Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
För en litteraturens etik, En studie i Birgitta Trotzigs och Katarina Frostensons författarskap

För en litteraturens etik, En studie i Birgitta Trotzigs och Katarina Frostensons författarskap

Nära nyskick. Stockholm/Stehag,2007,Brutus Östlings Bokförlag Symposium, häftad.,13,7 x 22 cm, 236 s.,Nära nyskick.,9789171397683?,Den estetiska autonomins betydelse för litteraturens etik.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789171397683
Titel
För en litteraturens etik : en studie i Birgitta Trotzigs och Katarina Frostensons författarskap
Författare
Carin Franzén
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Utgivningsår
2007
Omfång
236 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
138 x 218 mm Ryggbredd 15 mm
Vikt
380 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Tanken på en för litteraturen specifik autonomi har under lång tid varit central för den modernistiska estetiken. Att hävda litteraturens autonomi idag är emellertid inte helt okontroversiellt. Det krävs rätt ogenomträngliga skygglappar för att inte se att vårt estetiska omdöme aldrig är rent som Kant tänkte sig eller att konsten och litteraturen utgör en del av samhället och historien. Den estetiska autonomin kan likväl inte reduceras till en esteticism som inte vill veta av världen. Den är tvärtom fortfarande aktuell för förståelsen av litteraturens plats och funktion i samhället.

I sin nya bok diskuterar Carin Franzén den estetiska autonomins betydelse för litteraturens etik. Med Adorno, Derrida, Lacan och Kristeva som inspirationskällor framhåller hon att det är som motbild och motspråk till den vedertagna moralen och normsystemet som litteraturen får sitt sanna etiska värde. I en serie närläsningar av Birgitta Trotzigs och Katarina Frostensons texter visar hon också hur deras etiska angelägenhet framträder i och genom deras modernistiska grundhållning.

Carin Franzén är litteraturvetare med inriktning på psykoanalys och feministisk teori. Hon har tidigare utgivit Att översätta känslan. En studie i Julia Kristevas psykoanalytiska poetik (1995) och I begynnelsen var ordet. Essäer om den litterära erfarenheten (2002).
Ytterligare författare: Franzén, Carin