Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Judendomen : Kultur, historia, tradition

Judendomen : Kultur, historia, tradition

Inbunden bok. Natur & Kultur Läromedel. 1 uppl. 2002. 348 sidor.

Nyskick. illustrerad

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789127073890
Titel
Judendomen : Kultur, historia, tradition
Författare
Groth, Bente
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Utgivningsår
2002
Omfång
348 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
144 x 217 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
590 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Bente Groth, religionshistoriker vid Universitetet i Oslo, har skrivit en introduktion till judendomen där hon med ett omväxlande kronologiskt och tematiskt perspektiv berättar om judisk kultur, historia och tradition. Vid sidan av det hon menar är gemensamt visar hon även hur livsstilar, åsikter och tolkningar går isär.
De kronologiska delarna följer judarna från de tidigaste spåren till idag. Groth menar att berättelserna i den hebreiska bibeln, vad kristna kallar Gamla testamentet, inte främst betraktas som en källa till historisk kunskap. Samtidigt redogör hon för arkeologiska fynd och andra forntida texter som kan bekräfta och revidera den historia som berättas. Inom-religiösa tolkningar och vetenskapliga möts – inte heller vetenskapen är enig. Författaren skildrar judarnas levnad i flera världsdelar. I synnerhet efter andra templets fall i början av vår tideräkning har judar funnit boplatser inte bara i länderna närmast Jordanfloden utan även runt om i Europa samt Afrika och Nordamerika. Historien har kantats av förföljelse men även präglats av kulturell och vetenskaplig utveckling. Groth följer den ända fram till dagens konflikter i Israel.
De judiska traditionerna och tankesätten framställs nyansrikt. I boken finns klargörande kapitel om de heliga texterna och deras utveckling, om Gudstrons innebörd både intellektuellt och praktiskt (Gudsbild, människosyn, moral, familjens betydelse), om gudstjänster och andra viktiga religiösa handlingar samt om festkalendern. Groth ger underlag till vidare diskussioner genom att inte väja för de punkter där meningarna är delade.
Boken är en övergripande introduktion och lämplig för undervisning på högskolekurser inom religionsvetenskap och religionshistoria. Dess pedagogiska disposition och lättillgängliga språk gör att även var och en som vill veta mer om judendomen här finner en stimulerande första orientering.
Fackgranskare är Hanne Trautner-Kromann och Johan Åberg, professor respektive doktorand i judaistik i Lund. Avsnitten om judendom i Sverige är skrivna av Johan Åberg.
Översättning Margareta Brogren