Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
LÜTZEN 1632 – Sista striden för lejonet från Norden

LÜTZEN 1632 – Sista striden för lejonet från Norden

Inbunden bok. –– FÖRLAGSNY! –– Svenskt militärhistoriskt bibliotek. 2009. 160 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. –– FÖRLAGSNY, inplastad! ––

"I Lützen 1632 får vi en livfull skildring av livet i fält, hur det var att vara soldat i det trettioåriga krigets arméer, där rödsoten var en mer fruktad och effektiv dräpare än fältslagen. Kriget som "livsform" beskrivs utifrån modern svensk och tysk forskning. Just den 6 november var det dock den fiendens vapen, de egna eller motståndarens hästhovar eller kanske de egna kamraternas felriktade musköteld som utgjorde den största faran för de tiotusentals soldater som drabbade samman utanför staden Lützen.
• Här finns alla de klassiska komponenterna med: sammandrabbningen mellan Albrecht von Wallensteins och Gustav Adolfs trupper (som till stor del bestod av utländska legotrupper), hur kungen själv red fram bland östgötarna och Smålands ryttare för att stabilisera läget på den högra flygeln, hur de kejserliga pressades tillbaka över Leipzigvägen, hur Gottfried Heinrich von Pappenheims ryttare anlände och kroaterna försökte rida runt den svenska högra flygeln och hur sedan den svenske kungen försvann i tumultet. Insikten om att Gustav II Adolf hade stupat hade kunnat förlama den svenska sidan, men genom att hertig Bernhard av Weimar tog över tyglarna förvandlades en hotande katastrof till en taktisk seger. Svenskarna behöll slagfältet och Wallensteins trupper tvingades dra sig tillbaka, svårt tilltufsade. Det var en taktisk seger, men en förlust av strategiska dimensioner eftersom Gustav II Adolf hade stupat.
• Ingen vet hur utvecklingen skulle ha gått om den svenske kungen hade överlevt slaget och som segerherre kunnat fortsätta och leda operationerna. Kanske hade kriget tagit slut och inte varat ända till 1648, kanske inte."

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789185789429
Titel
Lützen 1632 : sista striden för lejonet från Norden
Författare
Brzezinski, Richard - Brzezinski, Richard. - Svenskt militärhistoriskt bibliotek
Förlag
Stockholm : Svenskt militärhistoriskt bibliotek
Utgivningsår
2009
Språk
Svenska