Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Rasism : en historisk översikt

Rasism : en historisk översikt

Inbunden bok. Historiska Media. 1 uppl. 2003. 182 sidor.

Mycket gott skick. 22x14cm 290g gallrad biblioteksbok, trol aldrig bläddrad, skyddsomslag snyggt medplastat, sedvanl stämplar etc.

FÖRLAGSINFORMATION:
Rasism summerar den västerländska rasismens historia från dess uppkomst på medeltiden och fram till idag. Med en kombination av överskådlighet och kunnande redogör George M. Fredrickson för den nutida rasismen som ett arv från moderniteten och den europeiska expansionen. Flera missuppfattningar undanröjs när han utvecklar en mycket gedigen bild av rasismens förmåga att återhämta sig och det hot den ständigt utgör.

Så här skriver signaturen Mr Brown om boken:
”Rasism: en historisk översikt”, av George M. Fredrickson, är en utmärkt bok för den som vill fördjupa sig i rasismens historia. Fredrickson uppmanar till en ganska smal använding av begreppet rasism, och vill helst vika det åt de fall där ett rasbegrepp används i samband med förtryck och herrefolksteorier. Samtidigt har han problem med att hitta en term som kan ersätta rasism, vilket behövs inte minst eftersom begreppet ras nästan helt försvunnit från det samtida samhällslivet som begrepp, eller ideologi. I dag står i dess ställe ”kultur” i centrum som särskiljande begrepp. Begreppsdiskussionen är intressant, inte minst därför att den är applicerbar på den situation vi har i Sverige i dag, där främlingsfientliga partier och politiska aktörer konsekvent använder sig av kulturen som särskiljande faktor i sin argumentation.

Den stora behållningen är dock Fredricksons komparativa studie av de tre samhällen där raslagar spelat en viktig roll under 1900-talet: Sydafrika, Tyskland och USA:s sydstater. Fredrickson förvånas t.ex. över att det dröjde ända till 1967 innan Jim Crow-lagarna upphävdes i USA, trots att Nazismens grymheter borde ha gjort dessa lagar omöjliga. Han konstaterar också att USA var först att förbjuda rasblandning i lag (Sydafrika och Nazityskland införde sådana lagar ungefär samtidigt (1936 resp. 1935)). I USA fick det inte förekomma ”en droppe svart blod” i en vit blodslinje. Konsekvenserna av Nazitysklands raslagar fick däremot som vi vet mycket mer katastrofala konsekvenser.

Jämförelsen visar att Nazisternas raslagar inte var unika i världshistorien utan att de snarare utgjorde en kulmen av rasismen som ideologi, en ideologi nödvändig för att legitimera kolonisation och imperialism. Sedan portarna till Auschwitz öppnades för allmänhetens ögon har rasismen som begrepp varit tabu inom politiken, på en global nivå (undantag finns förstås, som t.ex. när det gäller rasifieringen av Hutuer och Tutsier i Rwanda). Främligsfientligheten har däremot inte på något sätt dött ut, utan fortsätter att frodas. Kanske bör man, som Fredrickson menar, förpassa begreppet rasism till historien för att kunna bemöta de främlingsfientliga krafterna i dagens samhälle som lätt glider undan anklagelser om rasism.

Samh

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9189442997
Titel
Rasism : en historisk översikt
Författare
Fredrickson, Georg M.
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2003
Omfång
182 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
142 x 222 mm Ryggbredd 17 mm
Vikt
386 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad är rasism? Hur kan vi förklara dess uppdykande i Europa mot slutet av medeltiden? Har kristendomen bidragit till eller motverkat rastänkandets utveckling? Hur kan det komma sig att det var just
i västvärlden som rasismen utvecklades till en fullgången ideologi?

Dessa och många andra frågor besvaras i Rasism. En historisk översikt. Georg M. Fredrickson menar att rasismens rötter går tillbaka till 1400-talets Spanien, då katolska teologer lanserade uttrycket blodets renhet. Han följer sedan ideologins utveckling fram till våra dagar via den transantlantiska slavhandeln, upplysningsfilosofin, antropologins raskaraktäristiker, slaveriet i USA, den nazistiska judepolitiken och apartheidpolitiken i Sydafrika.

Få personer är så lämpade som Georg M. Fredrickson att på ett såpass begränsat utrymme teckna rasismens historia. Han har under nästan ett halvt sekel forskat, undervisat och skrivit dels om idéer och föreställningar i 1800-talets USA, dels om hur ras och rasism konstruerats i USA, Europa och Sydafrika.
Utmärkande för Fredricksons texter är att han konsekvent använder sig av ett jämförande perspektiv. Till skillnad från annan forskning, som ofta tagit politiska hänsyn, för Fredrickson samman fenomen som andra forskare behandlar separat: antisemitism och tankarna om vit överhöghet.