Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Levande 1600-tal : essäer

Levande 1600-tal : essäer

Inbunden bok. Atlantis. 2004. 345 sidor.

Gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Något snedläst, med slitage på omslag. Tryck/stötskada baktill på ryggen som syns på pärm och omslag. Inlagan har exlibris på försättsblad och smutstitelblad, övrigt i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9174867733
Titel
Levande 1600-tal : essäer
Författare
Gunnar Wetterberg
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
2003
Omfång
345 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
145 x 216 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
610 g
Språk
Svenska
Baksidestext
1600-talets första hälft är omvälvningens tid. Då grundläggs det moderna Sverige, då blir Stockholm huvudstad, då förvandlas adeln från medeltida jorddrottar till den nya stormaktens styrande skikt.
Det är också en tid av intensivt samspel mellan Sverige och Europa. Vallonska entreprenörer lånar ut pengar, handlar med koppar och säljer kanoner åt sin nya hemland. I Westfalen förhandlar svenska, tyska och franska diplomater fram den stora freden efter trettioåriga kriget, som kommer att prägla Europas maktbalans ända fram till Napoleonkrigen.
Det är dessa skeden och förlopp som är utgångspunkten för Gunnar Wetterbergs nya bok. Den fångar tidens dramatik i porträtt av några av samtidens viktigaste personer. Den upproriske bonden Olof Andersson i Lerviken, den mäktige kardinal Richelieu i Frankrike och den driftige affärsmannen Louis De Geer är alla det stormiga seklets män. Läsaren möter Johannes Rudbeckius, biskopen som samlade de ofrälse mot adeln och kriget, sida vid sida med Per Brahe, greven som skapade sig ett eget litet rike mitt i Sverige. Den lärde Johan Skytte, Gustav II Adolfs lärare, delar tidens scen med den råbarkade Albrecht von Wallenstein och kurfurst Maximilian av Bayern, det katolska lägrets viktigaste politiker.
I bokens avslutande del återvänder Gunnar Wetterberg till Axel Oxenstierna. Den här gången har biografin gett plats åt furstespegeln: vad kan 2000-talet lära sig av 1600-talets rikskansler, Sveriges främste statsman? Historien är inte bara dåtidens facit, skildringen av var allt så småningom landade. Den är minst lika viktig som berättelsen om människors handlingsvägar och val, som ibland kommer vår samtid mycket nära.
Det är den historien som gör 1600-talet levande.