Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Nordiskt och klassiskt : Veri similia I-II

Nordiskt och klassiskt : Veri similia I-II

Häftad bok. Ellerströms förlag. 1999. 117 sidor.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789186489878
Titel
Nordiskt och klassiskt : Veri similia I-II
Författare
Ekelund, Vilhelm
Förlag
Ellerströms förlag
Utgivningsår
1999
Omfång
117 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
125 x 195 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
490 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Den första tyska delen av Vilhelm Ekelunds exil fick ett dramatiskt slut genom en livshotande lungsjukdom, som han vårdades för i Köpenhamn 1913. Efter tillfrisknande och giftermål slog han sig ned i Århus, nära en natur som påminde om hans barndoms och ungdoms Skåne och i en helt annan livssituation än under de upprörda storstadsåren i Berlin. Räddningen ur sjukdomen hade fört honom "i förbindelse med sanningen"; nu gjorde han upp med sitt nietzscheanskt inspirerade antika ideal med dess avvisande av kristendom och romantik, dess heroism och hyllning av hårdheten.

I Köpenhamn hade Ekelund velat nå en ny konstform som skulle förena lyrikens koncentration med essayns intellektuella skärpa. Resultatet blev aforismsamlingen Nordiskt och klassiskt, som inte motsvarade förhoppningarna att beskriva en "nordisk hellenism" men utgör ett viktigt steg mot hans mogna stil. 1915 följde den första volymen Veri similia *(sannolikheter, i motsats till högljudd sanningsförkunnelse) innehåller essayer, aforismer och prosadikter. Året därefter utkom en andra samling med undertiteln "Nya meditationer". I dessa böcker råder en stillhet och mild glädje som var något nytt i Ekelunds författarskap. Det är metron-idealet som förebådas: "Den berömda ? och otroligt akademiförfalskade ? klassiska *måttan är själfva enthusiasmens hemlighet".

Denna utgåva är ett nytryck i facsimile av de tre förstaupplagorna i ett band och fortsätter ellerströms förlags och Vilhelm Ekelundsamfundets utgivning av Ekelunds samlade prosaverk. Volymen har försetts med kommentarer av Sven Lindqvist respektive Nils Gösta Valdén.