Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Svenska teckningar, 1800-talet

Svenska teckningar, 1800-talet

Inbunden bok. Rabén & Sjögren. 1984. 207 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
912956638X
Titel
Svenska teckningar, 1800-talet
Författare
Bo Lindwall
Förlag
Rabén & Sjögren
Utgivningsår
1984
Omfång
207 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
160 x 227 mm Ryggbredd 17 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Med Nationalmusei årsbok för 1980 inleddes en serie om svensk teckningskonst under gångna århundraden. Den följs nu upp med en tredje del, 1800-talet.
Århundradet började i krisernas tecken. Avspärrningen under Napoleonkrigen och ekonomisk depression var kvävande. Men efter 1815 for svenskar ut på nytt; svensk konst repade sig men konstlivet hemma levde ännu länge med tynande låga; Konstakademiens verksamhet förlamades av inre strider under 1820- och 30-talen.
Paris och Rom var till seklets mitt målet för studieresorna. Vad de unga svenskarna där åstadkom framför allt i sina teckningar var lovande men hemma återföll de flesta i förlegad slentrian. 1850 ersatte Düsseldorf Rom som mål för studieresorna. Där betydde dock motiven mer än artisteriet; ambitiösa svenskar reste till Paris för att under kortare tid drillas av Th. Couture i teckningens konst. Men efter 1870-71 blev Paris slutmålet för de unga. Omkring 1880 kan man tala om en invasion av svenskar i Paris. Den avtog mot 1890 då nationalism och romantik kom de utländska konstnärerna i Frankrike att återvända till sina hemländer.
Nya reproduktionsmetoder som xylografi och litografi liksom på 80-talet fototypi bidrog till att skickliga artister som Carl Larsson kunde försörja sig som tidningstecknare och illustratörer. Teckningen kom därför att spela en viktig roll som egen konstart. På 80-talet präglade den även måleriet; på 70-talets hade det varit utpråglät måleriskt som det blev på nytt under skymningsromantiken på 90-talet då även teckningarna liksom på 70-talet fick en påtagligt målerisk karaktär.