Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Alfred och Emily

Alfred och Emily

Forum. 2008. Inbunden med skyddsomslag, 301 sidor, 500 gram.

Nära nyskick. Att återkomma med en ny stort anlagd romankomposition efter att ha vunnit det mest prestigeladdade litteraturpris som vår samtid kan uppvisa ställer sina obevekliga och mycket speciella krav på verkets skapare. Just nu är det fjolårets litterära Nobelpristagare som ställer sig själv ­inför de kraven ? hela 88 år fyllda och med sitt enligt egen försäkran allra sista romanverk i handen.

Verket i fråga heter Alfred och Emily, och efter en snart 60-årig författarbana, varunder Doris Lessing har knackat fram inemot 50 volymer på sin synnerligen gammalmodiga skrivmaskin, får vi läsare rimligtvis försöka finna oss i att hon därmed tar avsked av sin stora läsarskara ? detta inte minst efter att i många tunga år ha vårdat en medelålders son med diabetes och enligt vad hon själv skriver blivit hårt pressad av den påträngande publicitetsstorm som Nobelpriset framkallade.

Med hänsyn till sådana omständigheter gläder man sig ett gott stycke in i läsningen åt att Lessing i detta avslutande verk tycks kunna uppvisa prov på en kraft och nyansrikedom som väl kan mäta sig med ?Den femte sanningen?, hennes stora genombrottsroman för snart 50 år sedan. Vad hon här berättar, med ett flertal illustrationer i form av amatörfoton ur familjealbumet och i fin översättning av Doro­thee Sporrong, är den i grunden nog så sorgliga historien om sina föräldrars tillvaro sedan båda två kommit att bli obotligt skadade av ?The Great War?, det vill säga det första världskriget. I första halvan av romanen målar hon upp det lyckliga liv de kanhända kunnat få leva efter att ha mötts som åskådare på en lokal cricketmatch i en liten by på den engelska landsbygden ? om kriget alltså aldrig hade inträffat.

Fortsättningen blir av ett helt annorlunda slag ? en personlig memoar som ger en obarmhärtigt realistisk bild av hur deras förhållande i verkligheten utvecklades i krigets skugga och ­efter familjens utflyttning till Afrika, och av hur det förhållandet präglade den unga dotterns uppväxt i främmande land.

Detta stora krig som troddes bli det sista någonsin hängde över hennes barndom, förklarar Lessing i sitt förord: ?Skyttegravarna var lika närvarande som något jag faktiskt såg i min omgivning. Och här sitter jag fortfarande och försöker bli kvitt detta monstruösa arv, försöker sist och slutligen bli fri. Kunde jag få möta Alfred Tayler och Emily McVeagh idag som jag har avbildat dem, som de kunde ha varit om det Stora Kriget aldrig hade hänt, hoppas jag att de skulle gilla de liv jag har gett dem.?

Som läsare måste man emellertid dessvärre konstatera att den kraft och nyansering som jag nyss nämnde ganska så snart hamnar i skuggan av en mångordig detaljrikedom av ett tämligen tröttsamt slag. Detta trots att Doris Lessing förvisso har den drivna romandiktarens handlag när hon gestaltar en mödosam uppväxt i skuggan av den enbente fadern och den gnälliga modern, fältsjuksköterskan som en gång deltog i

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789137133645
Titel
Alfred och Emily
Författare
Lessing, Doris
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2008
Omfång
302 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
Doris Lessing har skrivit om sina föräldrar tidigare, men här skildrar hon dem på ett nytt sätt, mer klarögt och förstående och utan ungdomens aggressioner. Boken består av två delar: den första är en kortroman där Doris Lessing ger sina föräldrar ett liv som hon önskar att de kunde ha haft, i den andra beskriver hon hur deras liv i verkligheten gestaltade sig. Alfred Taylor och Emily McVeagh var som unga positiva och energiska, och med alla sina goda egenskaper skulle de ha kunnat skapa sig en lycklig tillvaro − om inte Första världskriget hade brutit ut.   I kortromanen har de samma förutsättningar och samma karaktärsdrag som i verkliga livet. Emily är viljestark och initiativrik. Hon utbildar sig till sjuksköterska mot faderns vilja och gifter sig med en läkare. Efter mannens död startar hon skolor för underprivilegierade barn där hon får utlopp för all sin verksamhetslust. Alfred är en godhjärtad och stilig ung man som älskar att spela cricket och dansa, och som även han har dålig kontakt med sina föräldrar eftersom han vägrar att skaffa sig ett finare yrke. Han blir delägare i en farm, gifter sig med den sympatiska Betsy och tillsammans skapar de sig ett bra liv.   Men Första världskriget förändrade Alfred och Emily i grunden. Han skadades svårt i striderna i Flandern och fick uppleva hur nästan alla hans kamrater slaktades, hon vårdade sårade och döende soldater på ett Londonsjukhus. Efter giftermålet bodde de några år i Persien där Alfred hade arbete i en bank men lockades sedan att flytta till Sydrhodesia för att, som de trodde, tjäna så mycket pengar att de kunde återvända till England. Alfreds dröm var att bli farmare i hemlandet, Emily ville tillbaka till civilisationen. Bristen på sällskap och stimulans gjorde henne deprimerad, härsklysten och bitter, medan Alfred långsamt bröts ner både av sina krigsminnen och av en accelererande diabetes. Dagligt slit, sjukdom och brustna drömmar knäckte dem. I denna del är Lessing själv starkt närvarande med reflektioner över det koloniala livet, politiken, naturen och mycket, mycket mer.   Alfred och Emily är en rik, levande och känslostark skildring av en fascinerande tillvaro som nu förefaller mycket avlägsen.Doris Lessing föddes i Persien 1919 och växte upp i Sydrhodesia. År 2007 belönades hon med Nobelpriset i litteratur. Doris Lessing har skrivit mer än trettio böcker i olika genrer och hennes författarskap har en ovanligt stor spännvidd.