Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Ragnarök eller världens chans : om hotade livsvillkor och nya möjligheter
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789197187084
Titel
Ragnarök eller världens chans : om hotade livsvillkor och nya möjligheter
Förlag
Humanistiska förlaget
Utgivningsår
2005
Omfång
195 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
175 x 246 mm Ryggbredd 14 mm
Vikt
560 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad gör vi med vår planet? Är ständig ekonomisk tillväxt möjlig eller rentav önskvärd? Hur påverkar växthuseffekten våra möjligheter till fortsatt liv på denna vår enda planet?
Frågor som dessa gör sig med smärtsam aktualitet påminda i Al Gores film ”En obekväm sanning” och i SVT-satsningen ”Planeten”.

Till och med i den stora nationen i väst, som ensam står för en fjärdedel av världens utsläpp till följd av fossila bränslen, har de senaste åren fått naturkatastrofer serverade en efter en.

En ny tid, som innebär nya utmaningar, men också en tid som samtidigt kräver nya tankar och idéer. Idéer frikopplade från den traditionella blockpolitikens cementerade tankebanor, tankar som ställer frågor lika mycket som de förser läsaren med tänkbara lösningar.

Vad är egentligen ränta? Hur skapas pengars värde och var kommer de ifrån? Vilket krav på inflytande över det ekonomiska spelet bör en demokrati likt vår egen ha? Det är frågor likt dessa som avhandlas i den knappt 200 sidor långa antologin, redigerad av Åsa Brandberg.

Måhända existerar det lösningar i en dimension fjärran de prefabricerade alternativ som vårt samhälle förser oss med och som vi själva oftast tar för givna, utan att nämnvärt reflektera över deras validitet eller förmåga att adressera de problem som de utger sig för att kunna lösa.

Det är ”bara” en tanke, men också en utmaning - en tanke nog så revolutionerande, och en utmaning nog så krävande.

svartvita fotografier och illustrativa figurer. Boken kan läsas med fullt utbyte utan ekonomiska och ekologiska förkunskaper.

Om människan tar sitt förnuft tillfånga finns det många utvägar. Exempelvis måste vi lära oss hur naturen fungerar och kanske borde vi införa lokala penningsystem som förhindrar spekulation med pengar.

Sist presenteras några föreningar som aktivt arbetar för en bättre värld. Dessutom presenteras författarna, och tips ges på läsvärd litteratur. Det är lätt att hitta rätt i texten med hjälp av den tydliga innehållsförteckningen.

Boken, som vänder sig till alla med intresse för vår planet, är även en värdefull vägledning för politiker som kanske inte alltid inser situationens allvar.