Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Snickarglädje - dekorativ träarkitektur

Snickarglädje - dekorativ träarkitektur

Inbunden bok. Akantus Edition. 2004. 128 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789197352918
Titel
Snickarglädje - dekorativ träarkitektur
Författare
Hans Mårtensson
Förlag
Akantus Edition
Utgivningsår
2004
Omfång
128 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
215 x 285 mm Ryggbredd 14 mm
Vikt
825 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Snickarglädjestil - idag ett nostalgiskt och vackert kulturarv från 1800-talets senare del - för inte så länge sedan var dock denna arkitekturstil ringaktad och många vackra trähus revs. De kallades ju för kråkslott! Ursprungligen var trä- eller schweizerstilen det absolut trendigaste som kunde tänkas, en symbol för expansiv och modern samhällsutveckling. Restauranger, societetshus, bad- och turisthotell, järnvägsstationer, museer, lantmannabyggnader, villor, sommarnöjen och lusthus - allt byggdes i den nya moderna snickarglädjestilen.

Författaren har gjort en fascinerande resa, i tid och rum, genom tre nordiska länder för att söka spår och rester av den gamla dekorativa träarkitekturen. Resan börjar i väster, i Norges tidigaste träbyggnadstradition, där uråldriga förlagor till den fornnordiska arkitekturstilen finns bevarade. I Sverige skapade Hälsinglands storsnickare landsbygdens arkitektur när den är som finast, med unika förstukvistar och pampiga bondeslott. Vid de gamla bad- och kurorterna lever den sirliga schweizerstilen kvar i återstående restauranger, badhus och villor. Resan avslutas i Finland, med ön Runsalas praktfulla sommarvillor i ymnig snickarglädjestil. Boken är en vacker bildberättelse om nordisk dekorativ träarkitektur.

Frågorna är många - Vem ritade dessa hus, som en gång var så moderna och trendiga? Vad betyder snickarglädjestilen i ett idéhistoriskt samtidsperspektiv? Hur skall detta kulturarv bevaras utan att förvanskas?