Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vad moralen kräver : att argumentera om rätt och fel
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789171736000
Titel
Vad moralen kräver : att argumentera om rätt och fel
Författare
Hansson, Anders
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
2020
Omfång
297 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
129 x 185 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
360 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det här är en bok om hur vi kan förbättra våra moraliska resonemang och om varför det är viktigt att vi gör det. De flesta torde hålla med om att det finns många saker som är värdefulla eller önskvärda, till exempel ett fritt demokratiskt samhälle. Men ett sådant samhälle förutsätter vissa värden, principer och idéer. Därför är det nödvändigt att vi alla lär oss resonera om värdefrågor. Så hur kan man resonera om sådana? Och hur blir man bättre på det?

För att klargöra detta tar Anders Hansson hjälp av ett klassiskt filosofiskt verktyg: tankeexperimentet. Med hjälp av mer eller mindre drastiska tankeexperiment som ”fångarnas dilemma” kan man på ett oöverträffat vis tydliggöra förutsättningarna för – och konsekvenserna av – olika moraliska ståndpunkter och val. Tankeexperiment är dessutom ofta roliga att fundera över. Hur skulle man själv ha agerat i en viss belägenhet?

Men ska det finnas någon poäng med att diskutera moral måste det finnas en uppriktig vilja att komma fram till bättre svar på viktiga frågor. Hansson anknyter här till tankegångar hos John Rawls och, inte minst, till Rawls medborgarideal. Peter Singers inflytelserika princip om att vi är skyldiga att förhindra lidande blir också föremål för analys. Liksom mycket annat på det moralfilosofiska området. Boken fungerar därmed också som en introduktion till modern moralfilosofi.

Anders Hansson, född 1979, har tidigare på Daidalos gett ut "Vad vi har mest skäl att göra: Derek Parfits moralfilosofi" (2019) och "Aristoteles etik" (2016).