Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok

Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok

Inbunden bok Carlsson. Första uppl. 2017. 193 sidor.

Gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Inbunden i förlagets pappband med skyddsomslag. Lätt snedläst.Skyddsomslaget nött i överkant.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173318419
Titel
Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok
Författare
Göran Nilzén
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2017
Omfång
193 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
143 x 216 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
470 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Axel Gyllenkrok (18881946) var vid första världskrigets utbrott löjtnant vid Svea livgarde och kom att tjänstgöra såväl vid infanteriet som vid flygvapnet och generalstaben. Det är inte osannolikt att många inom den svenska krigsmakten gärna sett att han aldrig blivit född. En kompromisslös sanningssägare är inte alltid den bästa samarbetspartnern. Gyllenkrok var kompromisslös.

Krigsmaktens demokratisering gav han inte ett vitten för. Militieombudsmannaämbetet var som ett rött skynke för honom. Efter vistelser i Italien, Ryssland och Tyskland gav han uttryck för stor uppskattning av Mussolinis krigsmakt, Röda armén och Wehrmacht.

Även Gyllenkroks motståndare kunde grumsande medge att han var intelligent, stringent och i besittning av en avsevärd viljekraft. Men till slut stod militärledningen inte ut med honom. Hans sätt att enskilt och offentligt med synnerligen grovt språkbruk kritisera sina officerare ledde till att Gyllenkrok 1938 suspenderades och fördes över på reservstat. Han var för stöddig för sitt eget bästa.
Dock var Gyllenkrok en de mest aktiva medlemmarna i kretsen kring NMT, och hans omfattande författarskap och insatser vid utarbetandet av instruktioner och i olika kommittéer, av vilka arbetet i 1930 års försvarskommission är mest känt, visar att han var en av sin tids stora militära begåvningar.
Den som kände Axel Gyllenkrok bäst var författarinnan Marika Stiernstedt, och det är hon som i en artikel i Veckojournalen fylligast och mest insiktsfullt karakteriserat den komplicerade person som Gyllenkrok var. Det blev både ris och ros. Trots olikheterna utvecklades en vänskap mellan friherrinnan och friherren.

Göran Nilzén är docent i historia och var i många år verksam vid Riksarkivet och som huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon. Bosatt i Stockholm. Han har tidigare utgivit Carl Gyllenborg en frihetstida hattpolitiker (2007), Flygare i Sverige (2009), Stridsflygarna jaktpiloter under första och andra världskriget (2010) samt Adolf Galland legendarisk jaktpilot (2015).