Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Hitlers svenska SS-soldater

Hitlers svenska SS-soldater

Häftad bok. Fischer & Co. 1 uppl. 2016. 176 sidor.

Nyskick. Förlagsny och oläst. Flera ex i lager

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789188243171
Titel
Hitlers svenska SS-soldater
Författare
Schön, Bosse
Förlag
Fischer & Co
Utgivningsår
2016
Omfång
176 sidor
Bandtyp
Storpocket
Mått
134 x 208 mm Ryggbredd 11 mm
Vikt
190 g
Språk
Svenska
Baksidestext
KÄRA MOR Så börjar ett brev som bröderna Tage och Gösta Lindeborg från Göteborg skrev i oktober 1941. De hade lurat föräldrarna att de åkt till Norge för att söka jobb. Istället tog de värvning som SS-soldater.

Under andra världskriget stred 270 svenskar i Waffen-SS. Efter kriget sopade de igen spår som kunde avslöja deras förflutna som nazisoldater. De teg av rädsla för att bli stämplade som krigsförbrytare och judemördare. Inte ens SS-Hauptsturmführer Gösta Persson berättade att han varit vittne till den makabra vigseln mellan Adolf Hitler och Eva Braun.

Men i Säpo:s tidigare hemligstämplade akter finns sanningen arkiverad i form av korrespondens, avlyssnade telefonsamtal och polisförhör. Och i brev och dagböcker berättar soldaterna om den antisemitiska utbildningen, striderna på östfronten och Berlins fall. Många gånger med minst sagt krassa formuleringar som: Jag skjuter judar så jag knappt kan betjäna mitt pekfinger.

Vissa av de svenska SS-soldaterna gjorde också karriär. Ragnar Linnér grundade Sveriges socionomers riksförbund och blev dess förste ordförande. Finansborgarrådet Hjalmar Mehr, av judisk börd, värvade honom till Stockholms stadshus ovetandes om hans bakgrund. Och i ett brev till sin förtvivlade hustru förklarar Stig Cederholm, som skapade figuren Åsa-Nisse, varför han försvunnit: Kära lilla Rutan [] nu är jag i Waffen SS, som ju, som du vet är världens bästa soldater.

SS-veteranerna har också fostrat unga rasister och nazister. Gustaf Ekström var med att grunda Sverigedemokraterna 1988. Då var han 81 år gammal. Erik Wallin gav en nazist i uppdrag att mörda författaren Stieg Larsson som avslöjat namn på svenskar som stridit i världens mest föraktade armé.

BOSSE SCHÖN har tidigare skrivit den internationellt uppmärksammade boken Svenskarna som stred för Hitler samt producerat en dokumentärserie för TV4 med samma titel.