![Skrift och tradition. Katolska perspektiv på bibeltolkning och bibelbruk. [Förord: Anders Arborelius ocd. Medv. av Tord Fornberg, Philip Geister, Sten Hidal, Gösta Hallonsten, Anders Ekenberg, Anders Piltz]](https://dez1v4fbcawql.cloudfront.net/product_thumb/841/10340308/6069916eef1fb.jpg)
Skrift och tradition. Katolska perspektiv på bibeltolkning och bibelbruk. [Förord: Anders Arborelius ocd. Medv. av Tord Fornberg, Philip Geister, Sten Hidal, Gösta Hallonsten, Anders Ekenberg, Anders Piltz]
Häftad bok. Veritas förlag. 2017. 167 sidor.
Nyskick.
Illustr. i färg o. svartvitt.
Förlagets information: När den lutherska reformationen genomfördes i Sverige under Gustav Vasas och hans söners ledning, innebar det i flera avseenden ett brott med det förflutna.
Till exempel bidrog klosterupplösningen till att vissa kontakter med det katolska Europa upphörde och i katedraler och sockenkyrkor tonades en liturgiska rikedomen ner till förmån för den muntliga förkunnelsen.
Men framför allt kan man säga, att den reformatoriska skriftprincipen, sammanfattad i uttrycket "Skriften allena" (sola Scriptura), markerade ett avståndstagande från tanken att kyrkans traditionsutveckling ger ord åt hennes efter hand fördjupade syn på Guds uppenbarelse och därmed också bibelordet.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789187389344
- Titel
- Skrift och Tradition : katolska perspektiv på bibeltolkning och bibelbruk
- Författare
- Fornberg, Tord
- Förlag
- Veritas Förlag
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 167 sidor
- Bandtyp
- Häftad
- Mått
- 155 x 220 mm Ryggbredd 11 mm
- Vikt
- 263 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- När den lutherska reformationen genomfördes i Sverige under Gustav Vasas och hans söners ledning, innebar det i flera avseenden ett brott med det förflutna.
Till exempel bidrog klosterupplösningen till att vissa kontakter med det katolska Europa upphörde och i katedraler och sockenkyrkor tonades en liturgiska rikedomen ner till förmån för den muntliga förkunnelsen.
Men framför allt kan man säga, att den reformatoriska skriftprincipen, sammanfattad i uttrycket ”Skriften allena” (sola Scriptura), markerade ett avståndstagande från tanken att kyrkans traditionsutveckling ger ord åt hennes efter hand fördjupade syn på Guds uppenbarelse och därmed också bibelordet.