Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Historien om Weimar : en kultur i Europas mitt

Historien om Weimar : en kultur i Europas mitt

Inbunden bok Prisma. 1 uppl. 1998. 282 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9151831066
Titel
Historien om Weimar : en kultur i Europas mitt
Författare
Folke Schimanski
Förlag
Prisma
Utgivningsår
1998
Omfång
282 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
645 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Namnet Weimar knyts för det mesta till begreppet Weimarrepubliken, den korta demokratiperiod som föregick Hitlerdiktaturen. Weimarrepublikens parlament sammanträdde några månader i Weimar. Men stadens kulturhistoria börjar i slutet av 1700-talet då Goethe och Schiller slår sig ned där och lägger grunden till den litterära blomstring som kallas Die Weimarer Klassik.
Efter Goethes död 1832 blir Weimar ett förstelnat kulturreservat i de tvenne diktargudarnas skugga. Men av och till genomgår den lilla staden nya kulturella hausseperioder. Kompositören Liszt bor där en längre tid och drar till sig en celeber skara musiker och diktare.
Vid sekelskiftet samlas en konstnärligt livaktig krets kring Nietzsches syster Elisabeth, kulturmecenaten Harry Graf Kessler och jugendpionjären Henry van de Velde. Efter första världskriget bildar Walter Gropius det djärva projektet Bauhaus i Weimar.
Men den stad som så ofta bebotts av kosmopolitiska, kreativa och liberala kulturpersonligheter invaderas under mellankrigstiden av högernationella och nazistiska kretsar. Buchenwald, Tysklands största koncentrationsläger, förläggs nära staden. Under DDR-tiden är Weimar en av republikens lukrativa turistattraktioner, men efter 1990 har Weimar chansen att åter bli vad det nästan alltid varit: en unik kultur i Europas centrum.
Historien om Weimar är en fascinerade, lärd och lättillgänglig krönika om en viktig del av den västerländska kulturhistorien.