Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Litteratur, myter och symboler

Litteratur, myter och symboler

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2003. 376 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9127084671
Titel
Litteratur, myter och symboler
Författare
Jung, C G
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2003
Omfång
376 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
824 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Det stora verket är som en dröm, vilken trots all tydlighet inte tolkar sig själv och som aldrig är entydig. Ingen dröm säger någonsin: 'Du skall' eller 'Detta är sanningen'. Den visar upp en bild, så som naturen låter en planta växa upp ur jorden, och det överlåts åt oss att dra slutsatserna därav."

På detta sätt sammanfattar C G Jung sin syn på konstverket. I sin analys skiljer han sig avsevärt från Freud, som sökte förklara konsten utifrån konstnärens psykologi. I stället lyfter Jung fram konstverkets omedvetna källa och symboliska nivå. För sådana helande och medvetandevidgande symboliska uttryck är den skapande människan blott ett instrument.

C G Jung skrev relativt lite om skönlitteratur, men de tankar om litteraturen och konstverken som här presenteras inspirerar än i dag många litteraturteoretiker och författare. Vi får också nöjet att följa Jungs personliga kamp med James Joyces banbrytande roman Odysseus. En läsning som pendlar mellan hopp och förtvivlan, som går från fördömande och avvisande till et slutligt erkännande av verkets storhet.

Jung diskuterar också mandalan, vilken han ansåg vara den mest universella symbolen av alla för helhet, läkande och ordning. Han undersöker även en ny skepnad för mandalans symboliska väsen i en längre text om UFO:n. En modern myt kallar han fenomenet och spårar dess psykologiskt och symboliskt bärande kärna till mötet med det okända inom oss själva.

Denna den nionde volymen i serien Valda skrifter av C G Jung ger en konkret inblick i hur Jung betraktar och behandlar symboler inom olika områden. Texterna är skrivna under en period från 1922 till 1958 och omfattare såväl det universella som det mest unika uttrycket för människans idévärld och skaparkraft.

Översättning Dorothee Sporrong

C G Jung Den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jung (1875–1961) samarbetade i flera år med Sigmund Freud men grundade sedan den analytiska psykologin, som på väsentliga punkter skiljer sig från Freuds psykoanalys och som fått många efterföljare.