Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Carl Michael Bellman : nymfer och friskt kalas

Carl Michael Bellman : nymfer och friskt kalas

Inbunden bok. Historiska Media. 2004. 198 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Förlagsband med skyddsomslag. 8:o. Längre dedikation från författaren påa försättsbladet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9189442970
Titel
Carl Michael Bellman : nymfer och friskt kalas
Författare
Matz, Edvard
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2004
Omfång
198 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 215 mm Ryggbredd 19 mm
Vikt
433 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Nymfer och friskt kalas berättar om den brokiga skara av människor som omgav poeten och visdiktaren Carl Michael Bellman och framförallt om kvinnorna i hans liv: Hans mor Catharina Hermonia, pigan Catharina, Inga fästmön på Söder, Ulla Winblad, hans fru Lovisa Grönlund och många fler.
Den gängse bilden av Bellman är poeten som sjunger om de rusiga herrar och damer som befolkar Fredmans epistlar: Movitz, fader Berg, Mollberg och andra. Men Edvard Matz vill visa en annan bild av vår store poet:
Carl Michael Bellman (17401795) var en utpräglad sällskapsmänniska. Han föddes i en högborgerlig miljö som även utgjorde hans umgängeskrets. Trots hans bakgrund nämns dessa personer knappt i litteraturen om Bellman, även om det var för dem han framförde sina visor.
Edvard Matz har i den Bellmaniana som finns hittat en del av Bellmans manliga vänner. Det han berättar om kvinnorna härrör främst från Bellmans egna skildringar Dikter till enskilda där de är i detalj beskrivna.
Med detta annorlunda grepp får vi en ny och mer nyanserad bild av vår nationalpoet, av kvinnorna i hans sällskap och, inte minst, av det dåtida Stockholm.

Edvard Matz (f. 1921) är en väl etablerad författare och tv-producent. Efter många år som journalist på Expressen började han på 1960-talet på tv och var den som väckte en folkstorm med programmet "Skäggen". En annan tv-produktion som han också är känd för är "Kvitt eller dubbelt".
Edvard Matz har skrivit flera böcker, bland annat Sällsamheter i Stockholms skärgård (1996) och, tillsammans med sonen Erling Matz, Bantning och bojkott, diesel och kondom : eller konsten att bli odödlig (1999). Edvard Matz är dessutom en återkommande medarbetare i tidskriften Populär Historia och ivrig medarbetare i Taubesällskapet vars årsbok han står som redaktör för.