Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Elisabet : Vägen till tronen

Elisabet : Vägen till tronen

Inbunden bok Bokförlaget Forum. 2003. 340 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9137120840
Titel
Elisabet : Vägen till tronen
Författare
David Starkey
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2003
Omfång
340 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext


Strålande biografi över Elisabet som ger svaret på frågan: Vad formade henne till den erkänt främsta regent som England har haft?
 Elisabet I tillträdde tronen 1558 och de flesta tidigare biografier har skildrat hennes tid som drottning. David Starkey koncentrerar sig i stället på hennes barndom, uppväxt och utveckling. Hans berättelse grundar sig på delvis nya källor. 
 Elisabet föddes 1533 mitt i en konflikt av politisk-religiös art. Hennes far, Henrik VIII, skilde sig från sin första hustru för att gifta om sig med den protestantiska Anne Boleyn, som blev Elisabets mor. Detta ledde till en brytning med katolska kyrkan och banade väg för protestantismen i England. Denna strid kom sedan att prägla landet under hela 1500-talet och Elisabet blev symbolen för protestanternas sak. 
 Henrik VIII lät avrätta Anne Boleyn när Elisabet var tre år. Hon förlorade arvsrätten och fick växa upp med den fanatiskt katolska äldre halvsystern Maria. Men Elisabet dyrkade trots allt sin far och han var hennes stora förebild. Så småningom togs hon till nåder, blev prinsessa igen och hade det någorlunda tryggt så länge fadern och brodern Edvard levde. 
 Särskilt viktig som kvinnlig och religiös förebild blev Catherine Parr, Henrik VIII:s sista hustru, som Elisabet bodde hos efter faderns död. Här kan man troligen finna orsaken till hennes komplicerade förhållande till män. Författaren skriver att lord Seymour, Catherines andra man, förmodligen utsatte Elisabet för sexuella övergrepp.
 Elisabet fick en omfattande och intellektuellt avancerad utbildning, och det var landets främsta universitetslärare som stod för den. Hon blev språkkunnig, utvecklade sitt kritiska sinne och fick en allmänt humanistisk livsinställning. Hon var känd för att söka försoning – till skillnad från Maria av vilken hon lärde sig hur en drottning inte ska vara – och sträva efter kompromisser och inte till varje pris ta hämnd. När Maria fick makten fängslades Elisabet och sattes i Towern, där hon tack vare sin taktiska skicklighet och intelligens överlevde. Och blev drottning.

David Starkey är historiker vid Fitzwilliam College i Cambridge och specialist på Tudorperioden. Han framträder även i både radio och tv.