Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Tio år senare

Tio år senare

Brombergs 2009. Kartonnage, 150 sidor, 262 gram.

Nyskick. Fysikprofessorn och författaren Bodil Jönsson delar in tiden i Before google och After google. Hur har vi påverkats som människor av nätexplosionen? Tio år efter succéboken ?Tio tankar om tid? är hon aktuell med en uppföljare och nya tankar om vår samtid.

För tio år sedan kom hennes bok ?Tio tankar om tid? ut, och plötsligt talade vi alla om begreppet ställtid, om behovet av att identifiera tidstjuvar och få en bättre rytm i livet. Boken såldes i över 650.000 exemplar. Nu är Bodil Jönsson tillbaka med en uppföljare ?Tio år senare?, en bok som handlar om vad som hänt under det här decenniet med vår inställning till tiden och till stressen, i en alltmer teknikfylld värld.

Hur har till exempel vår ständiga nåbarhet förändrat vårt familje- och arbetsliv? Hur påverkas vi av att ständigt googla, chatta, messa, facebooka och twittra? Och hur förhåller vi oss till det faktum att vi lever allt längre samtidigt som det förflutna spelar allt mindre roll, erfarenhet får allt mindre värde och vuxenskapet desavoueras?
Annons:

Det är sådana frågor hon ställer sig, den nypensionerade fysikprofessorn, som i så många år och i så många böcker hjälpt oss att fundera över livets pussel och hur vi kan bli bättre på att strukturera våra liv.

Stressar något mindre tycker sig Bodil Jönsson se att vi gör i dag.
??Folk tar ut semester litet mer än för tio år sedan, och man jobbar över mindre på kvällarna. Jag tror att debatten om utbrändhet skapade rädsla hos många.

Samtidigt har teknikens alla utbud, valmöjligheter och valtvång gjort att vi börjat ägna oss alltmer åt småttigheter, tycker hon. Eller ?lätt och lagom-uppgifter?, som hon kallar det. I dag är det färre än för tio år sedan som engagerar sig på riktigt för något mer långsiktigt och övergripande. Vi plottrar bort vår tid genom att vara ständigt tillgängliga, genom att till exempel ständigt berätta var vi är, (i mobilen), och ständigt rapportera om vad vi gör, (på facebook).

??Till sist blir dygnet så fullt med små detaljer att vi aldrig kommer till de stora, svåra men också verkligt roliga uppgifterna. Vi får brus och villervalla i stället för engagemang. Och det är litet sorgligt. För visst kan det kännas skönt när man har rensat skrivbordet eller fixat disken eller trädgården. Men det gör dig inte hälften så lycklig som du blir av att känna att du faktiskt klarat av en arbetsuppgift som du riktigt gärna ville göra.

Många har blivit rädda för att anstränga sig, tror Bodil Jönsson.
??Men det är inte farligt att anstränga sig, tvärtom. Glöder man för något gör det inte så mycket.

Bredband i hemmet är en av de största yttre förändringar som skett sedan 1999 och i sin nya bok har Bodil Jönsson skapat en ny tideräkning ? BG (before Google) och AG (after Google). Själv googlar hon mycket.
??I princip är det ju fantastiskt, men allt fler googlar i stället för att fråga sig själva och de relaterar sedan inte det de googlat fram till så

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173372183
Titel
Tio år senare : tio tankar om tid
Författare
Bodil Jönsson
Förlag
Brombergs
Utgivningsår
2009
Omfång
150 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
127 x 206 mm Ryggbredd 15 mm
Vikt
270 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det har gått ett decennium sedan Bodil Jönsson drabbade svenska folket med ögonöppnaren till bok Tio tankar om tid. Den sålde i osannolika 650 000 exemplar i Sverige och översattes till ett 20-tal språk. Plösligt talade alla om »ställtid« och »upplevd tid«.

Nu är det dags att undersöka vad som har hänt under de gångna tio åren. Har vi lärt oss att bli vän med tiden eller upplever vi mer stress än tidigare? Hur har tidsandan förändrats och vi med den? Hur kommer det sig att vi numera säger klimat när vi talar om miljö? Och hur har vår ständiga nåbarhet förändrat vårt familje- och arbetsliv?

Det är svårt att se förändringen när vi befinner oss mitt i den. Men här får vi hjälp att se oss själva i spegeln och samtidigt blicka in i framtiden.

Bodil Jönsson är professor i rehabiliteringsteknik
på Certec vid Lunds universitet. Hon har skrivit ett stort antal böcker, bland andra Tankekraft, I tid och otid, På tal om fysik, Vunnet och försvunnet, Hjälper
medicinen?, Guld och Tio tankar om mat.