Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa

Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa

Häftad bok Gidlunds förlag. 1 uppl. 2016. 121 sidor.

Nyskick. Om en ovanlig och spännade kulturväxt, dess betydelse i textiltillverkning, mathållning och formmaterial i plast och byggnader.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789178449583
Titel
Hampa : det vita guldet - textilväxten Cannabis Sativa
Författare
Git Skoglund
Förlag
Gidlunds förlag
Utgivningsår
2016
Omfång
121 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
210 x 245 mm Ryggbredd 11 mm
Vikt
430 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Denna bok handlar om växten Cannabis sativa, en ovanligt spännande kulturväxt, och dess betydelse inom textil framställning. Textilier av hampa har inte getts den dignitet som de förtjänat, varken i historiebeskrivningar eller inom den industriella produktionen. Boken är på samma gång en upprättelse av naturens betydelse vid tillverkning av vegetabiliska material, den är avgörande för produktionen av finare textilier. Här presenteras också en ny vetenskaplig metod som kan användas för att identifiera en hamptextil. Att särskilja hampa från andra linnetextilier har inte tidigare gjorts i vetenskapliga sammanhang, dessa textilier har istället direkt hänvisats till linet. Hamptextilierna som nu har identifierats är alltifrån välkända medeltida inredningstextilier till enklare textila produkter.Git Skoglund, textilhistoriker, har sedan 1990-talet forskat om kulturväxten Cannabis sativa, en mångsidig och hållbar frö- och fiberväxt som vardagsvis benämns hampa. Hon berättar om växtens betydelse för människor genom historien, om forskningen kring textila materialanalyser, och inte minst om produkttillverkning av den moderna industrihampan. Vid sidan av den textilvetenskapliga forskningen har hon producerat utställningar och tillverkat både livsmedel och textilier av hampa. Ytterligare författare: Skoglund, Git Ytterligare fotografer: Omsén, Elisabet