Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Det brinner på berget

Det brinner på berget

Inbunden bok. Bakhåll. 1 uppl. 2015. 174 sidor.

Mycket gott skick. Gallrad biblioteksbok

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789177424291
Titel
Det brinner på berget
Författare
Desai, Anita
Förlag
Bakhåll
Utgivningsår
2015
Omfång
174 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
500 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Anita Desais roman Det brinner på berget i översättning av Gun R Bengtsson.

Som i alla Anita Desais berättelser handlar det om människors försök att nå varandra, att förstå varandra, eller som det också kan vara - om rena motsatsen, om den bryska nödvändiga avskärmningen, om ensamheten som efterlängtad refug, om uppsökandet av den alldeles egna platsen, jagets centrum, ett någonstans där man slipper ifrån allt det ytliga och åtminstone kan försöka kasta loss från omgivningens idiotiska tankelåsande konventioner.

Huvudpersonerna i Anita Desais berättelser är alltid fundersamma själar som man lär känna efter bara några sidor, de kliver raka vägen in i ens hjärta. Och man minns dem för evigt. Den mästerliga romanen Det brinner på berget handlar om den gamla lite högfärdiga och förnäma damen Nanda som äntligen har lyckats dra sig tillbaka i lugn och ro efter ett hektiskt liv.

Nu bor hon avsides högt uppe på ett berg i ett stort hus med veranda och hänförande utsikt över slätten nedanför. De enda hon träffar är kocken som lagar hennes mat och brevbäraren som passerar varje förmiddag. Så får hon veta att hennes dotterdotterdotter Raka ska komma och bo hos henne över sommaren för att bli bra från sin sjukdom. Nandas första reaktion är inte glädje, hon vill inte sköta om något barn nu igen. Raka kommer ändå och hon är en ovanlig flicka. Hon söker inte gammelmormors sällskap utan går hellre för sig själv, ger sig ofta iväg långt bort, sysslar med helt egna projekt som fullständigt fyller hennes dag.

Nanda börjar ana att de är ganska lika, barnbarnsbarnet och hon. Men inte ens det går att förklara för Raka, inte ens ett sådant enkelt konstaterande är oproblematiskt i Rakas kompromisslösa värld.

Den tredje huvudpersonen är Ila, en intensiv gammal vän till Nanda, hon bor i byn nedanför bergssluttningen, hon hörs sällan av men ibland formligen tvingar hon sig till att få komma på besök.

Kring dessa tre växer - det har man till att börja svårt att ana - en mycket dramatisk händelseutveckling fram - som också motiverar bokens tankeväckande titel.

Anita Desai är född och uppvuxen i Indien. Hon är författare till en rad romaner och novellsamlingar. Hon skriver på engelska. Hon bor numera i New York. Bakhåll har tidigare publicerat novellsamlingen Försvinnande­konstnären (The Artist of Disappearance) samt romanerna I säkert förvar (In Custody) och Sicksackvägen (The Zigzag Way). Här kommer nu hennes flerfaldigt prisbelönta roman Det brinner på berget (Fire on the Mountain).

"Det är hennes utsökta förmåga att fånga själens rörelser i de precisa bilderna av tingen som gör henne till en av vår tids stora prosakonstnärer." Magnus Eriksson, Sydsvenskan