Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Normalt? : från vansinnesdåd till vardagspsykoser

Normalt? : från vansinnesdåd till vardagspsykoser

Inbunden bok Bladh by Bladh. 1 uppl. 2011. 315 sidor.

Nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186603083
Titel
Normalt? : från vansinnesdåd till vardagspsykoser
Författare
David Eberhard
Förlag
Bladh by Bladh
Utgivningsår
2011
Omfång
315 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
143 x 226 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
493 g
Språk
Svenska
Baksidestext
David Eberhard har provocerat, underhållit och folkbildat i sina två tidigare succéböcker: I trygghetsnarkomanernas land och Ingen tar skit i de lättkränktas land. Nu fortsätter han sin granskning av folkhemmet Sverige med att titta på vad som är friskt och sjukt i mentalvården och i vår bedömning av olika personer och sjukdomstillstånd.

Varför kunde man inte förutspå att Mijajlo Mijailovic skulle mörda Anna Lindh? Varför lade man Anna Odell i bälte?
David Eberhards nya bok Normalt? Psykiatri för alla tar avstamp i de vansinnesdåd som skedde under 2003 och som kulminerade med mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh. Varför kunde man inte förutspå dessa galningars framfart? Vilka är det som mördar okända förbipasserande på gatan?

I bokens första del karaktäriserar Eberhard de psykiatriska tillstånd som möjligen, men mycket sällan, är farliga för förbipasserande.
Bokens andra del handlar om alla de tillstånd som man försöker behandla för att minska risken för självmord. Samtidigt som Eberhard förklarar vad man menar med de olika psykiatriska diagnoserna kan han inte låta bli att debattera. För det är långt ifrån självklart hur man ska förhålla sig till behandling och diagnoser. Behandlar vi för många med antidepressiva läkemedel? Har vi skapat en helt ny generation av narkomaner när vi behandlar ADHD med amfetaminliknande preparat.
I tredje delen fortsätter Eberhard att försöka avgränsa friskt från sjukt. Vissa av de tillstånd man nu behandlar med läkemedel skulle man tidigare fått leva med eller gå i livslång psykoanalys för. Var går gränsen för när man ska betrakta ett tillstånd som normalt? Det senare är en fråga Eberhard kommer tillbaka till flera gånger i boken. Han definierar också nya tillstånd.
Den fjärde delen diskuterar behandlingar. Det har funnits en snart sekellång dispyt om huruvida man ska behandla människor med psykofarmaka eller med psykoterapi. Finns det egentligen några motsättningar kvar?

Eberhard har skrivit en debattbok och har, som vanligt åsikter om allt. Denna gång inom sitt eget expertområde, psykiatrin. Och den berör.
Om man arbetar med psykiskt sjuka människor är det nästan omöjligt att gå på en middagsbjudning utan att någon frågar intresserat om olika psykiska tillstånd. Eberhard har skrivit en bok om psykiatri för alla som kan användas för att öka allmänhetens kunskaper i ämnet. Han förklarar vad man kan behandla och vilka svårigheter det finns med olika tillstånd.

Genom att illustrera de olika sjukdomstillstånden med exempel från media och Eberhards liv som överläkare och chef inom psykiatrin blir det lättillgängligt och begripligt för allmänheten. Och som vanligt när David Eberhard skriver så säger något så är det omtumlande och skakar om vår bild av oss själva och vår syn på samhället.

Därför ger jag ut Normalt? Psykiatri för alla: David Eberhard har en stimulerande förmåga att provocera! Hans två tidigare böcker har väckt upp en massa känslor, vilket avspeglat sig i media och i att David är väldigt efterfrågad som föreläsare. Nu kommer han med en bok om sitt eget ämne: psykiatri. Och jag lovar: boken kommer att låta tala om sig! /Annika Bladh

Sagt om Davids böcker:
"Det är en nyttig och omtumlande bok. Läs den!" Kvällsposten
"David Eberhard is my man." Linda Skugge
Ytterligare designers: Lindén, Jonas
Ytterligare författare: Eberhard, David