Bandtyp
Danskt band
Baksidestext
Demokrati är inte huggen i sten. Demokrati måste alltid försvaras och upprätthållas. Demokratin kan förvånansvärt enkelt förvandlas till diktatur, vilket det finns ett flertal exempel på. Kjell Blomster författare och tidigare verksam i skolvärlden har ett varmt öra för historien och vill med denna bok I döda politikers sällskap förmedla kunskapen om en svunnen tid då man kämpade för demokrati och jämställdhet.