Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Folklig vers i svensk barnlitteratur

Folklig vers i svensk barnlitteratur

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1994. 384 sidor.

Gott skick. Kartonnage. Namn och datum inuti. Fläckigt snitt.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9127038300
Titel
Folklig vers i svensk barnlitteratur
Författare
Göte Klingberg
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1994
Omfång
384 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
750 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Folklig vers är en viktig del av vårt kulturarv. Huvudsakligen har den spritts genom muntlig tradition. Från vuxna till barn eller av barn sinsemellan. I början av 1800-talet började denna folklitteratur samlas in och nertecknas. Kring sekelskiftet 1900 var det vanligt att texter till jultidningar, bilderböcker och barnpublikationer hämtades från den folkliga versen. Klingberg visar den folkliga versens väg in i den svenska barnlitteraturen, de använda källorna och hur texten har förändrats under åren.
Genom Alice Tegnérs musik och kända konstnärers bilder (Elsa Beskow, Ottilia Adelborg m fl) har Borgmästar Munthe, Ekorrn satt i granen, Bä bä vita lamm blivit kända. Även nu under 1990-talet bygger många småbarnsböcker och antologier på folklig vers. 1992 gav t ex Natur och Kultur ut Bubbel och Skratt, rim och ramsor för de riktigt små, samlade av Görel Kristina Näslund och illustrerade av Charlotte Ramel. Min nya Skattkammare Ettan innehåller också många kända barnrim.
Boken ingår i Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet.

Professor emeritus Göte Klingberg, f 1918 i Lovisa Finland, kan med rätta kallas svensk barnlitteraturs nestor. 1964 disputerade han på avhandlingen Svensk barn- och ungdomslitteratur 1591-1839: en pedagoghistorisk och bibliografisk översikt. Det var den första avhandlingen i Sverige i ämnet barnlitteratur. Sedan dess har han gett ut en lång rad böcker, t ex Sekelskiftets barnboksyn och Barnboksbiblioteket Saga, Barnlitteraturforskning, De främmande världarna i barn- och ungdomslitteraturen, Till gagn och nöje och Svensk barnbok 400 år. 1978-1984 var Klingberg professor i pedagogik i Lund.