Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Den bekväma vardagen : kvinnor kring bord på 1700-talets Näs

Den bekväma vardagen : kvinnor kring bord på 1700-talets Näs

Inbunden bok. Carlsson. 2020. 343 sidor.

Gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Under 1700-talet blev det bekväma vardagslivet ett nytt ideal. Det goda livet handlade inte längre enbart om storslagen representation eller materiellt överflöd. Den nya lyxen var istället det komfortabelt inrättade livet i hemmet, med rum inredda för avspänd samvaro i bekväma möbler. Boken handlar om spåren av denna förändring och om dess förankring i den svenska herrgårdskulturen.
Berättelsen om 1700-talets bekvämlighetskultur utgår här från familjen Wadenstierna på gården Näs i Rimbo i Uppland. Den utspelar sig vid några av deras olika bord: vid skrivbord, sybord, toalettbord, kaffebord och spelbord.
Nya bordstyper utformades under 1700-talet för nya behov och för att snabbt och enkelt kunna lyftas fram eller rullas undan. De var del av en ny konsumtionskultur som fick allt tydligare kvinnliga förtecken. Borden underlättade det bekväma vardagslivet i hemmet, samtidigt som hemmet alltmer blev den plats dit den ideala kvinnligheten som konstruktion hänvisades.
Vid sidan av möbler och föremål från Näs berättar också tidens bildvärld om nya sätt att leva. En viktig källa för den här boken är därför porträtten av familjen Wadenstierna och de målningar som hängde på väggarna i deras hem i Roslagen. Genom det lantliga Näs ges här nya inblickar i de ideal och det bekväma vardagsliv som präglade många herrgårdsmiljöer i det gustavianska Sverige.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189063266
Titel
Den bekväma vardagen : kvinnor kring bord på 1700-talets Näs
Författare
Brown, Carolina
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2020
Omfång
343 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
170 x 250 mm Ryggbredd 26 mm
Vikt
1060 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Kvinnor kring bord på 1700-talets NäsUnder 1700-talet blev det bekväma vardagslivet ett nytt ideal. Det goda livet handlade inte längre enbart om storslagen representation eller materiellt överflöd. Den nya lyxen var istället det komfortabelt inrättade livet i hemmet, med rum inredda för avspänd samvaro i bekväma möbler. Den här boken handlar om spåren av denna förändring och om dess förankring i den svenska herrgårdskulturen.Berättelsen om 1700-talets bekvämlighetskultur utgår här från familjen Wadenstierna på gården Näs i Rimbo i Uppland. Den utspelar sig vid några av deras olika bord: vid skrivbord, sybord, toalettbord, kaffebord och spelbord.Nya bordstyper utformades under 1700-talet för nya behov och för att snabbt och enkelt kunna lyftas fram eller rullas undan. De var del av en ny konsumtionskultur som fick allt tydligare kvinnliga förtecken. Borden underlättade det bekväma vardagslivet i hemmet, samtidigt som hemmet alltmer blev den plats dit den ideala kvinnligheten som konstruktion hänvisades.Vid sidan av möbler och föremål från Näs berättar också tidens bildvärld om nya sätt att leva. En viktig källa för den här boken är därför porträtten av familjen Wadenstierna och de målningar som hängde på väggarna i deras hem i Roslagen. Genom det lantliga Näs ges här nya inblickar i de ideal och det bekväma vardagsliv som präglade många herrgårdsmiljöer i det gustavianska Sverige.Carolina Brown har i en rad böcker skrivit om 1700-talets konst- och kulturhistoria. 2012 utkom hennes prisbelönta avhandling Liksom en herdinna. Litterära teman i svenska kvinnoporträtt under 1700-talet.